Interview: Peter R. de Vries

Eens een misdaadjournalist, altijd een misdaadjournalist!
Peter R. De Vries aan de tand gevoeld door Fok!
''Mensen zijn vaak ten onrechte bang''

Fok: Is er in ons land een goede (praktijk)opleiding voor het vak misdaadjournalistiek? Of is dat iets waar je 'in rolt'?
Peter: Misdaadjournalistiek is een specialisme, dat je mijns inziens pas kunt beoefenen als je je eerst als 'algemeen' journalist hebt bekwaamd. Mede daarom is er ook geen echte opleiding, al wordt er op academies voor de journalistiek wel steeds meer onderricht in dit genre gegeven. De meeste misdaadjournalisten zijn er inderdaad gaandeweg 'ingerold'. Zo is het mij ook vergaan.

Fok: Internet is een ideaal medium voor journalisten lijkt ons, gebruiken u of uw redactie het vaak? En, heeft u al wat primeurs te danken aan het
wereldwijde web?

Peter: Ik maak veel gebruik van internet, maar heb er nog geen primeurs aan te danken.





Fok: In uw programma gebruikt u altijd reconstructies. De reconstructies in ''Peter R. De Vries, Misdaadverslaggever'' lijken met de grootste zorgvuldigheid en gevoel voor drama gemaakt. Is het moeilijk voor de redactie om telkens nieuwe locaties te vinden en nieuwe figuranten? Zorgt het maken van reconstructies niet voor enorm veel extra kosten voor het produceren van uw programma, en wat is dan de reden dat u het wel doet?

Peter: Reconstructies vormen inderdaad een zeer kostbaar onderdeel van mijn programma. Het is moeilijk en tijdrovend om bepaalde zaken nauwkeurig te reconstrueren (goede figuranten, de juiste lokaties, de benodigde
rekwisieten etc.). We zijn mede daardoor een van de duurdere programma's in Hilversum.
Een goede reconstructie werkt echter zeer verhelderend, zeker als het om een ingewikkelde misdaad gaat. Bepaalde zaken laten zich dan beter uitleggen en de informatie blijft beter hangen bij de kijker. Over het algemeen zijn er behoorlijk wat gegadigden die aan zo'n reconstructie mee willen doen, wij hebben bovendien een eigen reconstructiebestand. Via onze site www.PeterRdeVries.nl kan men zich opgeven.

Fok: Wat denkt u van de ontwikkelingen in het media-landschap op misdaadgebied? U komt met uw eigen blad ''Verdacht!'', nu komt Sanoma Uitgevers ook al met ''Prenza''. Kan misdaad een pure vorm van entertainment zijn?
Peter: In vergelijking met het buitenland heeft Nederland betrekkelijk weinig 'misdaadmedia'. Ik zou het zelf niet geslaagd vinden als misdaad puur als entertainment wordt gezien (en gemaakt).

Fok: In Panorama had u het over het feit dat u vaak wordt geconfronteerd met bedreigingen, vinden u en uw gezin het nog steeds angstig en neemt u iedere bedreiging serieus of maakt het deel uit van het vak misdaadverslaggever?
Peter: Nederland is gelukkig (nog) geen Italië. Over het algemeen valt het erg mee.

Fok: U bent nu 45 jaar oud, is dit een vakgebied waar je tot je 65e kunt blijven werken?
Peter: Ik denk zelf niet dat ik dit tot mijn 65-ste op tv blijf doen. Het is erg intensief. Maar ik geloof wel dat ik lang over misdaad zal blijven schrijven. Dat kan in de vorm van achtergrondverhalen, commentaren, maar bijvoorbeeld ook uitgewerkte dossiers in boekvorm. Eens een misdaadjournalist, altijd een misdaadjournalist!

Fok: Heeft u, in uw baan als Neerlands eerste misdaadverslaggever, veel concurrentie? Of bent u de eerste die advocaten en (ex)criminelen bellen als
ze primeurs hebben?

Peter: Er wordt door de media in Nederland steeds meer aandacht aan misdaad en strafrecht besteed. In die zin is het aantal journalisten dat zich er mee bezighoudt behoorlijk toegenomen. Er zijn echter weinig 'echte' misdaadjournalisten, die zich gedurende een lange reeks van jaren op dit vak hebben toegelegd. Er zijn een stuk of zeven, acht prominente misdaadjournalisten.

Fok: Pim Fortuyn probeert met zijn eigen lijst de Tweede Kamer in te komen. Nu gaan er geruchten dat Fortuyn in u een ideale minister van Justitie, danwel in justitie gespecialiseerd kamerlid ziet. Zou u ooit de politiek ingaan? Of houdt u te veel van uw onafhankelijkheid als journalist? Wat vind u trouwens van het nationale gevoel van onveiligheid? Ziet u in uw vakgebied ook een verharding van de delicten?
Peter: Ik heb die geruchten zelf nooit gehoord. En wat het nationale onveiligheidsgevoel betreft: mensen zijn vaak ten onrechte bang, zo is mijn ervaring. De kans om slachtoffer van een misdrijf te worden is nog altijd heel klein. Mensen realiseren zich niet dat ze in huiselijke omgeving een grotere kans lopen om slachtoffer te worden van gewelddadigheden dan buitenshuis. Driekwart van alle moorden betreft 'relatiemoorden'...

Fok: Heeft u nog voldoende vrije tijd? En zo ja, wat doet u dan? Sporten,film, café, met uw kinderen?
Peter: In mijn vrije tijd sport ik heel veel. Ook lees ik graag. Wat ik verder doe in mijn vrije tijd gaat niemand wat aan.

Fok: Wat vind u ervan dat andere media (NOS Journaal, Volkskrant) u (bijna) nooit de credits geven voor uw enorme werk in bijvoorbeeld de zaken Marianne
Vaatstra en de Puttense Moordzaak?

Peter: Bij het grote publiek is goed bekend wat 'mijn' zaken zijn. Of bepaalde media nu wel of niet die credits geven, doet daar niet aan toe of af.

(met dank aan Peter R. de Vries, interview door Jim de Vos)