Game Review: Battlefield 1942

Verhaal
Hmmmja... op zich zou je denken, Wereldoorlog twee is verhaal genoeg. Maar zo makkelijk maak ik het ze niet.
Battlefield richt zich duidelijk volledig op de multiplayer markt. Waardoor de gamer die houdt van een goed verhaal of een mooie campaign, met een pruilende onderlip wordt achtergelaten in een donkere hoek van gameland.

De campaign van Battlefield is een erg zwakke poging om het feit dat het hier om een mutliplayer game gaat, goed te maken. Het is domweg alle maps in volgorde doorlopen, zonder enige vorm van verhaal erbij. Dat mensen, noem ik nu niet netjes. Er mogen dan veel gamers zijn met een snelle internet verbinding tegenwoordig, dat betekend nog niet dat de eenzame gamer op deze manier verwaarloosd mag worden.

Speelbaarheid
De speelbaarheid kun je feitelijk in twee stukken delen: Het single player gedeelte en het multiplayer gedeelte. Als eerste behandelen we maar het single player gedeelte, dan zijn we daar vanaf.
Als je eenmaal over de teleurstelling van het totale gebrek aan campaign of verhaal heen bent lijkt Battlefield nog best leuk in single player. Vooral als je nog niet alle voertuigen bestuurd hebt en nog veel te ontdekken hebt.
Maar als je eenmaal over die 'oh wow kijk nu eens'-fase heen bent begin je het te merken. Eigenlijk lijkt de AI van je tegenstanders in single player helemaal nergens op. Ook hierin wordt pijnlijk duidelijk hoezeer dit spel gericht is op de multiplayer markt. Ervaren gamers zullen hier in single player dan ook niet echt lang plezier uit kunnen halen, zonde.

In multiplayer wordt het echter een ander verhaal. Met vier-en-zestig man over zo'n slagveld hollen is een ervaring op zich. Een ervaring die je eigenlijk niet mag missen. Battlefield 1942 zal ongetwijfeld de multiplayer markt bestormen en vele gamers met een snelle pc en dito verbinding voor zich winnen.
Helemaal perfect is het echter niet. het laadproces bijvoorbeeld kan vrij lang duren, waardoor soms blijkt dat een door jou gekozen server vol is geraakt terwijl jij aan het laden was. Zodat je weer op zoek mag naar een nieuwe server. Maar goed, dat is een klein foutje, wat misschien in een toekomstige patch nog wel opgelost wordt.

In multiplayer mag de speelbaarheid van Battlefield 1942 dus een sterretje of anderhalf meer dan in single player, wat je nu bij het kopje ziet staan.