'Prinses Amalia woont weer in Amsterdam'

Prinses Amalia woont weer in Amsterdam, dat meldt Het Parool vandaag. De kroonprinses kon anderhalf jaar lang niet terugkeren naar haar studentenhuis in de binnenstad vanwege dreiging uit het criminele circuit. Zo meldt AT5

Diverse buurtbewoners bevestigen aan Het Parool opnieuw activiteit te zien rondom het studentenhuis waar Amalia in 2022 zou gaan wonen. Zo zijn er meerdere camera's geïnstalleerd en is de persoonlijke beveiliging van Amalia gezien.  

Een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) wil ‘omwille van de persoonlijke levenssfeer van de prinses’ ontkennen noch bevestigen dat Amalia weer in Amsterdam woont. 

Dreiging
De prinses volgt de studie Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Ze verhuisde in september 2022 naar de stad, er werd een woonruimte voor haar en een aantal andere studenten gehuurd. 

Maar vanwege bedreigingen uit het criminele circuit kon Amalia daar niet meer wonen en ze werd zwaar beveiligd. Vorig jaar werd Mohamad E. aangehouden, hij wordt verdacht van het voorbereiden op een moord of ontvoering op de kroonprinses. Hij noemde tegenover Het Parool de beschuldigingen ‘krankzinnig en gestoord’. 

Burgemeester Femke Halsema noemde extra beveiliging van prinses Amalia en haar verhuizing 'een drama dat zich voltrekt'. "Je hart huilt hierom. Dat zo'n jonge vrouw, die al zo beklemd is in haar vrijheden vanwege haar positie, zo onvrij wordt gemaakt."