Dader steekpartij Sydney had psychiatrische problemen, zijn ouders reageren

De Australiër die gisteren zes mensen doodde in een winkelcentrum, worstelde met psychische problemen. Volgens een woordvoerder had de man last van schizofrenie en stond hij bekend bij de politie. Er wordt geen verband gelegd met terrorisme.

De 40-jarige man was onlangs verhuisd van Brisbane naar Sydney. Hij viel gistermiddag mensen aan in een winkelcentrum bij het populaire Bondi Beach. 6 personen kwamen hierbij om het leven, vijf vrouwen en een man. Meerdere mensen raakten gewond waaronder een baby. Een van de doden was een 38-jarige moeder die haar zwaargewonde baby probeerde te redden door die in handen van voorbijgangers te drukken. Het kind is opgenomen in het ziekenhuis.

De ouders van de dader, Joel Cauchi, hebben een verklaring uitgegeven via de politie van Queensland, ze noemden de acties van hun zoon "echt afgrijselijk".

"We zijn absoluut kapot van de traumatische gebeurtenissen die gisteren in Sydney hebben plaatsgevonden," zeiden ze. "Onze gedachten en gebeden gaan uit naar de families en vrienden van de slachtoffers en degenen die op dit moment nog behandeld worden. Joels acties waren echt afschuwelijk en we proberen nog steeds te bevatten wat er is gebeurd. Hij vecht al sinds zijn tienerjaren met psychische problemen. We hebben contact met zowel de NSW Police Force als de Queensland Police Service en hebben geen problemen met de politieagente die onze zoon neerschoot, om anderen te beschermen en we hopen dat het goed met haar gaat."

Assistent-commissaris Lowe zei dat de politie van de familie had gehoord dat Cauchi, die schizofreen was, voor de aanval in Sydney in een voertuig of in een backpackershostel had geslapen en dat hij amper contact had met zijn ouders. Cauchi was op 17-jarige leeftijd gediagnosticeerd was met een psychische aandoening en zijn geestelijke gezondheid was de laatste jaren verder achteruit gegaan.

Zie ook: Man steekt mensen neer in winkelcentrum Sydney