Game Review: Battlefield 1942


De laatste tijd werd het al steeds meer een trend om shooters realistischer te maken, door ze bijvoorbeeld een CIA setting, of een tweede wereldoorlog setting te geven. De titel van dit spel maakt meer dan duidelijk welke route er gekozen is. Maar, gelukkig voor ons actie gamers, is er niet gekozen voor een tè realistische route. Alle wapens, voertuigen en dergelijke zien er realistisch genoeg uit, maar het speelt als een shooter. Er is geen moeilijk interface, en ook geen al te realistisch damage model.


De voertuigen. Dat was natuurlijk ook een trend de laatste tijd. Je kon geen shooter mee naar huis nemen of er zat wel een jeep of tank in waar lekker in rond gecrosst kon worden. Battlefield 1942 pakt dit concept en pompt het vol met Nandralon. In totaal bevat Battlefield vijf-en-dertig voertuigen die stuk voor stuk bestuurd kunnen worden zo lang je maniakale hartje maar begeert.


Ja, je hoorde het goed. Vijf-en-dertig voertuigen. Verdeeld over de As, en de Geallieerden kun je alle voertuigen die je tegenkomt besturen. Wil je even rap naar de andere kant van een eiland? Dan spring je in een Corsair en vlieg je erheen. Verstop jij je liever? Spring dan in een onderzeeër. Van landingsboten tot B17 bommenwerpers. Van tanks tot vliegdekschepen. Alles in dit spel kan bestuurd worden.


Maar dan moeten de maps toch ook wel enorm zijn zeker, vragen jullie? Jazeker, ze zijn groot genoeg om hele veldslagen op uit te voeren, zonder dat je met je B17 tegen een onzichtbare muur aanvliegt. Ze moeten ook wel de flink zijn, want zo'n slagschip neemt aardig wat ruimte in.
De slagvelden zijn redelijk accurate weergaven van een aantal verschillende slagvelden uit wereldoorlog twee. Ook de Ardennen zijn natuurlijk van de partij!


Toch ligt de focus van Battlefield 1942 niet puur op gevechten tussen de verschillende voertuigen. Het heeft ook een prima first person shooter gedeelte, waarin de verschillende soldaten klasses met authentieke wapens elkaar te genadeloos lijf kunnen gaan.
Met een mannetje of dertig tegelijk een bunker bestormen kan erg indrukwekkend zijn, je waant je binnen de korste keren Private Ryan zelve.