Van der Plas wil niet op voorhand kiezen tussen Timmermans of Yesilgöz

Timmermans en Yeşilgöz hebben de wens om te regeren na de verkiezingen in een nieuw kabinet, bij voorkeur als premier. Van der Plas wil ook graag met haar partij deelnemen aan een coalitie, maar ze wil geen voorkeur uitspreken. “Het draait altijd om individuen. Wil je met die persoon of met die? Ik vind dat als we in een coalitieonderhandeling terechtkomen, wat vrij waarschijnlijk is, we moeten praten over hoe we Nederland willen vormgeven”, aldus de partijleider. Meer hierover bij WNL.

Afgelopen vrijdag heeft de BBB haar verkiezingsprogramma gepresenteerd, in dit programma wordt onder andere gepleit voor de transformatie van Nederland tot een ‘Naoberstaat’, waarin de regering zich als een behulpzame buurman opstelt. Naast het instellen van beschermde natuurgebieden, worden er ook beschermde landbouwgebieden geïntroduceerd en moet het eigen risico in de zorg zo snel mogelijk worden verlaagd en afgeschaft. BBB stelt voor dat er geen belasting wordt betaald over de eerste 30.000 euro inkomen, maar dat toeslagen wel worden afgeschaft.

Daarnaast wil BBB een quotum invoeren voor het aantal asielzoekers. Nederland zou jaarlijks maximaal 1500 mensen moeten opvangen, inclusief nareizigers. “In ons verkiezingsprogramma benadrukken we ook dat als er ergens een grote oorlog uitbreekt en er meer opvang nodig is, dit mogelijk is. Aan de andere kant kan het aantal ook minder zijn.” Het afkopen van opvang zoals door de EU is voorgesteld lijkt Van der Plas een redelijk alternatief.

De stikstofwet van minister Van der Wal moet van tafel net als de onvrijwillige onteigening van boeren. BBB werkt aan een nieuwe stikstofwet, maar wil bijvoorbeeld ook geen bezuinigingen op de ouderenzorg.

Wat BBB betreft moet elke burger vanuit zijn raam minstens 3 bomen kunnen zien, steden moeten vergroenen ook om hittestress tegen te gaan.