Gwent: The Witcher Card Game

2. Interview met CD Projekt RED

Interview
Na de presentatie lukte het ons om nog een aantal vragen af te vuren op een argeloze programmeur. Hij antwoordde zo goed en kwaad als hij kon.

FOK: Komen er ook vloeken en buffs in Gwent: The Witcher Card Game?
CDPR: Jazeker! Zoals je weet hebben we de Scorch-kaart die de sterkste eenheden van het veld haalt. Nu is er ook de Plague-kaart. Deze vernietigt juist de zwakste kaarten. Op die manier zijn er meerdere kaarten met die mechanieken. Mylene, de kaart die we toonden in de verhaalmodus, geeft +2 aan alle kaarten in haar rij. De meeste kaarten hebben wel iets dat de waarde van de punten verandert.

FOK: Hoe balanceren jullie Gwent: The Witcher Card Game?
CDPR: We spelen de game en spelen dan nog meer en nog meer en nog meer… We hebben matchmaking-algoritmes die je laten spelen met iemand van je level. Maar Gwent is juist speciaal, omdat er geen ‘sterke kaarten’ zijn, maar alleen de manier waarop je ze gebruikt. Dus ook al heeft iemand een veel hoger level dan jij, als jullie dezelfde kaarten hebben dan maakt dat niet uit.

Gwent - Nieuwe Hero-kaart

FOK: Gwent: The Witcher Card Game is free to play, maar je kunt ook card packs kopen. Hebben deze card packs alleen extra kaarten met dezelfde vaardigheden als de andere kaarten?
CDPR: Je krijgt een beginnersdeck voor iedere factie en daarnaast kun je boosters kopen. Wat ik erover mag zeggen is dat boosters je gegarandeerd één zeldzame kaart geven (of zelfs hoger), die je zelf mag kiezen uit drie zeldzame kaarten. Dus je krijgt bijvoorbeeld de keus uit een Skellige, een Scoia'tael en een Northern Realms zeldzame kaart. Zodra je hebt gekozen krijg je ook vier extra kaarten die op hun beurt ook zeldzaam of legendarisch kunnen zijn. Op die manier geven we de spelers de mogelijkheid om hun decks samen te stellen.

FOK: Komen er later nog meer decks, naast Nilfgaard?
CDPR: Waarschijnlijk wel, maar ik weet daar op het moment nog niets van.

FOK: Kunnen wij in de Gesloten Bèta het verhaal alvast spelen?
CDPR: Nee. In de Gesloten Bèta kun je alleen multiplayer spelen, voor zover ik weet. Bij de release krijg je de tutorial gratis en de verhaal-campagnes gaan wel een beetje geld kosten. De prijzen daarvan weet ik helaas nog niet. Later worden er ook meerdere campagnes beschikbaar gemaakt. Iedere campagne op zich heeft een speelduur van ten minste tien uur.  

Gwent - De mulligan

Over de ‘echte kaarten’
Zoals bekend heeft CD Projekt RED de Gwent-kaarten uit The Witcher 3: Wild Hunt ook als echte kaarten aangeboden aan de fans. Er waren twee packs verkrijgbaar: “Scoia’tael en Monsters”-decks en “Nilfgaard en Northern Realms”-decks. Hier hadden we nog wat vragen over:

FOK: Er is ook veel vraag naar een spelbord. Komt dat er ook?
CDPR: Nee.

FOK: Maar is er is wel veel vraag naar. Het maakt het spel ook leuker, als je…
CDPR: Nee. Wij verkopen geen bord, want we concentreren ons niet op fysieke kaarten.

FOK: Maar ik heb reeds jullie fysieke kaarten..?
CDPR: Die zijn toegevoegd bij The Witcher. Dus hiermee heb je de fysieke versie van de Gwent-kaarten uit The Witcher.

FOK: De kaarten die in de packs zitten zijn erg mooi. Helaas gebruik je nooit de zwakkere kaarten in je verzameling. In tegenstelling tot in The Witcher 3: Wild Hunt heb je nu alle kaarten in één keer en er is dus geen noodzaak om de zwakke kaarten ooit op te stellen.
CDPR: Dat klopt. Gwent in de Witcher is ontwikkeld als een single player game en omdat de fans graag de kaarten wilden hebben, hebben we deze nagemaakt en geleverd als fanservice.

FOK: Waarom is er wel een Cow-challenge in de “Nilfgaard en Northern Realms”-pack, maar niet in de “Scoia’tael en Monsters”-pack?
CDPR: Een wat? Het spijt me heel erg om te zeggen, maar ik weet hier niets vanaf. Ik wist niet dat er een Cow-challenge was toegevoegd.

FOK: De twee decks in de packs zijn wel op elkaar afgestemd, maar ze zijn niet tegen elkaar te gebruiken. Je kunt het dus niet met een Monsters-deck opnemen tegen de Northern Realms, want Northern Realms en Nilfgaard zijn overpowered.
CDPR: Ja, dat klopt. Dit hebben wij aangepakt voor Gwent: The Witcher Card Game.

Gwent - Groepsfoto