Shorttrackploeg domineert op gemengde aflossing in World Cup, Poutsma wint 500m

In het Poolse Gdansk wordt dit weekeinde de laatste World Cup in het shorttrackseizoen verreden. Zaterdag stonden de eerste finales op het programma: vier individuele afstanden en de gemengde estafette.

1500m vrouwen
Diede van Oorschot ging er in de halve finales uit, Xandra Velzeboer en Suzanne Schulting stonden in de grote finale. Daarin was de Amerikaanse Kristen Santos-Griswold, dé revelatie van het seizoen, oppermachtig, maar Schulting reed naar een knappe tweede plek. Met Corinne Stoddard stond er nog een Amerikaanse op het podium, voor Velzeboer.

1500m mannen
Daan Kos sneuvelde in de halve finales, Itzhak de Laat won de B-finale en Friso Emons stond in de grote finale. Daarin nam hij richting de slotfase de leiding, maar die moest hij weer afstaan. De winst was voor Pascal Dion uit Canada, voor de Zuid-Koreaan Jang Sung-woo, terwijl Emons wel een uitstekende derde plek pakte.

500m vrouwen 1
Michelle Velzeboer won de B-finale, Selma Poutsma en Yara van Kerkhof stonden in de A-finale. Zoals altijd kende Poutsma een superstart, maar bij de finish werd haar zege nog bedreigd. De Belgische Hanne Desmet kwam echter een paar duizendsten van een seconde tekort en werd tweede, achter Poutsma en voor de Canadese Kim Boutin - Van Kerkhof finishte als vierde.

500m mannen 1
Geen Nederlands succes: Bram Steenaart ging er in de kwartfinales uit, Teun Boer en Kay Huisman schopten het überhaupt niet zo ver. In een felbevochten finale was Seo Yi-ra uit Zuid-Korea nipt het snelst, voor de Canadees Steven Dubois. Lukasz Kuczynski drukte nog nét zijn schaats als derde over de meet.

Gemengde aflossing
Teun Boer, Kay Huisman, Selma Poutsma en Xandra Velzeboer domineerden de finale van start tot finish. Voor Zuid-Korea zat er met Jang Sung-woo, Kim Gil-li, Kim Gun-woo en Shim Suk-hee niks meer in dan plek twee, voor het Canadese kwartet Kim Boutin, Rikki Doak, Maxime Laoun en Jordan Pierre-Gilles.