Farid Azarkan (Denk) en Sylvana Simons (Bij1) stoppen als lijsttrekkers

Sylvana Simons (Bij1) en Farid Azarkan (Denk) verlaten de politiek. Dat hebben ze beiden maandag bekend gemaakt. De huidige fractievoorzitters in de Tweede Kamer zijn niet beschikbaar als lijsttrekker bij de verkiezingen op 22 november.

Azarkan vertrekt uit de landelijke politiek zonder specifieke reden aan te geven. Hij zegt dat het tijd is voor een andere keuze en om andere dingen te gaan doen. Vorige week gaf hij nog aan dat de kans voor hem om opnieuw lijsttrekker te worden nog '50/50', was, maar nu is hij niet beschikbaar.

Azarkan is sinds 2017 Kamerlid voor DENK en werd in maart 2020 fractievoorzitter. Hij heeft er vertrouwen in dat DENK bij de volgende verkiezingen een goed resultaat zal behalen zonder hem. Azarkan noemt zijn periode als Kamerlid “een avontuur” dat hij niet had willen missen. In het begin werd hij na twee maanden geroyeerd na een interne ruzie binnen de partij, maar dit besluit werd later teruggedraaid. Als fractievoorzitter is Azarkan vooral bekend geworden vanwege zijn rol in het blootleggen van het toeslagenschandaal, samen met Pieter Omtzigt en Renske Leijten.

Het besluit van Simons is naar haar eigen zeggen genomen na een 'intense' week waarin twee leden van de Amsterdamse raad hun vertrek aankondigden in een interview met het NRC. De twee ex-leden, Nilab Ahmadi en Jazie Veldhuijzen, klaagden over een "toxische en structureel onveilige werkomgeving" binnen de partij. Zij verwijten partijleider Simons dat zij niet heeft ingegrepen.

"De onwaarheden waarmee zij hun beslissing in de krant toelichten hebben mij zeer geraakt", schrijft Simons in de mail. "Ik moet nu campagne voeren op een bed van onware frames. Ik kan zo niet de generaal zijn die haar troepen naar de overwinning leidt."

Maar dat is niet de enige reden dat Simonse stopt. Volgens haar spelen ook gezondheidsproblemen een rol, zo kampt ze met long covid en reumatische artrose. Daarnaast komen ook de verkiezingen eerder dan verwacht.

Ahmadie en Veldhuizen hebben aangegeven verder te gaan als zelfstandige raadsleden. Met hun vertrek heeft  BIJ1 geen vertegenwoordiger meer in de Amsterdamse raad.