Sprinttalent De Boo met geweldige race naar NK-titel op 1000m, Schouten pakt dubbel goud

In Heerenveen is zaterdag het Nederlands kampioenschap afstanden afgesloten. Daar konden uiteraard de nationale medailles verdiend worden, maar in Thialf werd ook op de derde en laatste dag gestreden om startbewijzen voor het WK afstanden.

10.000m mannen
In rit één was het nota bene de 32-jarige Sjoerd den Hertog die het publiek in vuur en vlam zette: met een heerlijke rit kwam hij tot 12:57,62 minuten, meer dan vijftien seconden sneller dan zijn oude PR. Een rit later reed Marwin Talsma met 12:55,34 minuten al wel sneller, waarna rit vier het hoogtepunt werd: Patrick Roest tegen Jorrit Bergsma. Roest wist Bergsma van zich af te schudden en snelde in 12:47,21 naar de nationale titel, terwijl Bergsma in 12:54,87 uiteindelijk het zilver én het tweede WK-ticket pakte, met brons voor Talsma.

5000m vrouwen
Joy Beune ging er vanaf het begin volle bak in en wist de schade in de tweede helft op indrukwekkende wijze te beperken. Met 6:52,97 bekroonde ze de race van haar leven met een heel dik PR en uiteindelijk de tweede tijd én een WK-ticket - of ze die gaat gebruiken is nog onzeker, aangezien ze eerder de 1500m won en die wordt op het WK op dezelfde dag verreden als de 5000m. De nationale titel ging 'uiteraard' naar Irene Schouten, die in de slotrit naar 6:49,89 reed. Het NK-brons was voor Sanne in 't Hof en haar 6:55,31 minuten.

1000m mannen
Het 19-jarige supertalent Jenning de Boo won met overmacht de 500 meter, maar wellicht was zijn optreden op de kilometer nog wel indrukwekkender: met een geweldige openingsronde snelde hij naar 1:07,36 minuten, een heel dik PR en een benadering van Pavel Kulizhnikov's baanrecord. Niemand kwam meer aan de tijd van De Boo, die daarmee zijn tweede titel pakte én ineens een van de serieuze medaillekandidaten is voor het WK sprint. Plek twee ging in 1:07,52 naar Tim Prins, terwijl van de grote namen van de afgelopen jaren Kjeld Nuis de beste was: derde in 1:07,67 minuten en daarmee ook goed voor het laatste WK-ticket.

1000m vrouwen
In rit zeven was Naomi Verkerk met 1:15,62 snel, maar een rit later ging het harder: Antoinette Rijpma-De Jong moest het na een val van medaillekandidate Femke Kok alleen doen, maar reed met 1:14,91 minuten wel naar een uitstekende tijd. Het was goed voor zilver, want op Jutta Leerdam stond weer eens geen maat: zij pakte met 1:13,75 met overmacht de nationale titel, voor Rijpma-De Jong en de ietwat verrassende Isabel Grevelt, die met 1:15,53 een fraaie derde plek én een WK-ticket pakte.

Massastart mannen
Niemand wist echt te ontsnappen en dus moest er gesprint worden voor de titel. Die ging naar Harm Visser, die in de eindsprint een flinke maat te groot was voor Bart Hoolwerf en Yves Vergeer.

Massastart vrouwen
Merel Conijn zette de aanval in en sloeg een mooi gat, maar bij het luiden van de bel voor de laatste ronde werd ze bijgehaald door het peloton. Daar gingen teamgenotes Irene Schouten en Marijke Groenewoud de strijd met elkaar aan en Schouten was in de sprint de beste, voor Groenewoud en Esther Kiel.