CD Review: Evanescence - Fallen

TitelFallen
ArtiestEvanescence
LabelWind-Up Entertainment
Releasedatum28 april 2003
Lengte48:14
GenreNu Metal

"Muziek uit het hart", dat zegt iedere band die pretendeert geen muziek voor de massa te maken, maar vervolgens zo'n ongelofelijk goed in de oor liggend album aflevert waar de massa zich er compleet op stort nadat radiostations de eerste single sufgedraaid hebben. Maar gelukkig is dit geen standaard bandje, integendeel. Alleen al door het feit dat deze band een vrouwelijke zangeres heeft is Evanescence een klap origineler dan de huidige garde van Nu Metalbands.

Toch hebben veel mensen de neiging deze band "Linkin Temptation" te noemen, vanwege het feit dat de muziek wat wegheeft van Linkin Park door de electronische klanken en dat de zang wordt gedaan door een vrouw. Naar mijn mening is die opvatting alleen maar van toepassing op de eerste single, "Bring Me To Life", en dan vooral door de rappende vocalen van Paul McCoy, zanger van 12 Stones. De rest van de CD bestaat uit originele composities die totaal niks met nummers van Linkin Park te maken hebben, laat staan dat de zang van Amy te vergelijken is met die van Sharon van Within Tempation.

Godzijdank is de rest van de CD gevrijwaard van de vocalen van Paul McCoy, die "Bring Me To Life" tot een vervelend nummer maken; de versie zonder zijn zang klinkt echt veel beter. Nee, ik hoor liever alleen de prachtige zang van Amy, die met haar schone zang de luisteraar over de scheurende gitaren leidt. De muziek op de CD bestaat niet alleen maar uit gitaren en drums. Er staan zelfs twee krachtige ballads op die alleen maar uit zang en piano bestaan, "My Immortal" en "Hello". Amy's liefde voor de klassieke muziek is de oorzaak van het feit dat deze nummers erop staan. Die liefde is ook terug te horen in andere nummers, zoals het koor wat aan het einde van het nummer "Whispers" erin komt en bijvoorbeeld het pianointro van "Taking Over Me".

Evanescence heeft met "Fallen" een uitstekende debuutplaat afgeleverd. Niet alleen de krachtige nummers, maar ook de twee ballads zijn erg goed. Er is heel weinig op te merken over deze CD, hij klopt gewoon van begin tot eind, behalve dan "Bring Me To Life". Die plaat kan ik inmiddels niet meer aanhoren omdat hij elk uur op elke radio-/TV-station te horen of te zien is. De Smirnoff-Gothjes hebben een nieuwe held erbij. En ik een album dat zeker in mijn top 10 van 2003 zal eindigen. Ze staan overigens 22 juni in 013, Tilburg.

De officiële website van Evanescence
Het topic over Evanescence op FOK!forum


1.Going Under3:32
2.Bring Me To Life3:58
3.Everybody's Fool3:14
4.My Immortal4:25
5.Haunted3:05
6.Tourniquet4:38
7.Imaginary4:14
8.Taking Over Me3:46
9.Hello3:34
10.My Last Breath4:02
11.Whispers5:31
12.Missing (Bonus Track)4:15