VS: steeds meer honden ziek door onbekende luchtwegaandoening

De afgelopen maanden zijn er meldingen geweest over een mysterieuze luchtwegaandoening bij honden. Het is zorgwekkend: Sommige honden ontwikkelen een ernstige ziekte die lang aanhoudt en niet reageert op behandeling. En in sommige gevallen zijn honden gestorven.

Vanaf begin december zijn er gevallen van canine infectious respiratory disease complex (CIRDC) gezien door dierenartsen in meerdere Amerikaanse staten. Het exacte aantal is nog onbekend, omdat de verplichting voor dierenartsen om CIRDC te melden bij de dierengezondheidsautoriteiten van hun staat sterk uiteenlopen. Wat het melden verder bemoeilijkt, is dat verschillende bacteriën en virussen kunnen bijdragen aan CIRDC en dat tegen de tijd dat een hond wordt getest, het al voorbij het punt kan zijn dat het kan worden opgespoord.

Het Oregon Department of Agriculture (ODA) heeft sinds half augustus meer dan 200 meldingen van dierenartsen ontvangen. Het ODA, dat de pathologie van CIRDC heeft onderzocht, zegt dat de ziekte de volgende klinische syndromen vertoont:

  • Mild-gematigde bronchitis met een lange duur (zes tot acht weken of langer) die minimaal of niet reageert op antibiotica.
  • Chronische longontsteking die niet of nauwelijks reageert op antibiotica.
  • Acute longontsteking die snel ernstig wordt en vaak leidt tot een ernstig ziekzijn in slechts 24-36 uur.

In het post COVID-19 tijdperk, zijn er vragen gerezen over het zoönotisch potentieel van een nieuwe besmettelijke dierziekte.

"Journalisten hebben ons gevraagd of mensen deze ziekte van honden kunnen krijgen", zegt AVMA-voorzitter Rena Carlson in een verklaring. "Over het algemeen is het risico dat mensen ziek worden van honden met een besmettelijke luchtwegaandoening bij honden extreem laag. Omdat we echter nog niet precies weten welk agens of welke agentia de huidige uitbraak veroorzaakt, is het een goed idee om je handen grondig te wassen na het aanraken van jouw of andere honden."

Dr. Deborah Silverstein, professor aan de Universiteit van Pennsylvania School of Veterinary Medicine, en Dr. David Needle, patholoog aan het New Hampshire Veterinary Diagnostic Laboratory hebben een aantal adviezen voor hondeneigenaren: 

  • De honden die het meeste risico lopen op deze nieuwe ziekte zijn dezelfde honden die meestal risico lopen op complicaties van ademhalingsaandoeningen: jonge, niet-gevaccineerde honden en rassen met platte gezichten.
  • De grootste prioriteit voor hondeneigenaren? Geen paniek, zegt Dr. Silverstein. Als hondeneigenaren zich zorgen maken over het meenemen van hun hond naar de trimsalon of hondendagopvang, zou men naar de hygiëne in de praktijken en recente aanwezigheid van zieke honden moeten vragen.
  • Als uw hond aanhoudend hoest, vraag dan uw dierenarts om medisch advies.