Falende wisselverwarmingen oorzaak chaos op het spoor

ProRail heeft tegenover Voor Beter OV desgevraagd bevestigd dat defecte wisselverwarmingen de oorzaak waren van de wisselstoringen in Amersfoort, Hilversum en Roosendaal die vanochtend het treinverkeer ernstig ontregelden.

Nadat ProRail gisteravond de inzittenden van een drietal treinen op de HSL urenlang in gestrande treinen liet wachten nadat in een technische ruimte de stoppen waren doorgeslagen, stonden vanmorgen veel reizigers in de kou doordat in grote delen van het land de treindienst ernstig was verstoord doordat veel wissels onbruikbaar waren. In Hilversum en Amersfoort werkten wisselverwarmingen niet doordat kleppen in de gastoevoer dicht stonden, in Roosendaal was er een gaslek en stonden de verwarmingen uit. Op al deze plaatsten raakten belangrijke wissels defect door het vastvriezen van sneeuw en ijzel.

Het is de afgelopen jaren al vaker voorgekomen dat wisselverwarmingen niet aansloegen bij temperaturen onder het vriespunt, of zelfs niet door infrabeheerder ProRail waren aangezet.

Voor Beter OV heeft ProRail medegedeeld zeer ontevreden te zijn over de gang van zaken. Hoe dan ook: er is vandaag geen sprake van extreem weer, dus de spoorinfrastructuur en de treinen moeten bij het weer van vandaag in principe gewoon functioneren. Er gaat heus wel eens iets kapot, maar de chaos van vandaag kan niet op het conto van de weersomstandigheden worden geschreven. ProRail verschuilt zich dus onterecht achter het winterse weer, vindt Voor Beter OV.