Verkeerde analyse luchtpatrouilles: minstens 85 burgers gedood door drone aanval

Bij een onbedoelde drone-aanval van het Nigeriaanse leger op een dorp in Nigeria zijn minstens 85 burgers om het leven gekomen. Het ziekenhuis behandelt momenteel 66 gewonden. Volgens de nationale nooddienst van Nigeria wordt er nog gezocht naar meer slachtoffers. “Twaalf kinderen stierven in mijn huis. Zes zijn van mij en zes waren van mijn broer”, zei een inwoner van Tudun Biri dinsdag.

De aanval vond plaats op zondag in het dorp Tudun Biri in het noordwesten van het land, tijdens een islamitisch festival. In dat deel van Nigeria voert het leger regelmatig luchtaanvallen uit op milities die dorpen plunderen en losgeld eisen voor gijzelaars. Luchtpatrouilles zagen de feestende mensen aan voor plunderaars.

Het leger heeft toegegeven verantwoordelijk te zijn voor het bombardement, maar heeft geen specifieke details gegeven over het aantal slachtoffers. Wel is er gemeld dat verschillende inwoners gewond zijn geraakt of zijn overleden.

President Bola Ahmed Tinubu heeft bevolen dat er een onderzoek wordt ingesteld naar dit zeer dodelijke incident. Hij noemde het incident van zondagavond een ‘bombardementongeluk’, dat ‘zeer ongelukkig, verontrustend en pijnlijk’ was.