Kok, Otterspeer en Hoolwerf schaatsen naar World Cup-podium, 6e 3km-zege op rij Wiklund

's Werelds beste langebaanschaatsers zijn dit weekeinde in Polen: in Tomaszów Mazowiecki wordt alweer de vierde World Cup van het seizoen afgewerkt. Vrijdagavond stonden de eerste drie reguliere afstanden op het programma, met een massastart als afsluiter.

500m vrouwen
De Poolse Andzelika Wojcik maakte in rit vier een sterke indruk met een tijd van 38,16 seconden, waar de topper tussen Femke Kok en de Amerikaanse Kimi Goetz voor nodig was om het te verbreken: Kok snelde naar 37,95 seconden, Goetz kwam met 38,48 tekort. Het leverde Kok plek twee op, want in de slotrit was de Zuid-Koreaanse Kim Min-sun met 37,82 nog wat sneller, tegen 38,17 voor de Amerikaanse Erin Jackson. Winst voor Kim dus, met Kok en Wojcik ook op het podium. Dione Voskamp (38,47), Marrit Fledderus en Michelle de Jong (beiden 38,52) werden zesde, zevende en achtste, Naomi Verkerk's 38,55 leverde plek tien op. Noemenswaardig was nog de jonge Italiaanse Serena Pergher, die de B-groep won in 38,44 seconden, wat in de A-groep plek vijf betekend zou hebben.

1000m mannen
Hein Otterspeer reed al in rit één en met 1:09,80 leek zijn tijd op voorhand degelijk edoch niet geweldig te zijn. Een rit later was de Japannar Ryota Kojima met 1:09,73 al iets sneller, maar de Amerikaanse alleskunner Jordan Stolz knalde daar al snel dik onderdoor: 1:08,64 minuten, onder meer door een dijk van een slotronde. In de overige zeven ritten beet íedereen zich echter stuk op de drie rapste tijden en dus was de winst voor Stolz, met de verrassende Kojima én Otterspeer op het podium. Tim Prins reed met 1:10,10 de tiende tijd, Jenning de Boo werd gediskwalificeerd - Wesly Dijs won de B-groep in een rappe 1:09,44 minuten, sneller dan de nummer twee in de A-groep.

3000m vrouwen
Het ijs lag er flink traag bij, zo merkte Elisa Dul al in de openingsrit: 4:10,09 minuten, tegen 4:11,64 voor de van zwangerschapsverlof teruggekeerde Italiaanse Francesca Lollobrigida. Een rit later dook Irene Schouten er met 4:07,74 ruim onderdoor, waarna zij weer zag hoe Marijke Groenewoud met 4:07,03 nog iets sneller was, tegen 4:10,09 van Joy Beune. Achteraf bleken daarmee posities twee tot en met vijf bezet, maar de winst ging naar Ragne Wiklund: de Noorse snelde in 4:06,69 minuten naar haar zesde opeenvolgende World Cup-zege op de drie kilometer. Sanne in 't Hof kwam er niet aan te pas en werd in 4:16,88 minuten dertiende.

Massastart mannen
Een leuke race vol aanvallen, waar onder meer de indrukwekkende Belgische nieuwkomer Indra Medard en Marcel Bosker bij betrokken waren. Het liep uiteindelijk toch 'gewoon' uit op een sprint en daarin was de Italiaan Andrea Giovannini wederom de rapste, voor de Zuid-Koreaan Chung Jae-won en Bart Hoolwerf - Bosker werd uiteindelijk achtste.