Amsterdam wil cruiseschepen weren uit stadscentrum omwille van schonere lucht

Amsterdam wil cruiseschepen uit de binnenstad weren. Het stadsbestuur nam een overeenkomstige motie met grote meerderheid aan. Het verbod is opnieuw een maatregel in de strijd tegen massatoerisme en toenemende luchtverontreiniging. De terminal aan het IJ bij het centraal station moet daarom worden verplaatst.

"De vervuilende cruises passen niet bij de duurzame doelstellingen van onze stad", zegt de links-liberale politica Ilana Rooderkerk. "Het is tijd om te handelen, het klimaat wacht niet." Uit een onderzoek van onderzoeksinstituut CE Delft blijkt dat een cruiseschip in de Amsterdamse haven op één dag net zoveel vervuilende stoffen uitstoot als 31.000 vrachtwagens op de stadssnelweg.

De Amsterdamse gemeenteraadpartij D66 verwijst naar Venetië, dat sinds 2021 geen grote cruiseschepen meer toestaat. Sindsdien is de uitstoot van verontreinigende stoffen met 80 procent gedaald, blijkt uit een recent gepubliceerde studie. De beslissing komt niet als een verrassing: de eerste plannen waren al in 2016 gemaakt. De vraag is hoe snel het besluit kan worden uitgevoerd. Want eerst moet er ergens anders een terminal gebouwd worden, ver weg van het centrum van Amsterdam.

"Als een sprinkhanenplaag"
Het verbod op cruiseschepen is opnieuw een maatregel tegen het massatoerisme. Jaarlijks komen er zo'n 20 miljoen bezoekers naar de stad met zo'n 800.000 inwoners - de meeste mensen komen rond de historische grachtengordel, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Zo'n 300.000 passagiers per jaar op de grote cruiseschepen is maar een relatief klein deel, maar het is ook een signaal voor de stad. Politici klaagden onlangs dat de passagiers als "een sprinkhanenplaag" over de stad zouden neerdalen.

Tot nu toe zijn de regels voor het verhuren van appartementen aan vakantiegangers streng ingeperkt, bijvoorbeeld via Airbnb. De openingstijden van kroegen en bordelen op de Wallen zijn ingekort. Ook is het roken van wiet niet meer toegestaan in het oude centrum. Ook probeert de hoofdstad beruchte Britse feesttoeristen af te weren met de 'Stay Away'-campagne op sociale media.