EK-goud voor Leerdam, De Boo, Groenewoud en achtervolgingsvrouwen

In Heerenveen is zondag het Europees kampioenschap afstanden afgesloten. De middag werd geopend met een ploegenachtervolging, gevolgd door drie reguliere afstanden en nog de twee wedstrijden op de massastart.

Ploegenachtervolging vrouwen
In tegenstelling tot bij de mannen, rijdt Nederland bij de vrouwen wél met de in principe sterkst mogelijke opstelling: Joy Beune, Irene Schouten en Marijke Groenewoud waren drie klasses beter dan de rest en wonnen in 2:55,70 minuten het goud. Zilver ging na een zenuwslopende strijd naar Josephine Schlörb, Josie Hofmann en Lea Scholz uit Duitsland (3:02,33), voor een uiterst zeldzame internationale schaatsmedaille voor Zwitserland. Jasmin Güntert, Kaitlyn McGregor en Ramona Härdi waren met 3:02,40 minuten één honderdste van een seconde sneller dan Italië.

1500m mannen
De eerste rit waarin het echt serieus hard ging was rit acht: Peder Kongshaug reed een indrukwekkend vlakke race en met 1:44,25 minuten mocht hij naar de rest gaan kijken. Patrick Roest startte te langzaam, zelfs met zijn fantastische slotronde was duidelijk dat hij het niet ging halen: 1:44,40 minuten. Kjeld Nuis nestelde zich daar nog tussen, met 1:44,34 kwam ook hij na een net iets te trage start tekort. Goud was zo voor Kongshaug, met Nuis en Roest ook op het podium en Wesly Dijs in 1:45,55 op plek vijf.

1000m vrouwen
Isabel Grevelt kwam vroeg in actie en met 1:15,94 deed ze het bepaald niet verkeerd. De tijd bleef bovenaan staan tot de achtste rit, waarin Jutta Leerdam en Antoinette Rijpma-De Jong elkaar opstuwden naar 1:14,45 en 1:15,04 minuten. In de slotrit ging Grevelt's medaillehoop helaas nog het putje in: de Oostenrijkse Vanessa Herzog pakte met 1:15,74 het brons, Grevelt werd vierde.

500m mannen
Stefan Westenbroek kwam al in rit één in actie en met 34,93 zette hij gelijk een prima tijd neer. Piotr Michalski uit Polen kwam daar één honderdste op tekort, maar favoriet Jenning de Boo zette het stadion even later écht in vuur en vlam: de tiener en Nederlands kampioen haalde uit met 34,48 seconden, terwijl de Est Marten Liiv hem volgde naar 34,78 seconden. In de slotrit ging de Pool Marek Kania met 34,86 seconden nog naar het brons, maar goud was voor De Boo, met zilver voor Liiv. Westenbroek werd vierde, Janno Botman negende (35,21).

Massastart vrouwen
Al na een paar rondjes ging de in topvorm verkerende Marijke Groenewoud er vandoor, ze kreeg Michelle Uhrig uit Duitsland mee. De twee bouwden een prima voorsprong op en met een ronde te gaan was wel duidelijk dat de winst naar Groenewoud ging - Uhrig kon haar tempo niet meer volgen. In het peloton zette Irene Schouten de eindsprint in, waarbij alleen Francesca Lollobrigida kon volgen, maar de Italiaanse moest het doen met een - zeker wel mooie - bronzen medaille. Goud was voor Groenewoud, zilver voor Schouten.

Massastart mannen
De Pool Artur Janicki was de vroege aanvaller, die ook enigszins voorspelbaar bijgehaald werd door de grote groep. In die groep ging het echter met een paar ronden te gaan flink fout, met Bart Hoolwerf en de Fransen Matthieu Belloir en Timothy Loubineaud als slachtoffers. De wedstrijd ging door en na een fraaie sprint pakte de Belg Bart Swings de Europese titel, voor de verrassende Oostenrijker Gabriel Odor en Allan Dahl Johansson uit Noorwegen. Marcel Bosker moest het doen met een tiende plek.