Duitsers neuken liever met een condooms om, populariteit 'de pil' neemt af

Een meerderheid van de Duitsers gebruiken voor anticonceptie liever condooms dan de pil. Dat blijkt uit een onderzoek van het Duitse Centrum voor Gezondheidsvoorlichting. De bedenkingen over het gebruik van hormonale middelen zijn fors toegenomen.

Het condoom heeft de pil vervangen als anticonceptiemiddel nummer één in Duitsland. Dat blijkt uit een onderzoek van het Duitse Centrum voor Gezondheidseducatie (BZgA). Meer dan de helft van de ondervraagden (53 procent) zei dat ze condooms gebruikten als anticonceptie. Slechts 38 procent noemde de pil.

In 2007 was de situatie volgens de informatie andersom: 55 procent gebruikte de pil en 36 procent gebruikte condooms. In het laatste onderzoek in 2018 stond de pil op 47 procent, net vóór condooms op 46 procent.

“Negatieve effecten op lichaam en geest”
Het BZgA schrijft deze verandering toe aan een steeds kritischere houding ten opzichte van hormonale anticonceptiemethoden. Gezondheidsaspecten en verdraagbaarheid zijn belangrijker bij het kiezen van een anticonceptiemiddel dan een aantal jaar geleden.

Volgens het onderzoek is 61 procent van de vrouwen en mannen tussen de 18 en 49 jaar het eens met de stelling dat anticonceptie met hormonen ‘negatieve effecten op lichaam en geest’ heeft. In 2018 deelde slechts 48 procent deze mening.

De pil wordt beschouwd als een veilig anticonceptiemiddel en is relatief eenvoudig te gebruiken. Het moet echter elke dag op hetzelfde tijdstip worden ingenomen. En omdat het hormonen bevat, kunnen er een aantal bijwerkingen optreden. Condooms worden als veilig beschouwd als ze correct worden gebruikt en zijn relatief goedkoop. Ze bieden ook bescherming tegen HIV en andere seksueel overdraagbare aandoeningen.

Andere anticonceptiemethoden zijn nauwelijks in trek
Voor het representatieve herhalingsonderzoek ‘Anticonceptiegedrag van volwassenen 2023’ werden van augustus tot september dit jaar 1.001 seksueel actieve volwassenen van 18 tot 49 jaar telefonisch geïnterviewd. Andere anticonceptiemethoden zoals spiraaltjes, sterilisatie en kalendermethoden spelen momenteel slechts een ondergeschikte rol.Toen werd gevraagd naar de belangrijkste criteria voor het kiezen van een anticonceptiemiddel, zei 39 procent van de ondervraagden betrouwbaarheid, 30 procent zei dat het gemakkelijk te gebruiken was en 25 procent zei dat het goed werd verdragen. In totaal zei 70 procent dat ze anticonceptie gebruikten tijdens seks. De belangrijkste informatiebron voor vrouwen is gynaecologisch advies (73 procent), voor mannen is dat internet (49 procent).

Condooms ( Pixabay)
Condooms ( Pixabay)