Film Review: "X-Men"

Uiteraard zal ik zelf ff zeggen wat ik persoonlijk van de film vond. Het is en blijft natuurlijk moeilijk om een film te maken over supermensen, waarbij de verhalen van verschillende personages elkaar zo vaak overlappen en zo diep gaan, en zo de nietwetende kijker niet meer kunnen boeien.

Bij dit soort films is het moeilijk om niet te verdrinken in de aktie en visuele spektakels (want die zijn hier echt fantastisch, maar dit terzijde) en ook nog oog te houden voor de karakter eigenschappen, iets wat ze allemaal uiteindelijk mens maakt. Ze leven in een wereld vol met haat, angst en verwarring richting mutanten en ze proberen hiermee allemaal zo goed mogelijk te leven; de ene beter dan de ander. Klasse!

De visuele en aktie aspecten van deze kaskraker zijn uitermate goed gedaan. De optische laser"blast" van Cyclops, de uitspringende klauwen van Wolverine en de adembenemende Mystique, die werkelijk alle vormen kan aannemen, zijn werkelijk prachtig om naar te kijken. Vooral de scene in het station is erg mooi om te zien. Gelukkig hebben ze ook gekozen voor andere kostuums voor de acteurs, want om nou te zeggen dat de film serieus was geworden als ik Wolverine in een geel maillotje had rond zien rennen... nou... nee.



De interactie tussen de karakters is goed uitgewerkt. De schrijvers hebben goed gekeken naar de comic en hebben onder meer de constante onderlinge strijd tussen Cyclops en Wolverine (vaak ook over Jean, de vriendin van Cyclops) en de onzekere Rogue tegenover de rest van buitenwereld, in de verhaallijn verwerkt. Soms klopt het ook niet helemaal met de comic, maar soms moeten inderdaad bepaalde diepgangen weg worden gelaten omdat dan echt het overzicht weg is voor de niet-Marvel bekende.

Over de acteurprestaties kan ik ook niks dan lof uitspreken. Wolverine is écht Wolverine met zijn onzekerheid over z'n verleden en Cyclops is ook echt de leider van de X-mannen. Sabretooth ("Scream for me...") is ook mooi neergezet, groot en krachtig; zoals het hoort!
Het is natuurlijk niet makkelijk iemand te spelen die anders is dan een 'normaal' persoon. De film heeft dan ook een kleine knipoog naar een fascistische wereld met weinig tolerantie.

Enig minpuntjes vond ik de duur van film (100 min.) en dit vond ik te kort om de hele verhaallijn te laten zien en de personages te verklaren. Het had dus best wat langer gemogen. Ook had ik graag nog een persoonlijk strijd gezien tussen Professor X en Magneto, waarin meer van de personages was duidelijk geworden.

Kleine schoonheidsfoutjes, maar zeker een aanrader. Een 'must-see' voor de Marvel fan en ook zeker een lekkere actiefilm voor de leek. De film eindigt met een vrij open einde, iets wat misschien kan betekenen dat er een deel 2 komt. Ook kwamen we al andere superhelden tegen (in kindervorm nog...) zoals "Iceman" en "QuickSilver". Als het verhaal wederom zo goed is, dan kijk ik zeker uit naar deel 2!