Mannen moeten ingrijpen bij 'straatintimidatie' van vrouwen

Nieuw onderzoek van Plan International, uitgevoerd onder 1.083 jongens en mannen tussen de 16 en 25 jaar, toont aan dat veel jonge mannen situaties van seksuele straatintimidatie niet voldoende herkennen en niet goed weten hoe ze meisjes en vrouwen die met ongewenst gedrag geconfronteerd worden kunnen ondersteunen.

Ondanks dat 83% begrijpt dat vrouwen zich onveilig kunnen voelen in openbare ruimtes, kan slechts 41% daadwerkelijk herkennen wanneer een vrouw zich onveilig voelt. Of daarbij rekening is gehouden met verschillen tussen vrouwen, waarbij wat de één intimidatie vindt de ander juist leuk vindt en andersom is niet bekend.

Uit het onderzoek zou blijken dat meer dan de helft van de jonge mannen wel eens getuige is geweest van 'straatintimidatie', waarbij zij vooral het nastaren, nafluiten en naroepen van vrouwen waarnamen.

Er is ook een aanzienlijk deel van de jongens dat het complimenteren van vrouwen over hun lichaam op straat acceptabel vindt, waarbij zij deze opmerkingen vaak als compliment zien in plaats van ongewenst gedrag. Er zijn overigens ook veel vrouwen die hiermee geen enkel probleem hebben of het zelfs prettig vinden. 

Een volgens Plan International 'verontrustende bevinding' is dat 77% van de jonge mannen niet ingrijpt bij het waarnemen van seksuele straatintimidatie. De redenen hiervoor variëren van het niet ernstig genoeg vinden van het gedrag, tot onwetendheid over hoe te handelen en angst voor negatieve reacties. Uit reacties op het ons forum blijkt dat mannen vooral bang zijn om het leven komen door zinloos geweld, of voor seksist worden uitgemaakt omdat vrouwen hetzelfde kunnen als mannen en heus voor zichzelf op kunnen komen.

Ondanks deze uitdagingen erkennen veel jonge mannen de noodzaak om ongewenst seksueel gedrag meer aandacht te geven. Zij stellen voorlichting op scholen, aandacht in de media en trainingen voor om mannen te helpen zich uit te spreken als enkele van de manieren om dit probleem aan te pakken. Dit onderzoek benadrukt, volgens Plan International, de behoefte aan betere educatie en bewustwording rondom seksuele straatintimidatie.

Over intimidatie richting mannen is verder niets bekend, want fuck mannen sowieso. Toch?