ISW: Wagner-leger vormt opnieuw bedreiging voor Oekraïne

Westerse militaire experts zien in de heropleving van het Russische Wagner-legioen een mogelijke nieuwe bedreiging voor Oekraïne. Dit nieuw leven ingeblazen privéleger staat nu onder controle van het machtsapparaat in Moskou. Wagner zou, als een verenigde en grote formatie met militair materieel onder controle van de Russische Nationale Garde of het Ministerie van Defensie, een gevaar kunnen worden voor Kyiv, volgens het Amerikaanse Instituut voor Oorlogsstudies (ISW). Dit zou betekenen dat eerdere beoordelingen dat Wagner geen bedreiging meer vormde na de dood Prigozhin bij een vliegtuigongeluk in augustus moeten worden bijgesteld.

De ISW-experts verwezen naar bronnen dicht bij Wagner, die beweren dat Prigozhins zoon Pavel de leiding van de eenheden zou kunnen overnemen. Dienovereenkomstig moet Pavel Prigozhin onderhandelen met de Nationale Garde, die ondergeschikt is aan de presidentiële regering en over zijn eigen gevechtstechnologie beschikt. Niettemin zouden wapens, munitie en logistiek door het Ministerie van Defensie moeten worden geleverd, aldus het ministerie.

De Russische president Vladimir Poetin verwelkomde vorige week de voormalige Wagner-functionaris en medeoprichter van het priveleger, Andrei Troschev, in het Kremlin en gaf hem de opdracht vrijwilligerseenheden te vormen. Poetin had hierbij benadrukt dat de eenheden vooral zouden moeten worden ingezet in de oorlog tegen Oekraïne.