Boek Review: Vernon God Little

DBC Pierre (aka Peter Finlay) is een 42 jarige Australiër die momenteel in Ierland woont. Hij groeide op in een welvarend deel van Mexico (slechts 2% van de inwoners van dit land kent deze mate van welvaart), maar heeft veel van zijn tijd in Amerika doorgebracht. Hij voelde zich altijd al meer thuis tussen de minder bedeelde Mexicanen en heeft dan ook een groot deel van zijn jeugd bij hen doorgebracht. Toen zijn vader geveld werd door een zware ziekte kreeg DBC Pierre op 19-jarige leeftijd de verantwoordelijkheid over het familiefortuin, maar kon deze last alleen niet aan en raakte al snel op het pad der zelfdestructie.

DBC (Dirty But Clean) is het pseudoniem dat Peter Finlay zichzelf gaf als grapje op de nickname 'Dirty Pierre' (een Australische Cartoon figuur), die hem werd toegekend door zijn vrienden. Met dit pseudoniem wil Finlay aangeven dat hij zijn boekaniersverleden eindelijk achter zich heeft gelaten. Een beladen verleden waar hij nu eindelijk voor uit durft te komen. DBC Pierre heeft een geschiedenis van drugs- en drankmisbruik, gokverslaving en maakte schulden oplopend tot in de honderdduizenden dollars.

Bij het toekennen van de Man Booker Prize heeft hij toegegeven dat hij 10 jaar lang vrienden heeft bedrogen en bestolen, een periode die eindigde met het bezwendelen van de 75-jarige kunstschilder Robert Lenton. Met deze prijs belooft DBC Pierre, die zegt volledig gerehabiliteerd te zijn, zijn lopende schulden af te lossen, te beginnen met zijn schuld aan Lenton. Hij beschrijft het ontvangen van de prijs als een curieuze speling van het lot, op een bepaalde manier even dynamisch als het boek, en hoopt dat het aflossen van de schulden hem eindelijk een goede nachtrust zal brengen.

DBC Pierre heeft verschillende loopbanen gehad waaronder die van filmmaker, schatzoeker, smokkelaar, designer en is momenteel tevens internationaal publicerend cartoonist. Drie jaar geleden begon DBC Pierre, gedreven door spijt, met het creëren van Vernon God Little.