Voorverkiezingen van start in Iowa, klimaatactivisten verstoren Trump bijeenkomst

Klimaatactivisten verstoorden een campagnebijeenkomst voor voormalig president Donald Trump in Indianola, Iowa. De demonstranten scandeerden ‘Trump, klimaatcrimineel’ en een jonge vrouw hield een spandoek omhoog met dezelfde woorden. De Trump-aanhangers in de zaal reageerden met luide kreten van 'Trump, Trump' en 'USA, USA', terwijl bewakers de activisten afvoerden. 

Vandaag, 15 januari, beginnen in Iowa de Republikeinse presidentsverkiezingen. Volgens peilingen is Trump de duidelijke favoriet voor de nominatie om in november de zittende Joe Biden uit te dagen bij de presidentsverkiezingen. Zijn sterkste rivalen binnen de partij zijn de voormalige Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Nikki Haley, en de gouverneur van Florida, Ron DeSantis.

Terwijl klimaatactivisten uit de zaal werden weggeleid, zei Trump tegen een activiste dat ze "jong en onvolwassen" was. "Ze vechten tegen olie", zei Trump. “Ze zeggen eigenlijk: laten we ons land op slot gooien.” Trump heeft lange tijd twijfels gezaaid over de wetenschappelijke consensus met betrekking tot de klimaatverandering. Een van zijn eerste officiële daden als president was de terugtrekking van de VS uit het Klimaatakkoord van Parijs van 2015. Als hij wordt herkozen, wil hij de productie van fossiele brandstoffen een impuls geven.

Massale sneeuwval in Iowa
Kort voor de voorverkiezingen werd Iowa getroffen door een hevige winterstorm met enorme sneeuwval, harde wind en temperaturen onder nul. De Republikeinse presidentskandidaten moesten hierdoor een aantal optredens afzeggen. Voor vandaag worden temperaturen voorspeld die aanvoelen als temperaturen onder de min 30 graden. "Kleed je morgen warm aan", zei Trump tegen zijn aanhangers in Indianola. "Houd het weerbericht in de gaten, maar ga stemmen om Amerika te redden."

De Republikeinen stemmen bij de voorverkiezingen in de landbouwstaat in het middenwesten van de VS in de traditionele vorm van de caucus, waarbij partijleden bijeenkomen in scholen, kerken, sporthallen of huiskamers. De Democraten van president Biden stemmen voor het eerst in Iowa in een e-mailproces dat enkele weken duurt. In hun geval wordt Biden praktisch bevestigd als presidentskandidaat; hij heeft geen serieuze concurrenten.