Kipyegon loopt fenomenaal wereldrecord in Monaco, Klaver weer sterk

In Monaco is vrijdagavond weer een fraaie atletiekavond in de Diamond League afgewerkt. Zoals gebruikelijk werden er weer wereldrecordpogingen gedaan in het Monegaskische stadion en dat leverde er weer eens één op.

400m horden mannen
Topfavoriet Karsten Warholm maakte zijn rol weer volledig waar: de wereldrecordhouder uit Noorwegen snelde bijzonder overtuigend naar de winst in een beste wereldjaarprestatie én Diamond League-record van 46,51 seconden. Plek twee was in 47,66 seconden voor de Braziliaan Alison dos Santos, die verrassend snel terugkeerde van een zware knieblessure. De Amerikaan CJ Allen werd derde in 47,84 seconden, Nick Smidt liep met 48,57 seconden zijn tweede tijd ooit en werd zesde.

Verspringen vrouwen
De jonge Italiaanse sensatie Larissa Iapichino deed er weer een schepje bovenop: met 6,81 meter had ze plek drie in handen, maar in de laatste sprong van de wedstrijd vloog ze naar een nieuw PR van 6,95 meter en de winst. De Amerikaanse Tara Davis-Woodhall werd met 6,88 meter tweede in de uitstekende wedstrijd, vlak voor de 6,86 meter van de Servische Ivana Vuleta.

400m vrouwen
De Amerikaanse Shamier Little leek op weg naar de overwinning, maar dat ging niet door: Natalia Kaczmarek uit Polen kende weer een fantastische laatste paar meters en won in 49,63 seconden, voor de 49,68 van Little. Plek drie ging naar Lieke Klaver, die met 49,99 seconden voor de tweede keer in haar carrière onder de vijftig seconden dook.

800m mannen
De Keniaan Wyclife Kinyamal plaatste zich op de Keniaanse trials verrassend níet voor het WK van komende maand, maar hij leek flink zin te hebben in wraak: met een ziedend eindschot knalde hij langs de Canadees Marco Arop en naar de winst in een beste wereldjaarprestatie van 1:43,22 minuten. Plek twee was in 1:43,40 voor de Algerijn Slimane Moula, voor Arop (1:43,51). In de B-race ging de winst naar het Nederlandse toptalent Niels Laros, die met 1:44,78 minuten een gigantisch PR liep, net als zijn op plek drie eindigende landgenoot Ryan Clarke (1:45,52).

Speerwerpen mannen
Jakub Vadlejch gooide zijn speer in poging één naar 85,95 meter en dat bleek achteraf ook de winnende afstand. Plek twee was met 84,23 meter voor de Duitser Julian Weber, terwijl de Trinbagoniaan Keshorn Walcott met 81,31 meter plek drie pakte.

Mijl vrouwen
Sifan Hassan liep in 2019 een wereldrecord van 4:12,33 minuten, maar dat ging er vrijdagavond kneiterhard aan. Faith Kipyegon werd uitstekend op gang gebracht door Kristie Schoffield en Winnie Nanyondo, waarna ze het zelf af moest maken. Dat deed de Keniaanse op werkelijk fenomenale wijze: in 4:07,64 minuten snelde ze over de finish met een bizar nieuw wereldrecord. Plek twee ging in 4:14,58 naar de Ierse Ciara Mageean, voor de 4:14,79 van de Ethiopische Freweyni Hailu - de vijfde en achtste tijden ooit gelopen, de gehele top-8 van vrijdagavond staat nu bij de twintig snelste tijden ooit.

100m horden vrouwen
Zonder de voorlopig geschorste wereldrecordhoudster Tobi Amusan werd het een volledig Amerikaans feestje: Nia Ali pakte in een beste wereldjaarprestatie van 12,30 seconden de winst, één honderdste voor Kendra Harrison. Plek drie was voor Alaysha Johnson, die in 12,39 dezelfde tijd noteerde - maar op de duizendsten íets sneller - dan Tia Jones.

5000m mannen
Een fantastische Ethiopische strijd: Hagos Gebrhiwet móest onder de 12:46,21 lopen én landgenoot Telahun Bekele verslaan om naar het WK te mogen, dus in de slotfase voerde hij het tempo stevig op. Dat pakte geweldig uit, want Gebrhiwet snelde naar de winst én een WK-ticket in 12:42,18 minuten, voor landgenoot Berihu Aregawi (12:42,58) en Bekele (12:42,70). Plek vier was voor de Spanjaard Mohamed Katir, die met 12:45,01 een nieuw Europees record liep.

200m vrouwen
De Jamaicaanse topfavoriete Shericka Jackson moest even extra aanzetten, maar deed dat overtuigend: winst in 21,86 seconden. Plek twee ging ietwat verrassend naar de Luciaanse Julien Alfred in 22,08 seconden, voor de 22,23 van de Britse Dina Asher-Smith.

Polsstokhoogspringen mannen
Armand Duplantis deed mee, dus won...Christopher Nilsen! De Zweed Duplantis bleef zowaar steken op 5,72 meter en moest genoegen nemen met plek vier, terwijl Nilsen als enige over 5,92 meter sprong. Plek twee ging naar de Filipijn Ernest John Obiena met 5,82 meter, dezelfde hoogte als Kurtis Marschall uit Australië.

3000m steeplechase mannen
De Keniaan Simon Kiprop Koech had überhaupt nog nooit buiten Kenia gelopen, maar zijn eerste uitstapje liep behoorlijk lekker: met vooral een geweldig eindschot snelde hij naar de winst in een heel dik PR van 8:04,19 minuten, voor landgenoot Abraham Kibiwot (8:09,54). Een Ethiopisch onderonsje om plek drie werd beslist in het voordeel van Abrham Sime in 8:10,56 minuten, één honderdste voor Samuel Firewu.

Hoogspringen vrouwen
In de breedte een bijzonder sterke wedstrijd, hoewel de échte tophoogte wel uit bleef. De winst ging naar de Australische Nicola Olyslagers, die als enige over de 1,99 meter sprong. De Oekraïnse Iryna Gerashchenko sprong over 1,96 meter met minder foutpogingen dan landgenote Yaroslava Mahuchikh, de Australische Eleanor Patterson en Angelina Topic uit Servië - Patterson en Topic deelden plek vier.

Hinkstapspringen mannen
De pas 18-jarige Jaydon Hibbert uit Jamaica sprong een fantastische wedstrijd en leek met 17,66 meter de winst te pakken, maar dat was buiten de Burkinees Hugues Fabrice Zango gerekend: in de allerlaatste sprong van de wedstrijd ging hij naar 17,70 meter en de winst. Plek drie was met 17,32 meter voor de Algerijn Yasser Mohammed Triki.

100m mannen
Een Afrikaanse strijd, waarin de Keniaan Ferdinand Omanyala nét de snelste was: 9,92 seconden, tegen de 9,93 seconden van de jonge Botswanees Letsile Tebogo. De Jamaicaan Ackeem Blake werd in 10,00 seconden derde, vlak voor landgenoten Yohan Blake (10,01) en Kishane Thompson (10,04).