FP-crew Jaarlijstjes 2003


Naam:Anthraxx
FP Functie(s):Reviewer
1 Iron Maiden Dance Of Death
2 Sun Caged Sun Caged
3 Opeth Damnation

De eerste plaats wilde ik eigenlijk laten delen door Iron Maiden en Sun Caged, maar daar doen we niet aan. Van Iron Maiden waren de verwachtingen zoals gewoonlijk erg hoog, welke ze ook nog eens waarmaakten. Het album overtreft Brave New World op alle fronten. Muzikaal dik in orde en de zang is uiteraard perfect. Vele mensen zullen me voor gek verklaren dat Sun Caged op nummer twee staat. Deze Nederlandse band bracht dit jaar hun eerste debuutalbum uit, getiteld Sun Caged. Dit is voor mij toch wel hèt debuutalbum van 2003 geworden. Opeth hoef ik hier niet te beschrijven: hierover kunnen jullie lezen in mijn review over dit album.


Naam:CosmoKramer
FP Functie(s):Reviewer
1 Soul Position 8.000.000 stories
2 Robbie Williams Escapology
3 Vive la Fete Nuit Blanche

De cd van Soul Position is nog net niet officieel uit, maar de demootjes (met het irritante PROMOOO ertussen) luister ik nu na twee maanden nog steeds. Hiphop for the advanced listener. Robbie Williams vind ik zelf nog steeds niet hoogstaand, maar ik blijf hem luisteren. Vive la Fete vond ik zo vernieuwend/ schokkend dat ze de de derde plaats op mijn lijstje mogen bekleden.


Naam:Dr.E
FP Functie(s):Reviewer
1 Muse Absolution
2 The Mars Volta De-Loused In The Comatorium
3 F33l3r F33l3r

Dat Muse op één staat zal weinig mensen verrassen, zeker na het lezen van de CD-Review hiervan. Mars-Volta is wat experimenteler. Hoewel niet alle nummers even goed zijn op de CD, vind ik het een pluim waard dat ze zich zo weten te onderscheiden. De CD van F33l3r hoort eigenlijk niet in mijn top drie thuis, maar ik vind dat er een Nederlandse band in hoort en dan is de keus snel gemaakt.


Naam:FLIPNEUS
FP Functie(s):Reviewer
1 Deftones Deftones
2 Chimaira The Impossibility Of Reason
3 The Mars Volta De-Loused In The Comatorium

Voor de mensen die mijn reviews hebben gelezen zal mijn top twee geen verrassing zijn. Deftones is gewoon mijn alltime favorite band en hun nieuwe plaat was wederom een meesterwerk. Chimaira heeft dit jaar mijn hart veroverd. Ik vond hun debuutplaat 'Pass Out Of Existence' al erg sterk, maar 'The Impossibility Of Reason' is een klein meesterwerk en een verademing tussen alle standaard Nu Metalprut die dit jaar de markt verzadigde. Maar toen ik ook nog eens een leuk interview had met een van de bandleden en na het interview ook nog met een paar andere bandleden had staan praten was ik helemaal verkocht. Over de derde plaats heb ik erg lang moeten nadenken maar uiteindelijk heb ik voor de experimentele rock van The Mars Volta gekozen. Ik hoop dat 2004 net zo'n goed jaar gaat worden, in ieder geval komt er weer een nieuwe Nine Inch Nails uit.


Naam:lizardtattoo
FP Functie(s):Reviewer
1 Heads At Last
2 Winnebago Deal Plata O Plomo
3 Sleep Dopesmoker (Re-release)

Sleep produceert fantastisch zware logge doom. Er staan maar twee nummers op dit album Dopesmoker dat 65 minuten duurt en Sonic Titan (10 minuten). Het komt traag, op gang en je moet er echt voor gaan zitten. Winnebago Deal is luidruchtige rock. Bandje bestaat alleen maar uit een gitarist en een drummer maar ze brengen samen een geweldig geluid voort. Dit live-album van de Heads is in de studio opgenomen. Psychedelische gitaar-herrie, zo kan je het een beetje omschrijven.


Naam:miss_bleu
FP Functie(s):Reviewer
1 The Prophet Scantraxx Vol. One
2 Guano Apes Walking On A Thin Line
3 Linkin Park Meteora

Beste CD van 2003 was voor mij zeker het album van The Prophet. De CD was goed aan elkaar gemixed en voor een hardstyle liefhebber een must voor de oren. Omdat ik ook best wat rock kan hebben zijn bij mij Guano Apes en Linkin Park als tweede en derde geeïndigd. Beide ook goed gevarieerde albums die je totaal niet gaan vervelen.


Naam:notorious_roy
FP Functie(s):Reviewer
1 Ferry Corsten Right Of Way
2 Armin van Buuren 76
3 Benny Benassi Hypnotica

Ik heb lang getwijfeld over wie er op nummer één mocht, Ferry of Armin. Voor beide is dit hun eerste CD en voor beide is hij erg geslaagd. Ik heb uiteindelijk voor Ferry gekozen omdat zijn sound wat vernieuwender is. Benny Benassi staat op drie vanwege de nieuwe sound en de vakantie herinneringen. De CD gaat echter wel vervelen na lange tijd.


Naam:RRRobert
FP Functie(s):Nieuwsposter
1 The Thermals More Parts Per Million
2 The White Stripes Elephant
3 Unkle Never, Never, Land

Nummer één bewijst dat goede producties niet duur hoeven zijn. Opgenomen op een simpele viersporen-cassetterecorder bewijst het trio The Thermals dat rock & roll in its bare essence nog steeds fantastisch is om naar te luisteren -en je bent voor 100$ klaar. Tel uit je winst als muzikant. Op twee The White Stripes; wisten mij ook zeer aangenaam te verrassen. Vooraf had ik na hun ook al fantastische album White Blood Cells een beetje de angst dat zoiets moois niet te evenaren danwel te overtreffen was, maar dit Pools-Amerikaanse duo bewees 't tegendeel. Grote Klasse, Veel Respect, dus. Op drie bewijzen de mannen van Unkle twee dingen: 1. dat ze ook zonder DJ Shadow in hun gelederen een geweldige plaat kunnen maken en 2. mij als muzikale allesvreter gewoon helemaal óm hebben met hun muziek.


Naam:TripleM
FP Functie(s):Reviewer
1 Krezip That'll Be Unplugged
2 Ataris So Long Astoria
3 Jet Get Born

Op drie de Australische rockband Jet, die me onlangs verraste met een heerlijk rockalbum in sixties stijl. Ze kregen veel kritiek omdat ze niet origineel zouden klinken, maar feit blijft dat ik dit album nog vaak opzet. Dat geldt ook voor de Ataris, een band waar ik alleen maar meer waardering voor heb gekregen het afgelopen jaar. Ik reviewde hun album, interviewde ze op Lowlands en zag ook hun DVD. Een geweldige band! Op de eerste plaats een Nederlandse band. En wat voor band! Krezip verkocht honderdduizenden albums in Nederland en is redelijk succesvol in België en Duitsland. De opnames van het programma P.U.R.E. voor muziekzender The Box waren zo succesvol, dat er een DVD/CD van werd uitgebracht en Krezip deed zelfs een (semi-)akoestische tour. Dit schitterende concert mag eigenlijk in niemands verzameling ontbreken en is in mijn ogen dan ook de terechte nummer één.