Poolse president Duda: uitspraken van Morawiecki 'verkeerd geÔnterpreteerd'

De Poolse president Duda heeft de irritatie rond een mogelijke stopzetting van de Poolse wapenleveranties aan Oekraïne omschreven als een misverstand. De uitspraken van premier Morawiecki werden “op de slechtst mogelijke manier geïnterpreteerd”, vertelde Duda aan TVN24. 

Volgens hem wilde de premier aangeven dat Polen de nieuwe wapens die het land momenteel aanschaft als onderdeel van de modernisering van het Poolse leger niet aan Oekraïne zal doorleveren.

Morawiecki had eerder deze week in een interview gezinspeeld op beperkingen op wapenleveranties aan Oekraïne, wat leidde tot speculaties. De Poolse regeringswoordvoerder Müller specificeerde vervolgens dat Polen in de toekomst de wapenleveringen aan Oekraïne zou beperken tot de reeds afgesloten contracten.

Verkiezingscampagne en afleidingstactiek?
De directeur van het Duitse Polen Instituut, Loew, legde op Deutschlandfunk uit dat Polen het merendeel van de tanks die het kon leveren al aan Oekraïne had gegeven. Morawiecki wilde waarschijnlijk zeggen dat er simpelweg niets meer te geven viel en dat ze zich zouden beperken tot het bieden van logistieke steun en het veiligstellen van de bevoorrading van Oekraïne.

Politicoloog Marcin Antosiewicz beschouwt de uitspraken daarentegen als "100 procent verkiezingscampagne". Het gaat momenteel niet goed met de regerende partij, de PiS scoort tien procentpunten lager dan bij de laatste parlementsverkiezingen van vier jaar geleden en is hierdoor behoorlijk nerveus, zegt Antosiewicz. Daarom probeert de partij stemmen terug te winnen van de partij Konfederacja, die rechts-extremistisch, nationalistisch, ultraliberaal en Rusland vriendschappelijk gezind is. De Pis zouden hiervoor ‘alles doen’ omdat het de enige kans was om na acht jaar aan de macht te blijven, benadrukte Antosiewicz.

Hij gelooft ook dat het mogelijk is dat Morawiecki de kwestie van de wapenleveringen gebruikt om de aandacht af te leiden van de visumaffaire van de Poolse regering. Volgens de politicoloog heeft de partij aan geloofwaardigheid ingeboet nadat bleek dat Poolse functionarissen in verschillende consulaten visa voor het Schengengebied zouden hebben verkocht. De PiS is sterk geworden door het leveren van kritiek  op het migratiebeleid van de EU en schilderde vluchtelingen af als een bedreiging voor de Poolse staat. Dir wordt nu als hypocrisie gezien. "Laat geen migranten het land binnen die geen GED hebben. Maar iedereen die het kan betalen, mag de grens naar Polen over".

Op 15 oktober vinden in Polen parlementsverkiezingen plaats.