Skiër Sarrazin pakt verrassende afdalingszege op Stelvio, einde seizoen Schwarz

's Werelds snelste alpineskiërs, de specialisten op de snelle onderdelen, kwamen de afgelopen dagen in de World Cup in actie op de Stelvio nabij Bormio. Daar stonden twee wedstrijden op de planning, een afdaling en een super-G.

Afdaling
De Fransman Cyprien Sarrazin mocht als vierde naar beneden en al snel bleek dat zijn tijd bijzonder sterk was: de Zwitserse wereldkampioen Marco Odermatt kwam 0,09 seconden tekort. Dat Sarrazin's tijd sterk was bleek vervolgens een understatement, want niemand kwam ook maar een beetje in de buurt, vooral door zijn razendsnelle stuk op het middelste deel van de piste.

De Canadees Cameron Alexander werd op 1,23 seconden derde, zeker voor de afdaling een gigantisch gat, en de Zwitser Justin Murisier was op 1,81 seconden verder de enige andere die zelfs binnen twee seconden bleef. Voor Sarrazin was het na een parallelwedstrijd in 2016 zijn tweede World Cup-zege, en voor Frankrijk was het de eerste afdalingszege sinds 2015.

Het was niet allemaal feest in Bormio: World Cup-leider Marco Schwarz, die dit seizoen ook op de afdalingen van de partij zou zijn om zijn kansen in het algemeen klassement te vergroten, ging vervelend onderuit. De Oostenrijker bleek zijn kruisband afgescheurd te hebben en is voor dit seizoen al klaar.

Super-G
Sarrazin haalde dit keer de finish niet, terwijl de Zwitser Loïc Meillard enige tijd aan de leiding ging. Die werd overgenomen door Aleksander Aamodt Kilde uit Noorwegen, die niet veel later zag hoe de Oostenrijker Raphael Haaser nog eens 0,33 seconden onder zijn tijd door dook.

Goed genoeg was dat echter niet, want Odermatt kwam kort daarop naar beneden en op de Zwitserse bijna-alleskunner stond geen maat: hij dook met een heerlijke run 0,98 seconden onder Haaser's tijd door en pakte zeer overtuigend de zege, zijn 28e alweer. Haaser pakte met plek twee zijn tweede World Cup-podium ooit, exact twee jaar nadat hij ook al eens tweede werd in Bormio, en Kilde eindigde als derde.