Google: Nederlands meest opvallende zoektermen 2023

Google heeft de meest opvallende Nederlandse zoekopdrachten van 2023 bekendgemaakt. Het gaat hierbij niet alleen om de meest gezochte termen, maar om woorden die dit jaar aanzienlijk vaker zijn ingevoerd in de zoekmachine in vergelijking met vorig jaar.

Volgens het persbericht springt één term er dit jaar duidelijk bovenuit: 'stemwijzer'. Tijdens de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen maakten Nederlanders "massaal gebruik van Google", aldus het techbedrijf. Het zoeken naar de online stemhulp kreeg een enorme boost in de acht dagen voorafgaand aan de verkiezingen. Google merkt op dat dit zou kunnen betekenen dat veel kiezers pas in de laatste week voor de verkiezingen hun politieke voorkeur hebben bepaald.

Op de tweede plaats in de top 10 van termen die gerelateerd zijn aan actualiteiten staat 'ChatGPT', de chatbot die eind vorig jaar werd gelanceerd. 'WK vrouwenvoetbal', het toernooi dat afgelopen zomer plaatsvond in Australië en Nieuw-Zeeland, staat op de derde plaats. Andere termen hoog op de lijst zijn onder andere 'oorlog in Israël en Gaza', 'Giro 555', 'BBB', 'NSC' en op de achtste plaats, de 'crompouce'. Meer hierover bij de NOS.

Google heeft ook gekeken naar de namen waar dit jaar meer naar gezocht werd. Deze lijsten bevatten voornamelijk mensen die zijn overleden of een opmerkelijke prestatie hebben geleverd.

Matthew Perry en Andrew Tate
In de top 10 van trending internationale beroemdheden waar veel naar gezocht is in Nederland, vinden we onder andere de plotseling overleden acteur Matthew Perry en zangeressen Tina Turner en Sinéad O'Connor, evenals songfestivalwinnares Loreen. Maar ook Andrew Tate, die beschuldigd werd van verkrachting, mensenhandel en uitbuiting van vrouwen, staat hoog op de lijst.

Bovenaan de lijst van bekende Nederlanders staat Rob de Nijs. De zangerwon de Televizier-Ring Impact voor de registratie van zijn afscheidsconcert.

Op de tweede plaats vinden we Tom Egbers,  Andere namen in de top 10 zijn onder meer presentator Tim den Besten, BBB-leider Caroline van der Plas, acteur Reiky de Valk en advocaat Inez Weski. Ook de nieuwe liefde van Sylvie Meis, Wim Beelen, staat op de lijst.