72-jarige man veroordeeld voor ontucht bij jongens (17 en 20) in sportschool

De rechtbank veroordeelt een 72-jarige man uit Laren (GLD) tot een taakstraf van 80 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden voor het plegen van ontuchtige handelingen bij 2 jongens in een sportschool.

In juli 2022 doet een dan 17-jarige jongen aangifte van aanranding. Hij zou in het voorjaar van 2022 na het douchen in de sportschool door de 71-jarige man zijn betast in de lies, vlakbij zijn geslachtsdeel. De jongen deelde dit direct met een vriend, zijn ouders en de sportschooleigenaren. De sportschooleigenaren sloegen hier direct op aan. Zij hadden in 2020 een soortgelijk verhaal gehoord van een andere, destijds 20-jarige jongen. Deze jongen meldde dat hij in de sauna van de sportschool en bij het omkleden door een oudere man was betast. De jongen besloot destijds geen aangifte te doen. Nadat hij vernam dat er wederom iets had plaatsgevonden met deze zelfde man, besloot hij alsnog aangifte te doen. Van de eigenaren mocht de man niet meer in de sportschool aanwezig zijn.

Ontkennend
Tijdens de zitting verklaarde de man dat hij enkel naar de 17-jarige jongen keek. Toen er geen reactie kwam, deed hij niks meer. De 20-jarige jongen kent hij naar zijn zeggen niet. De advocaat van de man pleitte vrijspraak.

Verklaring jongens betrouwbaar
De rechtbank is van oordeel dat de verklaringen van beide jongens betrouwbaar zijn. Anders dan de advocaat van de man, is de rechtbank van oordeel dat de getuigenverklaringen voldoende steun geven aan de verklaring van de 17-jarige jongen.

De rechtbank is van oordeel dat - gelet op het handelen van de man in beide gevallen - de verklaring van de 17-jarige jongen ook voor het bewijs mag worden gebruikt in de zaak van de 20-jarige jongen.

Straf
De rechtbank legt de man een onvoorwaardelijke taakstraf op. Daarbij legt de rechtbank een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf op met een proeftijd van 3 jaar. Daaraan gekoppeld is toezicht bij de reclassering en een ambulante behandeling. Net als de officier van justitie vindt de rechtbank het van belang dat de man behandeld wordt voor zijn problematiek. De voorwaardelijke gevangenisstraf dient als stok achter de deur om deze behandeling vol te houden waardoor de kans op herhaling verminderd wordt.