Historische regenval aan de kust: nader verklaard

Welkom!  

Ik moet er nu toch echt even iets over schrijven. 

Grote delen van de kustprovincies kampen de laatste weken met veel en vaak ook bijzonder zware buien. Dit heeft inmiddels al op veel plaatsen tot enige wateroverlast geleid. Dat gaan we eens nader bekijken. 

Als eerste speelt de uitzonderlijke warmte mee die we in september en een groot deel van oktober hebben gehad. Daardoor lag en ligt de temperatuur van de Noordzee duidelijk hoger dan normaal. Aan de kust valt er in de herfst sowieso meer regen dan elders, maar dit jaar is wel uitzonderlijk. 

Niet alleen aan de kust was het erg nat, ook in het binnenland was oktober bijzonder nat, en dat zie je niet vaak. We hadden met een zeer goed doorstromende westcirculatie te maken, plus dat we soms ook met erg langzaam trekkende regen/buienzones te maken hadden. Daardoor viel er de afgelopen oktobermaand vrijwel overal méér dan 100 mm. Met uitzondering van delen van Limburg, maar zelfs daar viel er met ruim 90 mm duidelijk meer dan normaal. 

Ook in het midden van het land was het bijzonder nat met ruim 146 mm in De Bilt.  De eerste dagen van november leverde een meer zuidelijke tot zuidwestelijke stroming op. Echter, met al die lagedrukkernen in de buurt is er ruim voldoende energie beschikbaar voor het ontstaan van zware buien op zee. Dat komt ook mede door de convergentie vanaf het Kanaal. De route is dan perfect om alle energie te benutten. Door al die lagedruk zijn ook de temperatuursverschillen tussen het warme water en de bovenlucht dermate groot, dat de vorming van forse buien onvermijdelijk is. En juist door de lichtelijk aanlandige stroming kunnen deze buien ook voor een groot deel de kuststreek bereiken.

Feit is echter wel dat deze wisselvallige periode wel bijzonder lang duurt. Dit is beslist niet elk jaar het geval. Blijft dit dan ook zo? De komende week zeker wel. De hoeveelheden in het binnenland zullen nu wel wat kleiner gaan worden en dat zie je nu al een beetje gebeuren. Er zit nu meer vaart in de systemen zodat de buien boven land vrij snel in kracht inboeten. In de loop van morgen krijgt echter het hele land weer met een regenzone te maken, maar ook nu zit er wel iets meer vaart in. 

En daarna krijgen de kustregios's opnieuw met zware buien te maken. Uiteraard komt het daarbij ook tot soms fors onweer, hagel en enorme plensregens. Soms heeft de ene plek wat meer geluk dan de andere, omdat deze buien zich vaak rangschikken in straten. Dus er zijn ook zat plaatsen waarbij het allemaal wel wat minder is. Met name Noord-Holland is 'the place to be' voor dit soort buien. 

We zijn pas zeven dagen onderweg en de 100 mm is alweer op diverse plaatsen overschreden, en daar kan dus nog héél wat bijkomen. 

Uw Primeurman heeft inmiddels ook al een nieuw record te pakken. Nog nooit is er zoveel regen gevallen in zulke korte tijd als de afgelopen periode.In augustus 2006 viel er in vier weken tijd ruim 325 mm. Als je gaat rekenen vanaf het moment dat de hemelsluizen echt open gingen, dan zitten we nu op een kleine 3 weken en is er al bijna 400 mm gevallen. Héél bijzonder dus.  

Ik zal het wel verdiend hebben? (Ik weet het wel zeker. )

Tot ziens luitjes!