FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 22 augustus 2016

Jong Ajax en Jong PSV leiden Jupiler League

Vanavond stond de vierde speelronde in de Jupiler League op het programma. Verrassende koplopers zijn Jong Ajax en Jong PSV die samen met FC Volendam nog niet verloren hebben en op tien punten uit vier duels staan.

Het beloftenteam van Ajax zegevierde in Amsterdam met 2-1 tegen Fortuna Sittard, terwijl de jongelingen van PSV met 1-2 afrekenden met koploper VVV-Venlo. Bij de Eindhovenaren wist spits Sam Lammers wederom eenmaal het net te vinden, waardoor de goaltjesdief nu al op zes treffers staat.

Volendam wist ditmaal het net ook goed te vinden, want Het Andere Oranje legde in Den Bosch de plaatselijke FC met 2-5 over de knie. Rihairo Meulens en Gyliano van Velzen wisten beiden tweemaal te scoren voor de bezoekers. Het duel der degradanten tussen Cambuur Leeuwarden en De Graafschap eindigde in 1-1.

Overige uitslagen:
FC Dordrecht - NAC Breda 1-2
MVV Maastricht - FC Oss 3-0
FC Emmen - Almere City 2-0
FC Eindhoven - Achilles'29 2-1
Telstar - Helmond Sport 4-2
Jong FC Utrecht - RKC Waalwijk 1-3

Verwarde vrouw met mes neergeschoten in Ukkel

Een hoogstwaarschijnlijk verwarde vrouw heeft vandaag in het Belgische Ukkel een aantal buspassagiers neergestoken met een machete. De politie heeft de vrouw neergeschoten. Volgens bronnen had de vrouw een psychische stoornis en heeft het incident niks te maken met terreur. Bij de steekpartij raakten drie mensen gewond, waarvan er twee ernstig aan toe zijn.

Om nog onbekende reden kreeg de vrouw ruzie met andere buspassagiers waarop ze hen aanviel met het kapmes. Lokale politie kon de vrouw overmeesteren maar moest daarbij wel een vuurwapen gebruiken. Het parket van Brussel doet onderzoek naar de zaak.

 

Update 23.44 uur
Inmiddels is er iets meer bekend over de dader van de steekpartij in Ukkel. Het betreft een Filipijnse vrouw van 52 jaar. Er zijn inmiddels ook al beelden opgedoken van het moment waarop de vrouw door de politie wordt geneutraliseerd. Deze in VVS geschoten beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Bertens snel onderuit in New Haven

De eerste ronde van het tennistoernooi in New Haven is voor Kiki Bertens al het eindstation gebleken. De Nederlandse (WTA-21) was niet opgewassen tegen lucky loser Anett Kontaveit (WTA-96): 3-6 en 4-6.

Bertens begon goed aan de wedstrijd en stond al snel op een 3-1 voorsprong, maar in het vervolg was het Kontaveit die de klok sloeg en zes games op rij pakte. Ook in de tweede set was eenzelfde spelbeeld te zien. Bertens kwam wederom op een 3-1 voorsprong, maar haar Estse tegenstandster was in het vervolg de sterkste.

'Pokémon Go al over hoogtepunt heen'

De app Pokémon Go lijkt ruim een maand na de introductie al over zijn hoogtepunt heen. Dat stellen analisten van Axiom Capital Management, die zich baseren op data van Sensor Tower, SurveyMonkey, en Apptopia. Het aantal dagelijks actieve gebruikers van de app daalt, waarbij gamers per dag ook minder tijd aan het spel besteden. Ook wordt de app minder vaak gedownload.

Volgens de marktkenners halen vooral investeerders en bestuurders van techbedrijven opgelucht adem, omdat er gemiddeld weer meer tijd wordt besteedt aan apps als Facebook, Instagram, Twitter, Tinder en Snapchat. Sinds de lancering van Pokémon Go waren zij bezorgd dat de app zou zorgen voor een tanende aandacht voor andere populaire apps.

De dalende interesse in Pokémon Go zorgt voor hoofdbrekens bij techbedrijven die inzetten op zogeheten, virtual reality en augmented reality.

'Pokémon Go al over hoogtepunt heen'
'Pokémon Go al over hoogtepunt heen' (Foto: BuzzT)

Weerstand tegen kreeften levend koken

Het moet verplicht worden om krabben en kreeften direct na de vangst elektrisch te verdoven en te doden. De horeca mag alleen krabben en kreeften verkopen die op deze manier aan hun einde zijn gekomen.

Dat vindt 45 procent van de Nederlanders, zo blijkt uit een online onderzoek van Motivaction. Het onderzoeksbureau ondervroeg ruim duizend mensen in opdracht van de Stichting Vissenbescherming en de Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Dieren. Beide organisaties wilden graag weten hoe de bevolking denkt over de manier waarop vissen, krabben en kreeften worden gedood voor consumptie.

Twee derde van de ondervraagden denkt dat krabben en kreeften pijn kunnen ervaren. 55 procent van hen vindt het levend koken van de schaaldieren onacceptabel en 58 procent vindt dat er hierop een verbod moet komen.

Wetenschap

De wetenschap is verdeeld over de pijnervaring. Kreeften en krabben zouden een te simpel zenuwstelsel hebben om pijn te ervaren. Dat een kreeft gaat gillen als ze in kokend water wordt gegooid, is geen gevolg van bewust gedrag, maar een reflex, concludeerde een Noors regeringsonderzoek in 2005. Experimenten aan de universiteit van Belfast zouden hebben aangetoond dat schaal- en schelpdieren waarschijnlijk wel pijn ervaren in plaats van alleen reflexen vertonen.

De deelnemers aan het onderzoek werd ook gevraagd naar hun mening over het onverdoofd slachten van op zee gevangen vis. De net gevangen vis wordt opengesneden om ingewanden te verwijderen. Volgens 42 procent is deze slachtmethode onacceptabel. Nog een iets grotere groep (46 procent) vindt dat hier een verbod op moet komen.

Weerstand tegen kreeften levend koken
Weerstand tegen kreeften levend koken (Foto: ANP)

Morgan Freeman: overspannen? ga schilderen!

Morgan Freeman heeft een advies voor mensen die te kampen hebben met een burn-out. De acteur beantwoordde vragen van fans in een interview met Collider. Een van de vragenstellers wilde weten of acteurs wel eens overspannen raken en of ze dan met opzet een slecht optreden neerzetten.

"Ik denk niet dat er acteurs zijn die expres slecht presteren, maar ik geloof wel dat overspannenheid voorkomt", antwoordde de 79-jarige Freeman. "Ik kan me voorstellen dat er een moment komt dat je denkt: ik heb er genoeg van, ik ga iets anders doen. Mijn advies: schilder een landschap of ga paarden fokken ofzo."

Ook Freeman's collega Toby Kebbell, de 34-jarige Britse acteur met wie hij in de film Ben Hur speelt, had een advies voor acteurs die het niet meer zien zitten.

"Ik heb gehoord van acteurs die slecht presteren omdat ze uitgeblust zijn of vastzitten in een negatieve spiraal van zichzelf heel belangrijk vinden", lacht hij. "Het belangrijkste is dat je, ongeacht of je een korte film of een blockbuster maakt, altijd dezelfde inspanning levert."

Morgan Freeman: overspannen? ga schilderen!
Morgan Freeman: overspannen? ga schilderen! (Foto: BuzzE)

UMi Max: voor $139,99 een mooi en krachtig toestel

Helio P10, 3GB RAM, 13MP camera, 4000mAh USB Type-C

umimax-1 (Foto: rene90)


Chinese smartphonebedrijven grijpen hun kans...

Terwijl Samsung door blijft gaan met het uitbrengen van all-round degelijke toestellen, hebben veel andere bekende merken wat meer moeite om bij te blijven. Alleen Apple en Samsung lijken nog weg te komen met toestellen van boven de 650 euro. 

Waar de Chinese telefoonfabrikanten op inspringen is juist om een goede prijs/kwaliteit verhouding neer te zetten wat de bekende merken zoals LG, HTC en Motorola ook proberen te doen maar waarbij de prijs toch al snel boven de 250 euro komt. 

Zo heeft smartphonemaker UMi een nieuw toestel uitgebracht, de Max. Een 5,5-inch toestel met een Mediatek Helio P10 processor, 3GB werkgeheugen, 16GB interne opslag en een 4000mAh accu. Dit alles heeft de adviesprijs meegekregen van $169,99 / €144 te koop met gratis verzending.

Vanaf vandaag worden de 30.000 pre-orders verzonden naar mensen overal ter wereld. 

umimax-2 (Foto: rene90)

De UMi Max heeft nog een 13MP Panasonic® camera met een f/2.0 lens met autofocus. Voor de selfies is er gekozen voor de 5MP GalaxyCore® GC5005 camera. Sowieso ga je geen problemen krijgen met de netwerkbanden in Nederland want er is ondersteuning voor B1 / B3 / B7 én B20 (800MHz). 

Vanuit de fabriek af komt het toestel met kale Android 6.0 zodat je geen last hebt van vage Chinese apps, wel vind je uiteraard de Google Play store voorgeïnstalleerd. 

Interesse....? 

Op het moment zijn er bij een aantal stores snap-up deals zodat je bovenstaand toestel voor $139,99 te koop is. 

Promo website Gearbest

Promo website Banggood 

Of maak kans om er eentje te winnen via UMi zelf op deze give-away pagina!

umimax-3 (Foto: rene90)

Nieuwe Overwatch-map bevat bonfire

Eichenwalde, de nieuwe map die vorige week officieel aan het licht kwam, bevat een knipoog naar Dark Souls. Ergens in het kasteel dat zich in het nieuwe level bevindt is namelijk een bonfire te vinden, het iconische checkpoint uit de befaamde Souls-games.

Hoewel de map nog niet voor iedereen beschikbaar is, is hij inmiddels wel te spelen in de PTR (public test realm) voor pc. De gelukkigen kunnen de map dus vast verkennen. De map wordt ergens in september officieel beschikbaar gemaakt. De patch die in de PTR getest wordt bevat tevens nieuwe skins voor Reinhardt.

Ophef over Hongaarse varkenskoptweet

Varkenskoppen op de prikkeldraadhekken langs de Hongaarse grens zouden een effectief middel zijn om migranten af te schrikken. Die suggestie van de Hongaarse Europarlementariër Gyorgy Schöpflin heeft de toorn van mensenrechtenactivisten en twitteraars gewekt.

Hij reageerde op een mediadirecteur van Human Rights Watch die had getwitterd dat de huidige 'mensenverschrikkers' op de grenshekken - gezichten gemaakt van suikerbiet - vluchtelingen niet tegenhouden. Schöpflin was het daar mee eens. "Varkenskoppen zijn een effectiever afschrikkingsmiddel", twitterde hij.

In een toelichting zei de Hongaar dat het geen voorstel was, maar een "gedachte-experiment". Een spijtbetuiging komt er niet. "Het is antropologisch intrigerend om te zien hoe gevoelig dit onderwerp ligt."

Schöpflin, lid van de conservatieve Fidesz-partij van premier Viktor Orban, maakt in het Europees Parlement deel uit van de Europese Volkspartij, evenals het CDA. Hongarije houdt op 2 oktober een referendum over de EU-verplichting om vluchtelingen op te nemen.

De leukste sporttweets van week 33

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek.

Het was het weekend van de boze voetbalsupporters:

Bram Tankink heeft al voor de eerste Vuelta-etappe toegeslagen:

En hij was ook al zo goed voorbereid:

Prima shirt om aan te trekken tijdens de medische keuring:

De afgelopen twee weken hebben we voor jullie de leukste Olympische Tweets op een rijtje gezet, vandaag kon je allerleukste van de afgelopen twee weken vinden in dit bericht. Maar helaas zijn de Olympische Spelen nu afgelopen:

En het was allemaal nog niet zo slecht:

Misschien dat iemand hier het snapt?:

Femke Heemskerk maakt iets heel bijzonders mee:

Het zit Aston Villa na de degradatie nog niet echt mee:

Lewis Hamilton is hard aan het werk tijdens zijn vakantie:

Maar Daniel Ricciardo gelooft daar niet zo in:

Combiregeling?:

Een nieuwe speler presenteren gaat tegenwoordig niet zomaar via Twitter:

Een beetje water op het veld kan geen kwaad, veel water wel:

Sportief Google:

Het loopt nog niet zo soepel in Amsterdam:

De misser van de week:

Ontvoerde zonen drugsbaas vrijgelaten

De twee ontvoerde zonen van de beruchte drugsbaas Joaquín 'El Chapo' Guzmán zijn vrijgelaten. Het gaat om Jesús Alfredo Guzmán Salazar en zijn broer Iván Archivaldo Guzmán. Met beiden gaat het goed. Dat zegt Ismael Bojórquez, directeur van de gezaghebbende nieuwssite Ríodoce, op basis van drie anonieme bronnen.

De broers zouden zijn vrijgelaten na bemiddeling door de Mexicaanse drugsbaas Ismael 'El Mayo' Zambada.

Bojórquez: "Formeel is altijd gezegd dat slechts een van de zonen, Jesús Alfredo was ontvoerd, maar wij hebben begrepen dat het zowel om hem als om zijn broer gaat. De ontvoering van Ivan, waarover gespeculeerd werd, is echter nooit bevestigd."

De twee leden van het beruchte Sinaloa-drugskartel werden vorige week ontvoerd uit een chic restaurant in de populaire Mexicaanse badplaats Puerto Vallarta. Deze stad is ook het werkterrein van het Jalisco New Generation-kartel. Deze bende wordt de laatste jaren steeds machtiger.

Ontvoerde zonen drugsbaas vrijgelaten
Ontvoerde zonen drugsbaas vrijgelaten (Foto: ANP)

1800 drugsdoden Filipijnen na 'war on drugs'

In twee maanden tijd zijn op de Filipijnen meer dan 1800 doden gevallen als gevolg van president Rodrigo Dutertes 'war on drugs'. De nieuwe president, die sinds 30 juni de baas is in het land, beloofde tijdens zijn verkiezingscampagne al dat hij het drugsprobleem aan zou pakken. Hij riep burgers op drugsdealers dood te schieten als die zich verzetten tegen hun arrestatie.

Van de doden waren er 712 drugshandelaar. Bij de andere overledenen gaat het om "drugsgerelateerde incidenten", zo zegt de baas van de nationale politie.

De cijfers komen een dag nadat president Duterte had gedreigd uit de Verenigde Naties te stappen. Hij zou samen met China en andere landen een nieuwe organisatie willen vormen. Duterte reageerde op de oproep van de VN een einde te maken aan het bloedige optreden tegen drugscriminaliteit in het Zuidoost-Aziatische land.

1800 drugsdoden Filipijnen na 'war on drugs'
1800 drugsdoden Filipijnen na 'war on drugs' (Foto: ANP)

Honda F1 wil dit jaar nog twee updates brengen

Honda hoopt dit jaar nog met twee updates voor haar Formule 1-motor te komen. De Japanners hebben dit Formule 1-seizoen de krachtbron voor de McLaren al stevig verbeterd, maar het gat met de concurrentie blijft groot. Daarom wordt in België of Italië een nieuwe versie meegenomen, terwijl waarschijnlijk in de laatste races van het jaar nog een verbetering er aan zit te komen.

Volgens Honda's Motorsportbaas Yusuke Hasegawa zijn de verbeteringen gericht op de verbrandingsmotor die als zwakste onderdeel van de aandrijflijn van de Honda wordt gezien. De Japanners hebben nog tien van de voor dit jaar 32 beschikbare tokens over om de verbeteringen door te voeren.

Hasegawa sprak met Autosport. "In Sakura zijn ze constant bezig met verbeteringen en zodra wij het licht op groen zetten nemen we de nieuwe spec mee naar de races. Wij komen in Spa met verbeteringen en daarna nog een keer, waarbij het plan is om alle beschikbare tokens te spenderen."

De Japanner erkent dat het lastig is om de knoop door te hakken wanneer te stoppen met de ontwikkeling van de motor voor dit jaar en te beginnen met 2017. In oktober zal waarschijnlijk de switch geheel gemaakt zijn. "Ik wil dit jaar nog niet opgeven, maar deze maand moet ik waarschijnlijk wel de knoop door gaan hakken. Na september zal het onderzoek voor dit jaar stoppen, maar het werk op de testbank gaat in oktober en november nog door."

Hasegawa is blij dat Honda er aan heeft bijgedragen dat McLaren dit jaar wat vaker vooraan het middenveld te vinden is. Het leverde de combinatie bijvoorbeeld een vijfde plaats in Monaco op, maar ook in Rusland en Oostenrijk kwam McLaren-Honda goed uit de verf. Hierdoor hoopt de Japanner stiekem op een podiumplaats dit jaar.

Geniez wint derde etappe Vuelta, Hernandez pakt leiding

De derde etappe van de Vuelta, ja die is inmiddels ook al bezig, is gewonnnen door de Fransman Alexandre Geniez. De renner van Française de Jeux wist als enige van een vroege kopgroep uit de greep te blijven van een elite groepje en kwam solo over de meet op de slotklim.

Die slotklim was het einde van een lastige etappe in Noord-Spanje. De klim, met op plekken een stijgingspercentage van 22%, zorgde voor de eerste grote verschillen in het algemeen klassement. In de kleine groep met kanshebbers liepen vooral Alberto Contador en Steven Kruijswijk, die ziek was na de Olympische Spelen, achterstand op.

Rubén Hernandez dacht dat hij de etappe won, maar de Spanjaard kwam als tweede over de meet achter Geniez, die 25 seconden eerder als winnaar over de streep kwam. Een kleine troost voor de renner van Movistar; hij pakte wel de leiding in het algemeen klassement. Daarin staat hij zeven seconden voor op land- en ploeggenoot Alejandro Valverde en elf op Tourwinnaar Chris Froome.

Dag Mart, we gaan je nog missen.......

Laatst anderhalf uur genoten van het eerbetoon van DWDD aan DaMart. Je kunt vinden van hem wat je wil, arrogant, hooghartig, te assertief, te bijdehand, weet ik veel wat hem allemaal wordt verweten. Eén ding kun je hem niet ontzeggen......vakmanschap. Hoe hij in precies drie minuten, zonder beelden, zittend op de rand van de stoep een etappe improviserend beschrijft, waar later pas de beelden aan worden toegevoegd voor de tv-kijkers is uniek.

Mysterieuze cirkels gezien in Siberië

Komt het door buitenaardse wezens? Is het een poort naar de hel? Of misschien toch een grap van een paar Engelse bejaarden? De wetenschap staat voor een raadsel. Ieder jaar in de winter verschijnen in het Siberische Baikalmeer cirkels van zeven kilometer in doorsnee in het ijs. Waar ze vandaan komen? Josh Homme van de Queens of the Stone Age zou zeggen: 'no one knows'.

De perfecte cirkels werden voor het eerst gespot in 2009, toen een Amerikaanse astronaut in het internationale ruimtestation ISS vrolijk foto's maakte op een slordige 350 kilometer hoogte van het diepste meer ter wereld. De beelden van het grootste zoetwaterreservoir op aarde werden doorgestuurd naar de aarde. Daar ontdekte men dit nogal opvallende fenomeen. De vraag was: hoe kan dit?

Een snelle en simpele meting leerde dat het ijs op de plekken van de randen van de cirkels minder dik was dan op andere plekken. Men vermoedde in de eerste dat er thermische activiteiten onder het wateroppervlakte plaatsvonden. Maar dat kon al snel worden weggestreept, bij gebrek aan vulkaan of andere opening naar de onderwereld.

Was het dan methaangas? Dat kon ook niet. Om een ijslaag van 1,20 meter te doen smelten heb je iets teveel dode dieren nodig om het gas op te wekken. Bovendien weigeren de meeste dieren bij het doodgaan keurig in een cirkeltje te gaan liggen.

De nieuwe these om het mysterie rond het 25 miljoen jaar oude meer op te lossen is dat er zich een soort hogedrukgebieden onder water zouden bevinden. Net zoals we vroeger tijdens de zomer hadden in Nederland, maar dan in het water. De Russische academie van Wetenschappen is dit nu druk aan het onderzoeken. De these wordt trouwens ondersteund door wiskundigen, fysici en mensen die zich met het gedrag van binnenwateren bezig houden. Het moet alleen nog even bewezen worden.

In de tussentijd houden we het gewoon op een sjamanistisch ritueel van de Boerjaten, een Mongools volk dat sinds mensheugenis in die streek woonachtig is. Want dat is een veel leukere theorie.

Android Nougat beschikbaar

Android Nougat, de nieuwste versie van Google's mobiele besturingssysteem, is maandag beschikbaar gesteld aan gebruikers. Android 7.0, zoals de update officieel heet, wordt de komende weken aan gebruikers van de meeste Google Nexus-telefoons, maar ook de Nexus Player en de Pixel C-laptop, aangeboden.

Wanneer gebruikers van andere Android-telefoons van de nieuwste versie kunnen genieten, hangt van de fabrikant van hun telefoons af. Die moeten de software eerst zelf geschikt maken voor hun toestellen. De fabrikanten beslissen ook zelf welke toestellen de update überhaupt krijgen.

Android Nougat heeft volgens Google ruim 250 belangrijke vernieuwingen. Onder meer de emoji zijn vernieuwd en de instellingen kunnen simpeler bereikt worden. Gebruikers kunnen ook twee apps naast elkaar draaien om sneller te multitasken. Android Nougat vergt daarnaast minder van de batterij van je telefoon en biedt belangrijke veiligheidsverbeteringen.

Android Nougat beschikbaar
Android Nougat beschikbaar (Foto: BuzzT)

Aantal klachten over jeugdzorg toegenomen

Het aantal mensen dat klaagt over de jeugdzorg in Nederland is sterk gestegen, meldt het Advies- en Klachtenburo Jeugdhulpverlening (AKJ) maandag.

In de eerste helft van dit jaar ging het om 6465 klachten, vergeleken met 7404 in heel 2015. Volgens de organisatie wordt er vooral geklaagd over de vervelende manier waarop ouders en jongeren worden behandeld. Ook zijn er veel klachten over gebrekkige informatievoorziening door jeugdhulpinstanties en gemeenten.

De groei van het aantal klachten hangt volgens het AKJ samen met de veranderingen in de jeugdzorg. Die valt sinds vorig jaar onder de verantwoordelijkheid van gemeenten.

Lange wachtlijsten
Uit een kwartaalrapport van de Monitor Transitie Jeugd bleek eerder al dat er nog veel mis is met de Nederlandse jeugdzorg. Ouders en jongeren voelen zich vaak niet gehoord als zij hulp zoeken. Bovendien maken lange wachtlijsten de problemen van kinderen vaak nog erger.

Het AKJ is een onafhankelijke stichting, gefinancierd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Aantal klachten over jeugdzorg toegenomen
Aantal klachten over jeugdzorg toegenomen (Foto: ANP)

Rio 2016, de allerleukste tweets van de Spelen

De afgelopen olympische weken kon je dagelijks genieten van de leukste tweets uit Rio. Nu de Spelen voorbij zijn zetten we de allerleukste/mooiste tweets nog één keer voor jullie op een rijtje.

Bij aankomst was nog niet alles in orde in het olympisch dorp. Zo ondervond ook de Tsjechische ploeg.

 

Great we have new shower in the house. 😂😂😂😂

Een video die is geplaatst door Zdenek Stybar (@stybarzdenek) op4 Aug 2016 om 7:12 PDT

Op een van de eerste dagen pakte Nederland al goud in de wegrit. Daarin kwam Annemiek van Vleuten zwaar ten val in gouden positie. Ze was relatief in orde en kreeg beterschapswensen uit de hele wereld. Zo ook van The Hoff.

Een paar dagen later ging het al stuk beter en kon ze ook de rest van #TeamNL supporten

Het zwemtoernooi gaf buiten teleurstellende Nederlandse resultaten, ook het meest nutteloze beroep ter wereld.

Het grootste mysterie van de Spelen was het groene water in het zwembad van de duikers.

Robin Haase tenniste twee partijen in Rio en verloor er twee. Hij maakte ook twee aanmoedigingsfilmpjes en ook dat leverde geen medaille op.

Er waren diverse landen die hun eerste goud behaalden in Rio. Zo ook Puerto Rico, dat Monica Puig goud zag pakken in het tennis. Dit werd gevierd door de volleybalvrouwen van het land.

Ook thuis werd alles op de voet gevolgd.

Het beste kapsel van de Spelen werd gewonnen door Marjory Nyaumwe.

Biles was de Turn koningin, met deze mooie flipbook als bekroning

Soms ging het net goed, zoals hier met Laurine van Riessen.

Soms zat het tegen, zoals bij Dafne Schippers en Epke Zonderland.

Soms was het pijnlijk om te kijken voor mannen.

Soms was het eenzaam voor de sporters.

Soms was het ontroerend..

Het waren misschien niet de beste Spelen ooit, maar leverde soms fraaie plaatjes op.

Hier ging iets niet helemaal goed.

De Britse achtervolgingsploeg werd op voorhand alvast naar de juiste kamer verwezen na het vieren van hun gouden medaille.

Onze Koning liet weer blijken dat Vaderlandsliefde hem niet vreemd is.

Uiteindelijk keert de Nederlandse ploeg met 19 medailles huiswaarts.

Over vier jaar zijn de Spelen in Tokyo. Dat worden weer korte nachten met hopelijk mooie sport!

Huwelijksaanzoek met Lego

Ben uit Birmingham wilde zijn vriendin Kirsten op een originele manier ten huwelijk vragen. Met wat Lego en stop-motion-technieken maakten Ben en Morgan Spence (van Morgspenny Productions) een erg leuk filmpje waarin wat hoogtepunten van hun relatie worden opgehaald.

Een paar weken geleden nam Ben zijn Kirsten mee naar de plaatselijke bioscoop. In plaats van de saaie voorfilmpjes werd Ben zijn filmpje vertoond. "Hai Kirsten, ik ben het, Ben. "Voor de film begint wil ik je nog even vertellen hoe gelukkig je me maakt..."

Aan het einde vraagt Lego-Ben Kirsten om te gaan staan. Nouja, kijk zelf maar hoe het afloopt..

Amsterdam Comic Con richt de pijlen op Hollywoodfans

Comic Con heet het, dat evenement dat niet gaat over komieken of comics, zoals Amerikaanse strips genoemd worden, maar over veel meer. Komieken hoef je er overigens sowieso niet te zoeken, comics juist weer wel. En alles wat daar een beetje logischerwijs bij aansluit: films, tv-series, games, noem het maar op. We zitten wereldwijd al een aantal jaar in een groeiende markt van comic conventies, en dit weekend krijgt Nederland er een nieuwe popcultuurbeurs bij: Amsterdam Comic Con. Een plek om je onder te dompelen in popcultuur, acteurs te ontmoeten en met gelijkgestemden de dag door te brengen.

Volgens de organisatoren gaat Amsterdam Comic Con "de beste aspecten van de bekende Comic Cons nemen en deze aan alle Nederlandse en internationale fans brengen". Dat is nogal een statement, want de beste aspecten van de bekende comic cons hebben te maken met (grote, actuele) celebrities, unieke koopwaar en exclusieve bekendmakingen, previews en andere vertoningen. Daar zal in eerste instantie nog weinig sprake van zijn in Amsterdam, maar volgens Showmasters, het bedrijf dat de beurs organiseert, is Amsterdam Comic Con een goede eerste stap. "Dit is ons eerste event, dus we doen het nog een beetje rustig aan," aldus woordvoerder Rafael Zawada van Showmasters. Het bedrijf heeft jarenlange ervaring met het organiseren van beurzen in het Verenigd Koninkrijk, zoals het populaire London Film & Comic Con. De uitbreiding naar Nederland komt in een periode waarin de Benelux zich bewust begint te worden van het bestaan van comic cons. "De tijd is rijp," vindt Zawada.

Amsterdam Comic Con komt echter op de hielen van twee edities van Dutch Comic Con, een concurrerend evenement in Utrecht. Wat voegt nóg een conventie eigenlijk toe, in zo'n klein land? Volgens Zawada kan Showmasters putten uit twee decennia ervaring met het organiseren van dit soort evenementen en richten zij zich voornamelijk op de Hollywood-factor. "Wij zijn goed in het halen van Hollywood-talenten naar Europa, Engeland, en nu dus naar Nederland. Daar zijn we beter en groter in en bekender dan onze collega's." Zo had de Londense beurs enkele weken geleden nog Jeremy Renner, bekend uit The Avengers, te gast. In Amsterdam zijn de namen iets minder actueel: fans kunnen wel bekende gezichten als Sean Astin (Goonies, The Lord of the Rings), Robert Englund (A Nightmare on Elm Street) en James Marsters (Buffy the Vampire Slayer) in het echt zien, en zo zijn er nog ruim twintig andere namen van acteurs die bekend zijn uit films en tv-series, maar een grote Marvel- of DC-ster hoeven we nog niet te verwachten. Dat heeft te maken met budgetten, opnameschema's en concurrentie, maar ook met het feit dat het evenement in Amsterdam nog in de beginfase zit. "De komende jaren gaan we nog groter op het gebied van Hollywoodsterren uitpakken. Daar zijn we eigenlijk, vergeleken met andere events in de Benelux en Europa toch een uitblinker," belooft Zawada. Maar toch zal het altijd lastig blijven om op een Europese con, hoe groot je ook bent, een echt grote selectie aan grote namen binnen te halen. In San Diego, waar jaarlijks Comic-Con International plaatsvindt, of New York, dat inmiddels ook een grote conventie kent, gaat dat toch iets makkelijker. "Acteurs komen niet naar San Diego of New York omdat ze willen, maar omdat ze contracten hebben," aldus Zawada. Op die evenementen reizen film- en tv-studio's met hele delegaties en promotiemateriaal af naar de beurs om flink uit te pakken, en de acteurs horen daarbij. Wanneer een organisator, zoals Showmasters, zelf moet proberen iemand naar een evenement te laten komen is er een grotere afhankelijkheid van de beschikbaarheid van een acteur of wat het kost om zo iemand langs te laten komen.

De markt zich echter in de lift; er is duidelijk een groei te zien in evenementen die zich richten op wat vroeger alleen door nerds leuk werd gevonden. Volgens Zawada is het ontstaan van steeds meer popcultuur-evenementen in Nederland, maar eigenlijk wereldwijd, onderdeel van een trend die de afgelopen pakweg tien jaar is gegroeid. "Tien jaar geleden was het nog niet cool om superhelden en comics leuk te vinden. De maatschappij vond het niet cool als je met een t-shirt van Iron Man of Thor rondliep." Tegenwoordig is dat wel anders, en wie vroeger op haar zolderkamertje bleef zitten kan nu gewoon naar buiten komen en zeggen dat ze onderdeel is van een mainstream-cultuur. "Wij doen al twintig jaar events, en de eerste vijftien jaar waren we echt een niche markt. Nu wil iedereen met ons samenwerken, omdat wij iets doen wat popcultuur is, wat hot is. Dat zie je ook aan tv-series als The Big Bang Theory, daar wordt dat geek zijn, dat nerd zijn opgehemeld. Zelfs mijn oma kijkt het, terwijl ze er eigenlijk niets mee heeft. Het heeft een ander aanzien gekregen in de maatschappij, dat eraan heeft bijgedragen dat wij comic cons top vinden, er onderdeel van willen zijn en daar doet Showmasters aan mee." Volgens Zawada is Showmasters eigenlijk vooruitstrevend geweest en heeft dat ertoe geleid dat de media daar nu, sinds een jaar of vijf, achteraan lopen. En natuurlijk gaat het allang niet meer over stripboekjes, zoals misschien in 1970 nog het geval was bij de eerste Comic-Con in San Diego. "Eigenlijk is het geen 'comic' con meer. Het gaat allang niet meer over comics, het gaat over films, tv-series, over Marvel, DC. Niet zozeer als strips, maar over dure films en alle merchandise die daarbij komt. Het gaat om Hollywood, bioscoop en films."

Het jagen naar 'exclusives' is op de grotere cons al jaren voor velen een hoofdreden om een beurs te bezoeken. Ook in Amsterdam valt er, zij het in kleinere mate, wat unieks te vinden. "We hebben bijvoorbeeld twee exclusieve comics, speciaal laten maken door de uitgeverijen van die comics. Er is een Star Wars-comic, met Darth Vader op de cover, die alleen bij ons te koop is, en we hebben een The Walking Dead-comic, die dus alleen maar voor Amsterdam Comic Con gemaakt is. We hebben een aantal exclusieve posters laten maken door striptekenaars, die alleen bij ons te halen zijn, we hebben panels met acteurs die alleen bij ons te zien zijn." Ook komt Avengers Live, een cosplaygroep uit Duitsland die Spider-Man, Ant-Man, Captain America en Iron Man naspelen, een show doen. En waar in San Diego de grote filmstudio's op de beursvloer hun films komen promoten, kunnen bezoekers in Amsterdam langsgaan bij de stand van Netflix, die trailers en series vertoont, merchandise verkoopt en volgens Zawada flink uitpakt in hun aanwezigheid. De ruim 10.000 bezoekers die Amsterdam Comic Con per dag verwacht kunnen daarnaast natuurlijk de lokale strip-uitgevers, zoals Dark Dragon Books en Silvester Strips, op de beursvloer verwachten.

Amsterdam Comic Con vindt dit weekend, 27 en 28 augustus, plaats in de RAI in Amsterdam. Tickets zijn online te koop, maar kunnen ook aan de deur worden gekocht. Er zijn opties voor weekendtickets, vroege toegang (voor die exclusives!) en tickets voor kinderen en families. Bovendien kunnen fotosessies met de aanwezige acteurs van tevoren online worden geboekt, voor wie zeker wil zijn van een uniek aandenken. En heb je dit weekend al plannen? Showmasters is van plan om volgend jaar gewoon terug te keren met een tweede editie, dus hou hun website in de gaten voor het laatste nieuws.

Liefde is... samen premiejagen. (Foto: Yuen Li)
Star Wars-cosplayers tijdens Comic-Con International (Foto: Yuen Li)

NPO vernieuwt Uitzending Gemist

Uitzending Gemist krijgt een metamorfose. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) gaat de website en de bijbehorende app volgend voorjaar grondig vernieuwen. "We maken de stap van Uitzending Gemist naar Uitzending Gestart", zei NPO-directeur Frans Klein maandag bij de presentatie van het nieuwe televisieseizoen.

De publieke omroep zet vol in op het on demand kijken. "We maken programma's waarover gepraat wordt'', aldus Klein. "Die wat losmaken. Deze programma's willen we daarom aanbieden op een manier die past bij modern mediagebruik: flexibel, doorzoekbaar, gefragmenteerd als je wilt en deelbaar."

De NPO wil het terugkijken, dat gratis blijft, ook persoonlijker maken. Aan de hand van een profiel, dat je kunt aanmaken op de site, krijgen mensen aanbevelingen om programma's te bekijken die bij hun voorkeur passen.

Gemist
Volgend jaar is er geen zomerstop voor de latenightshow, waar de NPO dit jaar kritiek op kreeg vanwege de sportevenementen. Volgens Klein nemen Jeroen Pauw en Eva Jinek komend seizoen ieder zes maanden voor hun rekening, in afwisselende periodes. Zo is Pauw tot eind 2016 elke werkdag te zien, doet Jinek januari en februari, Pauw maart en april en is Jinek in de zomermaanden te zien. Ook doen ze rond de Tweede Kamerverkiezingen een aantal uitzendingen samen. De directeur gaf op de presentatie toe dat hij de talkshows wel heeft gemist deze zomer.

Wegens de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten zendt Nieuwsuur drie avonden uit vanuit New York, op 7, 8 en 9 november. Verder is voormalig Rijksmuseumdirecteur Wim Pijbes te zien in het nieuwe kunstprogramma Panorama Pijbes (NTR) en zijn er nieuwe dramaseries te zien zoals La Famiglia (AVROTROS) van scenarioschrijfster Maria Goos en Als de dijken breken (EO). Ook komt de NPO met nieuwe kinderprogramma's als TopDoks (EO) en de griezelige serie ENG (VPRO).

NPO vernieuwt Uitzending Gemist
NPO vernieuwt Uitzending Gemist (Foto: BuzzE)

Turner Wammes naar Cirque du Soleil

Voor turner Jeffrey Wammes gaat binnenkort een droom in vervulling. De 29-jarige olympiër heeft volgens de New York Times een rol gekregen in een show van Cirque du Soleil. Wammes is toegevoegd aan de cast van Mystère, een show die in Las Vegas wordt opgevoerd.

Wammes wordt de 22e olympische turner die meedoet aan een dergelijke show. "Voor mij is het een manier om mijn lichaam in vorm te houden", zegt Wammes in de Amerikaanse krant. "Je wil je best doen voor mensen, maar niet in competitief verband. Je oefent je droombaan uit terwijl je andere mensen vermaakt."

Het is niet bekend of Wammes zijn professionele turnloopbaan beëindigt. Zijn management was maandag niet bereikbaar voor commentaar.

Turner Wammes naar Cirque du Soleil
Turner Wammes naar Cirque du Soleil (Foto: BuzzE)

Japan wil olympische medailles uit mobieltjes maken

Het organisatiecomité van de Olympische Spelen in Tokyo wil de edelmetalen voor de medailles uit gerecyclede mobiele telefoons halen. Dat schrijft de Japanse krant Nikkei maandag.

De miljoenen weggegooide mobiele telefoons en andere elektronica worden omschreven als een "stedelijke mijn". In 2014 werden in heel Japan 143 kilo goud, 1566 kilo zilver en 1112 ton koper teruggewonnen. Bij de Spelen in Londen werd voor de medailles 9,6 kilo goud, 1210 kilo zilver en 700 kilo koper gebruikt.

Omdat veel gerecyclede metalen direct weer in andere elektronica gebruikt worden, moet het aantal gerecyclede apparaten omhoog. Japan heeft nog geen goed systeem daarvoor, dus dat moet volgens de betrokken partijen worden opgezet.

De Spelen van Tokyo in 2020 zetten zwaar in op duurzaamheid.

Tokio wil medailles uit mobieltjes
Tokio wil medailles uit mobieltjes (Foto: BuzzT)

PSV huurt Siem de Jong van Newcastle United

Siem de Jong is komend seizoen speler van PSV. De Eindhovenaren hebben de middenvelder voor de duur van één seizoen gehuurd van Newcastle United. De komst van de voetballer werd vandaag afgerond, zo meldt Voetbal International.

De Jong is voor PSV de vierde versterking in de zomerse transferperiode. Eerder werden ook al keeper Hidde Jurjus, verdediger Martin Schwaab en middenvelder Bart Ramselaar gecontracteerd.

Bovendien wordt Siem de Jong bij PSV herenigd met zijn broer Luuk. De broers speelden tot op heden nog niet samen op het hoogste niveau, maar daar gaat nu dus verandering in komen.

Gisteren onderging Siem de medische keuring, die hij wist te doorstaan. Toch zal de speler nog niet direct inzetbaar zijn, omdat hij nog wedstrijdritme mist. Als deze achterstand is ingehaald, zal hij zijn opwachting snel in de hoofdmacht van PSV maken.

Dolfijnactivisten opgepakt na sprong in bassin

Dierenactivisten uit Nederland en Spanje hebben een dolfijnenshow in Duisburg verstoord. Vijf actievoerders zijn aangehouden, meldt de lokale krant Rheinische Post. Hun wordt huisvredebreuk ten laste gelegd.

Leden van de groep, die zich op Facebook de Vegan Strike Group noemt, sprongen zondagmiddag tijdens de show in het bassin met de dolfijnen. De drie vrouwen en twee mannen wilden de toeschouwers zo opmerkzaam maken op het leed dat de dieren in de Duisburger Zoo zou worden aangedaan. Volgens de directie van de dierentuin hebben de dieren het er goed en zijn het juist de actievoerders die hen in gevaar hebben gebracht.

De Vegan Strike Group beweert afgelopen maanden ook dolfijnenshows op Gran Canaria, in Madrid, in Valencia en in Brugge te hebben verstoord.

Dolfijnactivisten opgepakt na sprong in bassin
Dolfijnactivisten opgepakt na sprong in bassin (Foto: ANP)

Rozen komen vaak van ver

Rozen die in Europa worden verhandeld worden vaak elders in de wereld gekweekt. Inmiddels komt twee derde van de in Europa verkochte rozen uit Kenia en Ethiopië, terwijl ook India een belangrijke rol speelt op de internationale rozenmarkt. Dat meldde sierteeltcoöperatie FloraHolland maandag.

FloraHolland wijst erop dat het areaal waarop rozen worden verbouwd in Europa de afgelopen vijf jaar met ruim een kwart is gekrompen. Die afname wordt vooral veroorzaakt door hoge energiekosten, strikte regelgeving en de lage prijzen van importrozen. In Nederland wordt nu nog 238 hectare besteed aan rozenproductie, tegen zo'n 850 hectare in 2004.

Nederland blijft een belangrijke internationale marktplaats voor rozen. De bloemenveiling van FloraHolland verhandelde vorig jaar 3,5 miljard rozenstelen, die vooral naar Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk werden uitgevoerd. Een andere belangrijke internationale handelsstroom voor rozen is die tussen Colombia en de Verenigde Staten.

Rozen komen vaak van ver
Rozen komen vaak van ver (Foto: ANP)

Spijtbetuiging na vernielingen Timboektoe

De voormalige jihadist Ahmad al-Faqi al-Mahdi heeft maandag aan het begin van zijn proces voor het Internationaal Strafhof berouw getoond over de vernieling van mausolea en een moskee in 2012 in de Malinese stad Timboektoe. De grafmonumenten van middeleeuwse heiligen stonden op de Werelderfgoedlijst van Unesco, maar werden door de extremisten als afgoderij beschouwd.

"Ik heb spijt van mijn daad en vraag om vergeving", zei de veertigjarige voormalige rebellenleider.

Mahdi was lid van de extremistische militie Ansar Dine, die streeft naar de invoering van de sharia in Mali. Hij zou aan het hoofd hebben gestaan van de moraalpolitie van de beweging, die de islamitische wet in 2012 en 2013 in Timboektoe opdrong. Hij zou ook betrokken zijn geweest bij de vonnissen en uitvoering daarvan van de islamitische rechtbank in de stad.

Spijtbetuiging na vernielingen Timboektoe
Spijtbetuiging na vernielingen Timboektoe (Foto: ANP)

Het 'broodje' van Toots blijft stil...

Noem in een gezelschap het woord mondharmonica en velen zullen denken aan Toots Thielemans. Hij overleed maandag op 94-jarige leeftijd. Het 'broodje', zoals hij zijn instrument noemde, is dan ook onlosmakelijk verbonden met de bekende Vlaming, die in 1922 in Brussel werd geboren als Jean Baptiste Thielemans. Later kreeg hij de bijnaam Toots, een verwijzing naar de muzikanten Toots Mondello en Toots Camarata.

Thielemans begon in de jaren dertig mondharmonica te spelen om zijn longen te trainen, om - als astmapatiënt - controle over zijn ademhaling te krijgen. "Het in- en uitblazen van toontjes was goed voor me. Maar de astma heb ik nooit echt kunnen wegblazen met mijn broodje."

Toots speelde onder meer met Ella Fitzgerald, Natalie Cole, Billy Joel, Paul Simon, Miles Davis, Chet Baker, Charlie Parker en Benny Goodman. Uiteindelijk wilde iedereen vooral met hém spelen.

Specialiteit
Ook speelde hij de tunes van televisieprogramma's als Sesamstraat en Baantjer en hij soleerde op soundtracks voor films als Midnight Cowboy, The Getaway en Turks Fruit. Ook componeerde hij het bekende Bluesette. Een andere specialiteit was het spelen van een melodie op de gitaar en die unisono meefluiten.

De vriendelijke muzikant woonde vooral in Amerika, maar had ook een huis bij Brussel, wat hem de bijnaam Vlamerikaan opleverde. Amerikaanse artiesten geloofden uiteindelijk niet meer dat Toots oorspronkelijk uit België kwam, omdat er zoveel 'soul' in zijn muziek zat. "You're not from Brussels, you're from Mississippi", zei Quincy Jones bijvoorbeeld.

Koning
Jean Baptiste Thielemans kreeg, behalve talloze muziekprijzen, twee eredoctoraten aan de universiteit van Brussel, zowel Franstalig als Nederlands. Bovendien verklaarde de Belgische koning Toots en zijn vrouw tot baron en barones.

Optredens vielen hem de laatste jaren steeds moeilijker. Zo moest hij op doktersadvies in 2006 een aantal concerten in Nederland afzeggen. In maart 2014 werd bekend dat hij een punt zette achter zijn carrière, maar in augustus dat jaar stond hij tijdens Jazz Middelheim toch weer op de planken, na een hommageconcert voor hem.

Premier
De Belgische premier Charles Michel: "hulde aan een groot artiest en een warme persoonlijkheid. Rust zacht Toots. Sterkte voor familie en vrienden.''

Minister van Justitie Koen Geens: "De grootste jazzmuzikant van ons land ooit, een groots mens, die wel eeuwig leek, wordt nu ook écht legende.'' Vicepremier Kris Peeters: "Het grote jazzorkest in the sky is nu compleet. Zijn leven was tijdelijk, zijn muziek voor de eeuwigheid. Rust in vrede.''

Update van 14:05 uur:
Koning Philip, noemde hem "één van de grootste jazzartiesten". De Brusselse burgemeester Yvan Mayeur verklaarde dat de jazz in rouw is. Als eerbetoon worden maandagmiddag nummers van Thielemans op de Grote Markt gespeeld

Ook in Nederland werd met verslagenheid gereageerd. Jan Willem Luyken van North Sea Jazz noemde hem "een van de allergrootsten in de wereld van de jazz". Pieter Hunfeld van het Metropole Orkest sprak van een "warm en bijzonder mens. Zelfs op zijn negentigste was hij nog steeds zo goed. De dood van Toots Thielemans laat een overdonderende stilte achter", reageerde Minister Jet Bussemaker van Cultuur. "De karakteristieke tonen van deze Belgische muzikant blijven voor eeuwig in het geheugen van Nederland naklinken."

Toots Thielemans, die geboren werd als Jean Baptiste Thielemans, kwam vorige maand ten val. Hij belandde in het ziekenhuis en overleed in zijn slaap. "Zijn lichaam was gewoon op", liet zijn manager weten.

Weemoedt vanaf 22 september te zien

De nieuwe Nederlandse dramaserie Weemoedt is vanaf 22 september te zien bij Videoland. Dat heeft de streamingdienst maandag bekendgemaakt.

De serie is gebaseerd op de gelijknamige roman van Thijs Römer, die een van de hoofdrollen voor zijn rekening neemt. Römer tekent daarnaast samen met Jon Karthaus voor de regie.

De andere hoofdrolspelers zijn Laura de Boer, Eva Duijvestein, Isis Cabolet, Werner Kolf en Frédérique Spigt. Daarnaast hebben diverse bekende acteurs een gastrol, zoals Achmed Akkabi, Sanne Langelaar, Frederik Brom, Loes Haverkort en Hajo Bruins, Nils Verkooijen, Liliana de Vries en Kimberley Klaver.

Slangenkuil

Het verhaal draait om Job Weemoedt, talentmanager bij het managementbureau Talent Republic in Amsterdam, die zich moeiteloos manoeuvreert door de slangenkuil van de entertainmentwereld om zijn sterren te laten stralen. Hij behoedt ze voor de valkuilen en verleidingen op hun pad en houdt hun schandalen uit de pers, tot hij zelf uit de bocht vliegt en zijn zorgvuldig opgebouwde wereld volledig instort.

Weemoedt is de eerste serie die door de nieuwe drama-unit van RTL Productions voor Videoland wordt geproduceerd.

Weemoedt vanaf 22 september te zien
Weemoedt vanaf 22 september te zien (Foto: BuzzE)

Vieira: "Arsenal mist persoonlijkheid"

Patrick Vieira stelt dat het aan fysiek en persoonlijkheid ontbreekt in de selectie van Arsenal. De oud-aanvoerder van de ploeg won driemaal de Premier League tussen 1996 en 2005, waaronder tijdens het seizoen 2003-04. De ploeg, die de bijnaam The Invincibles kreeg, werd ongeslagen kampioen en dat was het laatste kampioenschap van Arsenal tot dusver. Arsène Wenger won de laatste drie jaar tweemaal de FA Cup, maar Vieira ziet ernstige tekortkomingen in de selectie van The Gunners.

"Mijn generatie had veel fysiek sterke spelers. In de laatste vijf of zes jaar ging Arsenal meer over op het type technische spelers. The Invincibles hadden het allemaal", vertelde Vieira tegen The Telegraph.

"Als ik nu naar Arsenal kijk dan spelen ze goed voetbal, maar ik heb gewoon het gevoel dat ze iets missen, de fysieke aanwezigheid, de persoonlijkheid. Het team doet het niet zo goed als vroeger en je moet voetbalwedstrijden winnen. Ze hebben teleurgesteld, wedstrijden verloren die ze hadden moeten winnen."

De huidige trainer van New York City FC is ook teleurgesteld in het huidige beleid van de club. "Ik ben teleurgesteld dat er geen ex-Arsenal-spelers meer bij Arsenal werken. Het is goed voor de jonge spelers dat je een Thierry Henry, een Freddie Ljungberg of een Martin Keown kon zien, die een aantal jaar bij de club hebben gespeeld."

"Spelers willen wel, maar krijgen niet de kans. Ik begrijp het niet, het perfecte voorbeeld is Ajax. Je ziet al de oud-spelers voor de club werken, op het veld, op het kantoor. De deur staat altijd open voor hen, maar Arsenal doet het niet en ik weet niet waarom."

Vertraging door werkzaamheden A1 neemt af

De vertraging als gevolg van de uitgelopen werkzaamheden op de A1 tussen Amersfoort en Amsterdam is in de loop van maandagochtend afgenomen. Volgens de ANWB is de vertraging na de ochtendspits teruggelopen tot ongeveer een kwartier.

Rijkswaterstaat maakte 's nacht al bekend dat automobilisten rekening moesten houden met een vertraging van een uur. Mensen werden opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of buiten de spits te rijden. In de ochtendspits liep de vertraging uiteindelijk op tot ongeveer veertig minuten. Op de A27 was het drukker dan normaal vanwege automobilisten die kozen voor de omleidingsroute.

Op de A1 zou vanuit Almere vanaf 10.00 uur een rijstrook beschikbaar zijn, maar ook de wisselbaan is geopend, waardoor er twee rijbanen beschikbaar zijn. Het verkeer vanuit Het Gooi kan slechts over een rijstrook naar Amsterdam.

Bezoekers van het festival Lowlands die nu massaal Flevoland verlaten staan ook in de file, op de N306. Het staat vast tussen Biddinghuizen en Elburg vast over 7 kilometer.

Vertraging door werkzaamheden A1 neemt af
Vertraging door werkzaamheden A1 neemt af (Foto: ANP)

Inferno vanaf 13 oktober in de bioscoop

The Da Vinci Code en Angels & Demons waren nog maar het begin. Op 13 oktober a.s. verschijnt Inferno, naar het spannende boek van Dan Brown, in de Nederlandse bioscopen. De sterrencast van Inferno wordt aangevoerd door Tom Hanks en Felicity Jones. Daarnaast zijn ook Irrfan Khan, Omar Sy, Ben Foster en Sidse Babett Knudsen te zien.

Inferno is de nieuwe spannende thriller van regisseur Ron Howard (The Da Vinci Code), gebaseerd op de meest recente bestseller van Dan Browns succesvolle Robert Langdon-boekenreeks.

In Inferno wordt de beroemde hoogleraar kunstgeschiedenis en symboliek, Robert Langdon (Tom Hanks), wakker in een Italiaans ziekenhuis met geheugenverlies. Hij ontdekt dat hij in het bezit is van geheimzinnige codes, die gecreëerd zijn door een briljante wetenschapper die geobsedeerd is door het einde van de wereld en het duistere meesterwerk Inferno van Dante Alighieri.

Als blijkt dat zijn leven in gevaar is, helpt de jonge dokter Sienna Brooks (Felicity Jones) hem te ontsnappen en de mysterieuze codes te ontcijferen. In een race tegen de klok proberen Langdon en Brooks samen het wereldbedreigende complot te stoppen.

Met o.a. Tom Hanks, Felicity Jones, Irrfan Khan, Omar Sy, Ben Foster en Sidse Babett Knudsen. 

Geregisseerd door Ron Howard (The Da Vinci CodeAngels & Demons). Geschreven door David Koepp. Gebaseerd op het boek van Dan Brown.

Bekijk hieronder de trailer.


'Jongere per jaar bijna 3 dagen onder douche'

Jongeren tussen de 18 en 35 jaar douchen gemiddeld zo'n vijf keer per week een kwartier lang per keer. Al met al brengen ze zo per jaar een kleine drie dagen onder de douche door.

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, die met de cijfers komt op basis van gegevens van onderzoeksbureau TNS NIPO, begint maandag een campagne om jongeren korter te laten douchen.

Lang douchen kost veel water en is bovendien slecht voor het milieu wegens het energieverbruik, aldus de organisatie. Jongeren spoelen per keer ruim 80 liter warm water weg, terwijl kinderen en ouderen met een krappe 35 liter veel vlugger zijn.

Om de douchetijd te beperken helpt een timer, zandloper of muzieknummer. Deze week kan iedereen zijn of haar favoriete nummer aandragen en een stem uitbrengen voor het ultieme douchedeuntje in de ochtendshow van Giel Beelen op radio 3FM.

'Jongere per jaar bijna 3 dagen onder douche'
'Jongere per jaar bijna 3 dagen onder douche' (Foto: ANP)

Toots Thielemans (94) overleden

Mondharmonica-virtuoos Toots Thielemans is vanochtend op 94-jarige leeftijd overleden. Het nieuws wordt bevestigd door Toots' management.

De echte naam van Thielemans was Jean Baptiste Isodor Thielemans. Zijn artiestennaam, waarmee hij bekend werd, leidde hij af van jazzmuzikanten Toots Mondello en Toots Caramata.

Op 91-jarige leeftijd beëindigde Thielemans zijn carriere en annuleerde hij een aantal concerten die hij nog zou geven. Een aantal bekende stukken van Thielemans zijn onder andere de tune van Baantjer en de filmmuziek van Turks Fruit.

ICC behandelt vernietiging erfgoed Timboektoe

Het Internationaal Strafhof behandelt maandag voor het eerst een zaak tegen een verdachte van vernietiging van mausolea en een moskee in de Malinese stad Timboektoe in 2012. Verdachte is Ahmad al-Faqi al-Mahdi, die ervan wordt beschuldigd negen mausolea en een moskee te hebben gesloopt.

Mahdi was lid van de extremistische militie Ansar Dine, die streeft naar de invoering van de sharia in Mali. Hij zou aan het hoofd hebben gestaan van de moraalpolitie van de beweging die de islamitische wet in Timboektoe opdrong in 2012 en 2013. Hij zou ook betrokken zijn geweest bij de vonnissen en uitvoering daarvan van de islamitische rechtbank in de stad.

Mahdi heeft in maart al toegegeven dat hij betrokken was bij de vernietigingen en verklaart zichzelf naar verwachting ook maandag schuldig. Het Internationaal Strafhof verwacht slechts een week voor de hoorzittingen nodig te hebben. De uitspraak volgt op een nog niet bepaalde datum.

ICC behandelt vernietiging erfgoed Timboektoe
ICC behandelt vernietiging erfgoed Timboektoe (Foto: ANP)

Nieuw metrostation Den Haag open

Bovenop Den Haag Centraal ligt een nieuw station. Dat is in de afgelopen twee jaar gebouwd en gaat maandag open. Het station is bestemd voor de RandstadRail-verbinding met Rotterdam. De eerste trein zal om 5.47 uur vertrekken vanaf metrostation Den Haag Centraal, elf minuten later komt voor het eerst een metro aan vanuit Rotterdam. In de loop van de ochtend is de officiële openingshandeling.

De RandstadRail uit Rotterdam kwam vroeger aan in de stationshal van Den Haag Centraal, naast de treinen. Maar de NS verwacht steeds meer reizigers en heeft de perrons van de RandstadRail zelf nodig. Daarom verhuist de RandstadRail naar boven, naar het plafond van het station. Vlak voor aankomst maken de treinen een klim van meer dan twaalf meter.

NS-station Den Haag Centraal is in de afgelopen jaren fors op de schop gegaan. Zo is er een nieuwe stationshal gebouwd, met glazen dak. Nu het metrostation klaar is, kan het busplatform worden aangepakt.

Nieuw metrostation Den Haag open
Nieuw metrostation Den Haag open (Foto: ANP)

Regio Midden weer naar school

Voor scholieren in het midden van het land zit de zomervakantie er weer op. Zij moeten vanaf maandag weer de schoolbanken in. De vakantie in Midden-Nederland begon op 9 juli. Hou dus rekening met hordes zwalkende scholieren voor je wielen.

Volgende week beginnen de scholen in Noord-Nederland weer. Als laatste, op maandag 5 september, gaan de scholieren in het zuiden weer de klas in.

De zomervakanties per regio wisselen elk jaar. Zo kunnen leerlingen uit een regio het ene jaar vroeg in het seizoen op vakantie en het andere jaar laat. Bij de vakantieplanning houdt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap rekening met een evenwichtige verdeling van vakanties over het schooljaar, evenals met de eindexamens.

De volgende vakantie is de herfstvakantie. Deze begint voor de regio's Noord en Midden op 15 oktober en duurt een week. Een week later is het zuiden aan de beurt. Dit is wel een adviesdatum, scholen mogen hiervan afwijken.

Regio Midden weer naar school
Regio Midden weer naar school (Foto: ANP)

Fentanyl gevonden in pillen van Prince

In de pillen die tijdens het onderzoek naar zijn dood in het huis van Prince zijn aangetroffen, zat illegale fentanyl. Dat hoogst verslavende middel is ongeveer honderd keer zo sterk als morfine.

Een bron van de Star Tribune die bij het onderzoek betrokken is, bevestigde dat zondag tegenover de krant. De pillen werden gevonden in een pot met een label voor hydrocodone, een pijnstiller die bij de drogist te koop is. De autoriteiten tasten in het duister over de herkomst van de pillen. Ze gaan er volgens de insider sterk vanuit dat de zanger niet wist dat het zware middel in zijn pijnstillers zat. Prince had geen recept voor de middelen.

In de krant wordt illegale fentanyl "een nationale crisis" genoemd. Het middel is de oorzaak van een explosief stijgend aantal fatale overdoses in de Verenigde Staten. Fentanyl wordt vaak gemixt met heroïne of verkocht als die drug.

Prince werd in de ochtend van 21 april dood gevonden in een lift in zijn landgoed Paisley Park. Volgens mensen uit zijn directe omgeving had hij de dag erna een afspraak met een dokter vanwege zijn verslaving aan pijnstillers. De bron van de Star Tribune meldt dat de muzikant met zijn kleding achterstevoren aan werd aangetroffen en dat hij waarschijnlijk al zes uur dood was toen hij werd gevonden.

Fentanyl gevonden in pillen van Prince
Fentanyl gevonden in pillen van Prince (Foto: BuzzE)

Krokodillen losgelaten in school Darwin

In een school in het Australische Humpty Doo, nabij Darwin, zijn drie zoutwaterkrokodillen aangetroffen. De reptielen waren uitgedroogd, uitgehongerd en hun bek was vastgeplakt met tape, melden Australische media.

Na bestudering van videobeelden bleek dat vier jongemannen de beesten hadden losgelaten in het schoolgebouw. De politie van Darwin is een zoektocht gestart naar de daders. In Australië staat een boete tot 50.000 Australische dollar (33.700 euro) op dergelijke dierenmishandeling.

Met behulp van een lokale ranger zijn de krokodillen gevangen en worden ze verzorgd. De grootste van de drie krokodillen was twee meter lang.

Krokodillen losgelaten in school Darwin
Krokodillen losgelaten in school Darwin (Foto: ANP)

EasyJet-vluchten geannuleerd door staking

EasyJet annuleert maandag veertien vluchten van en naar Amsterdam. Dit als gevolg van de op zondagavond aangekondigde pilotenstaking. De piloten van easyJet die vanaf de basis Schiphol werken, leggen het werk maandag voor de vierde keer neer.

De vliegtuigmaatschappij geeft in een verklaring aan teleurgesteld te zijn in de staking. "We hebben tot op zondag onderhandeld en de feedback was positief. We verwachtten de aankondiging van de staking dan ook niet en zien dit als een onnodige escalatie."

EasyJet denkt tachtig procent van de geplande vluchten uit te kunnen voeren. "We willen benadrukken dat we er alles aan doen om de impact van deze stakingen op onze passagiers te verminderen."

De werkonderbreking door de Nederlandse easyJet-piloten duurt maandag van 04.00 uur tot 12.00 uur. Inzet van de staking is een betere cao met doorbetaling bij ziekte, minder vermoeiende roosters, meer grip op het rooster en een beter pensioen.

EasyJet-vluchten geannuleerd door staking
EasyJet-vluchten geannuleerd door staking (Foto: ANP)

Vonnis tweet over "kampbeul" vandaag

Het Heerlense raadslid Christian Petermann (40) hoort maandag welk vonnis de rechtbank in Maastricht over hem velt voor zijn zogenoemde 'kampbeultweet'. Daarin vergeleek hij een officier van justitie in het proces tegen de Roermondse politicus Jos van Rey met SS-kampbewaakster Irma Grese.

Hij noemde in de bewuste tweet de strafeis tegen Van Rey buitenproportioneel, om daar in één adem aan toe te voegen: "Ik hoop dat Anja Janssen-De Boer oftewel 'de Irma Grese' van het OM' nog vanavond verongelukt."

In twee kranteninterviews zou hij ook gezegd hebben "dat de ellende door OM veroorzaakt 27 keer erger is dan die in de concentratiekampen". Petermann ontkent dit.

Het Openbaar Ministerie heeft tijdens de behandeling van de zaak veertig uur taakstraf waarvan twintig uur voorwaardelijk tegen Petermann geëist. Bovendien moet hij als het aan de aanklager ligt, 500 euro in de kas van de stichting Auschwitz storten.

De rechtbank in Rotterdam heeft Van Rey inmiddels op 12 juli veroordeeld tot 240 uur taakstraf. De oud-VVD'er stond terecht voor omkoping, verkiezingsfraude en witwassen.

Vonnis Heerlens raadslid over 'kampbeultweet'
Vonnis Heerlens raadslid over 'kampbeultweet' (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: regen en motregen

Vandaag zie we voornamelijk regen of motregen voorbij komen. Pas in de namiddag en de avond wordt het vanuit het westen droger en klaart het weer op. De temperaturen komen vandaag rond de twintig graden uit bij een zwakke tot matige zuidwestenwind. 

Zon op 06:36
Zon onder 20:48
Zonkracht

6 / 3

Nederland
 

 Van RechtseDirecte kreeg ik deze prachtige serie van een mistige zonsopkomst in Seaward Downs (Nieuw Zeeland).

Prachtige zonsopkomst in Seaward Downs (Nieuw Zeeland)  (Foto: RechtseDirecte)
Prachtige zonsopkomst in Seaward Downs (Nieuw Zeeland) (Foto: RechtseDirecte)Prachtige zonsopkomst in Seaward Downs (Nieuw Zeeland)  (Foto: RechtseDirecte)
Prachtige zonsopkomst in Seaward Downs (Nieuw Zeeland) (Foto: RechtseDirecte)Prachtige zonsopkomst in Seaward Downs (Nieuw Zeeland)  (Foto: RechtseDirecte)
Prachtige zonsopkomst in Seaward Downs (Nieuw Zeeland) (Foto: RechtseDirecte)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1791 Slaven kwamen  in opstand op het eiland Hispaniola, waarmee het proces gestart werd van de latere oprichting van Haïti en de Dominicaanse Republiek.
1864 De eerste Conventie van Genève: het Rode Kruis werd opgericht en de eerste afspraken over de behandeling van oorlogsslachtoffers en bescherming van gewonde soldaten en medische ploegen werden gemaakt.
1900 In Tilburg werd de elfjarige Marietje Kessels vermoord.
1911 In het Louvre werd ontdekt dat de Mona Lisa was gestolen.
1962 Een moordaanslag op de Franse president Charles de Gaulle mislukte.
1989 De eerste ring van de planeet Neptunus werd ontdekt.

 

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen.

Nog steeds hinder op A1

De werkzaamheden aan de spoorbrug over de A1 bij Muiderberg lopen nog door tot vandaag drie uur 's middags. De planning was om vijf uur deze ochtend gereed te zijn, maar door "lastige sloopwerkzaamheden" loopt dit uit, meldt Rijkswaterstaat.

Vooral het verkeer richting Amsterdam zal hinder ondervinden. Vanuit Amersfoort is slechts één rijstrook open en vanuit Almere zal dit vanaf 10.00 uur ook het geval zijn.

Weggebruikers moeten rekening houden met vertraging van meer dan 60 minuten. Ook op de omleidingsroute via de A27, A12 en A2 zal daardoor veel vertraging ontstaan. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers zo mogelijk op een ander tijdstip te reizen of te overwegen om thuis te werken.

Rijkswaterstaat is bezig met grootscheepse werkzaamheden op de A1. De weg wordt compleet vernieuwd. Tegelijkertijd wordt de oude spoorbrug die de snelweg overspant gesloopt, waarna de nieuwe brug die er ligt in gebruik kan worden genomen. Alleen het verkeer richting Amersfoort kan daar vanaf 5.00 uur nu gebruik van maken.

De sloopwerkzaamheden aan de oude brug bij Muiderberg bleken veel lastiger dan voorzien. Het staal dat in de brug was verwerkt bleek erg stug en moeilijk te verwijderen. Ondanks een beschermende zandlaag (om het wegdek te beschermen tegen vallende stukken beton) is het asfalt van de A1 ernstig beschadigd. De herstelwerkzaamheden daarvoor duren dus nog tot ver in de middag.

Werkzaamheden A1 nog tot ver in de middag
Werkzaamheden A1 nog tot ver in de middag (Foto: ANP)

Oprichter 3 Doors Down overleden

De Amerikaanse gitarist Matt Roberts is op 38-jarige leeftijd overleden. De snarenplukker, die bekend werd als mede-oprichter van de rockband 3 Doors Down, werd dood aangetroffen in een hotel in Wisconsin. Het treurige nieuws werd bekendgemaakt door de vader van de muzikant.

Matt Roberts was in West Bend (Wisconsin) om op te treden bij Rocking For Heroes, een benefietconcert voor Amerikaanse veteranen. De lokale politie kreeg zaterdag rond 07.00 uur 's morgens een telefoontje dat er een man bewusteloos in de lobby van een hotel lag. Bij aankomst van de hulpdiensten bleek Roberts al te zijn overleden.

3 Doors Down was bij het grote publiek vooral bekend door hun hit 'Kryptonite'. Roberts verliet de band in 2012 in verband met problemen met zijn gezondheid. Waaraan de muzikant uiteindelijk is overleden is nog niet bekend.

Licht (S024)

De schrijver knipperde met zijn ogen. Wat is die vent daar nou aan het doen? vroeg hij zich af. Wacht, hij had in de kranten gelezen over de nieuwe rage van de laatste tijd. Een of ander spel dat je kunt spelen op je mobiele telefoon. Het spel zorgde ervoor dat mensen buiten op de gekste plaatsen zoeken naar allerlei virtuele onzindieren. Hoe heette dat spel ook weer? Mokepon of zo. Pokkedom.

Mart Smeets stopt ermee

Mart Smeets heeft zijn laatste woorden als sportverslaggever bij de NOS uitgesproken. "Het was een eer en een genoegen voor u te werken. Het gaat u goed", zei de presentator vlak na zijn laatste klus, de olympische basketbalfinale in Rio de Janeiro.

De 69-jarige Smeets zette daarmee een punt achter zijn 42 jaar durende loopbaan bij de NOS. Afgelopen februari werd bekend dat het basketbaltoernooi in Rio zijn laatste optreden zou zijn. Hij bereikte in 2012 al de pensioengerechtigde leeftijd, maar bleef de afgelopen jaren als freelancer aan de NOS verbonden.

De NOS liet het afscheid van Smeets niet helemaal onopgemerkt voorbij gaan. Voor de basketbalfinale was een compilatie van Smeets door de jaren heen te zien.

Mart Smeets neemt afscheid in Rio
Mart Smeets neemt afscheid in Rio (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.