EK-kwalificatie: 21 deelnemers bekend, Luxemburg maakt indruk

De laatste speelronde in de kwalificatie voor het EK voetbal van volgend jaar is dinsdagavond afgerond. In alle groepen zijn alle wedstrijden nu gespeeld, waardoor 21 van de 24 deelnemende landen bekend zijn. De overige drie worden via de playoffs bepaald, donderdag is daar de loting voor met landen die zich daar voor hebben geplaatst via de Nations League en de reguliere EK-kwalificatie. Op 2 december vindt de loting plaatst voor de groepfase van het EK.

Groep A
De groep die al het vroegst beslist was: op 15 oktober was al duidelijk dat Spanje en Schotland zich voor het EK zouden plaatsen. Met zeven zeges uit acht wedstrijden won Spanje de groep met 21 punten, Schotland eindigde op 17 punten. Noorwegen werd derde en grijpt overal naast, terwijl het in een makkelijkere Nations League-route geplaatste Georgië zich als nummer vier voor de playoffs mag melden. Cyprus eindigde met welgeteld nul punten.

Groep B
De groep met Nederland, waar Frankrijk zich op 13 oktober al plaatste. Nederland kwam daar in de afgelopen dagen bij en eindigt met een degelijke 18 punten uit acht wedstrijden, vier minder dan de Fransen. Griekenland mag met 13 punten naar de playoffs, Ierland en het puntloze Gibraltar mogen zich op het volgende toernooi richten.

Groep C
Op 17 oktober kon Engeland de tickets naar Duitsland alvast boeken, Italië kwam er maandag ook bij na een gelijkspel tegen Oekraïne. De Engelsen winnen de groep met 20 punten, Italië en Oekraïne eindigen beiden op 14, waarbij de Italianen op basis van onderling resultaat plek twee pakken. Oekraïne gaat wel naar de playoffs, Noord-Macedonië en het puntloze Malta zijn klaar.

Groep D
Op 15 oktober was Turkije een van de eerste landen met een EK-ticket, maar het laatste ticket werd pas dinsdagavond vergeven. Met een 1-0 zege op Armenië was Kroatië het allerlaatste land dat zich via de groepsfase voor het EK 2024 mocht melden: 16 punten, één minder dan Turkije. Wales gaat met 12 punten de playoffs in, Armenië en Letland...niet.

Groep E
Een erg spannende groep, tot aan de novemberwedstrijden hadden vier van de vijf landen nog EK-kansen. De groep werd op basis van onderling resultaat uiteindelijk verrassend gewonnen door Albanië, dat net als Tsjechië met 15 punten naar het EK mag. Polen moet het met 11 punten via de playoffs doen, Moldavië blijft steken op 10 punten en de Faeroëreilanden wisten toch twee keer gelijk te spelen voor in totaal twee punten.

Groep F
Net als groep A was deze al erg vroeg beslist: België plaatste zich op 13 oktober als een van de eersten, een paar dagen later kwam Oostenrijk daar al bij. De Belgen wonnen uiteindelijk met 20 punten de groep, tegen de 19 van Oostenrijk. Zweden grijpt met 10 punten en géén playoffplaats voor het eerst in bijna drie decennia naast deelname, Azerbeidzjan eindigt met 7 punten. "Elagu kõver Rahvuste liiga süsteem", zal men in Tallinn gezongen hebben: met één schamel punt mag Estland zich via de Nations League voor de playoffs melden.

Groep G
Ook hier werd het in de novemberwedstrijden beslist: uiteindelijk ging de groepswinst naar Hongarije met 18 punten, vier meer dan het ook geplaatste Servië. Geen enkel land heeft hoop via de Nations League, dus het is klaar voor Montenegro met 11 punten, Litouwen met 6 stuks en het in crisis verkerende Bulgarije met 4 punten.

Groep H
Nog een uiterst spannende groep, met 22 punten voor zowel Denemarken als Slovenië. Op basis van onderling resultaat is de groepswinst voor de Denen, maar Slovenië is er met plek twee voor het eerst sinds Euro 2000 weer bij. Finland en Kazakhstan eindigen op drie en vier op basis van doelsaldo: beiden hebben 18 punten, maar beiden gaan ook de playoffs in. Noord-Ierland grijpt er met 9 punten ruim naast, San Marino pakte geen enkel punt, maar wél een mooi stukje historie: een penalty in de 97e minuut tegen Finland betekende dat San Marino voor het eerst in drie opeenvolgende wedstrijden scoorde.

Groep I
Zaterdag werd de groep beslist: Roemenië pakte met 22 punten de groepswinst, Zwitserland mag zich met 17 punten ook melden in Duitsland. Israël eindigt op 15 punten en gaat de playoffs in, Wit-Rusland (12), Kosovo (11) en Andorra (2) zullen het EK volgend jaar gewoon op TV moeten kijken.

Groep J
Portugal werkte een perfecte kwalificatie af en plaatste zich al vroeg: tien wedstrijden, tien zeges, het enige land met de maximale score. Slowakije is er met 22 punten ook bij, maar aandacht is er voor plek drie: Luxemburg, dat maar liefst vijf keer won en een bijzonder respectabele 17 punten scoorde. Zij mogen de playoffs in, net als IJsland (10) en Bosnië & Herzegovina (9). Waar Luxemburg met grote afstand de beste kwalificatie ooit draaide, bleef Liechtenstein steken op één goal in tien wedstrijden, net niet genoeg voor een EK-ticket.