Amerikaanse en Duitse rodelaars trappen World Cup-seizoen met winst af

In het Amerikaanse Lake Placid is vrijdagavond het World Cup-seizoen afgetrapt in het rodelen, de laatste van de olympische wintersporten waarin het seizoen nu echt op gang is gekomen. Op dag één stonden de dubbels op het programma, met de mannen op de eenzitters als afsluiters van de dag.

Mannendubbels
Thomas Steu boekten jarenlang leuke successen met Lorenz Koller, maar die hield het voor gezien en ietwat verrassend stapte Steu voor dit seizoen op de slee met Wolfgang Kindl, wereldtopper op de eenzitter. Hun eerste World Cup-run ging gelijk geweldig: de Oostenrijkers waren het snelst, voor de Amerikanen Zach Di Gregorio en Sean Hollander (+0,145) en landgenoten Juri Gatt en Riccardo Schöpf (+0,206). De Letten Martins Bots/Roberts Plume voerden op 0,308 seconden de rest van het veld aan, voor de Duitse grootheden Tobias Wendl/Tobias Arlt en de Italianen Emanuel Rieder/Simon Kainzwaldner (beiden +0,326).

Rieder en Kainzwaldner behielden in run twee in elk geval hun positie, Wendl en Arlt doken daar 0,090 seconden onderdoor. Bots en Plume waren nog eens 0,112 seconden sneller, maar zagen Gatt en Schöpf 0,039 seconden onder hun tijd door duiken. Di Gregorio en Hollander verzekerden zich van plek twee met een 0,072 seconden snellere tijd, waarna het aan Steu en Kindl was. De Oostenrijkers kwamen nét tekort en moesten op 0,052 seconden genoegen nemen met plek twee, waardoor Di Gregorio en Hollander voor de eerste Amerikaanse zege bij de dubbels zorgden in meer dan tien jaar, voor Steu/Kindl en Gatt/Schöpf.

Vrouwendubbels
Namens Oostenrijk was de snelste tijd in run één voor Selina Egle en Lara Kipp, die 0,127 seconden sneller naar beneden gingen dan Dajana Eitberger en Saskia Schirmer uit Duitsland. Andrea Vötter en Marion Oberhofer uit Italië noteerden op 0,279 seconden de derde plek, terwijl verder Jessica Degenhardt en Cheyenne Rosenthal uit Duitsland (+0,305) en thuisteam Chevonne Forgan/Sophia Kirkby (+0,365) nog podiumkansen leken te hebben.

Forgan en Kirkby namen in de tweede run ruimschoots de leiding in handen en zagen Degenhardt en Rosenthal maar liefst 0,242 seconden achter hen terecht komen. Vötter en Oberhofer gingen er met 0,104 seconden wel onderdoor, maar Eitberger en Schirmer waren met 0,433 seconden nog een klap sneller. Egle en Kipp mochten het afmaken en deden dat met verve: met 0,113 seconden pakten ze de winst, voor Eitberger/Schirmer en Vötter/Oberhofer.

Mannen
De Duitser Max Langenhan was in de eerste run met opvallend groot verschil de snelste: Jonas Müller uit Oostenrijk volgde op 0,220 seconden, drie duizendsten van een seconde voor de Amerikaan Tucker West. Dominik Fischnaller uit Italië volgde op 0,311 seconden, vlak voor de Let Kristers Aparjods (+0,322) en de Oostenrijker Nico Gleirscher (+0,326).

Gleirscher wist zijn positie in de tweede run in elk geval te verdedigen, waarna Aparjods met 0,184 seconden achterstand twee plekken verloor. Fischnaller leverde met 0,274 seconden achterstand drie plekken in, West leek zijn podiumplek veilig te stellen, maar kwam drie duizendsten van een seconde tekort. Müller was met 0,187 seconden degene die Gleirscher van plek één stootte, waarna alleen Langenhan nog boven stond. De Duitser was ongenaakbaar en met 0,446 seconden opende hij het seizoen met een zeer dominante zege, voor Müller en Gleirscher.