Politie koopt zes nieuwe waterkanonnen

Al bijna een jaar moet de politie waterkanonnen lenen van onze zuider- en oosterburen vanwege een technisch mankement. De Belgische 'sproeiwagen' en de Duitse 'wasserwerfer' verdwijnen straks weer uit het straatbeeld, de politie heeft namelijk zes nieuwe waterwerpers aangeschaft. Naar verwachting kan het eerste voertuig in het najaar van 2024 worden ingezet.

Sinds vorig jaar oktober was het voor de politie klaar. De huidige waterkanonnen kregen te vaak een klapband, wat niet handig is voor een voertuig dat zo'n kleine 24 ton weegt. Dat kon voor onveilige situaties zorgen, dus werd er besloten om de eigen waterwerpers niet meer in te zetten en gebruik te maken van die van onze buurlanden.

Sproeiwagen en wasserwerfer
Tijdens het Champions League-duel tussen Ajax en Napoli begin oktober werden de Belgische sproeiwagens voor het eerst ingezet. Ook tijdens de wedstrijd tegen Liverpool werden de kanonnen van de Belgen nog een keer geleend.

Na de dubbele inzet van de Belgen werden tijdens de ongeregeldheden bij het Mercatorplein, rond de WK-wedstrijden van Marokko, de wasserwerfer van de Duitse politie ingezet. De 'WaWe', zoals de zoals de Duitse politie het waterkanon noemt, kreeg voor de meerdere keren dat deze werd ingezet een Nederlandse bestickering. Wel werd het voertuig bestuurd door de Duitse polizei.

Nieuw model
Na een Europese spoedaanbesteding is er een overeenkomst gesloten voor de aanschaf van zes nieuwe waterwerpers. Het oude waterkanon werd gemaakt door het Nederlandse vrachtautomerk Terberg, het nieuwe model is van de Duitse firma Ziegler. Hetzelfde merk dat onze zuider- en oosterburen in gebruik hebben. Volgens politiechef Frank Paauw is die keuze gemaakt omdat de waterwerpers "hun meerwaarde in de praktijk ruimschoots hebben bewezen".

Vanwege de productietijd van ongeveer 15 tot 21 maanden is de verwachting dat het eerste voertuig in het najaar van 2024 wordt geleverd en het zesde voertuig in het voorjaar van 2025. Tot die tijd kan de politie, zoals nu, volgens afspraak gebruik blijven maken van waterwerpers uit Duitsland en België. Daarnaast wordt onderzocht of er twee extra waterwerpers uit het buitenland beschikbaar zijn om de productietijd van de nieuwe waterwerpers te overbruggen.

Belangrijk middel
De waterwerper is een belangrijk middel dat de politie kan inzetten als grote groepen mensen de openbare orde dreigen te verstoren. Door het gebruik van water is het mogelijk om mensen uit elkaar te drijven en op afstand te houden. Portefeuillehouder Conflict en Crisisbeheersing (CCB) Frank Paauw: "Het is een bewuste afweging om geen nieuwe waterwerpers te laten ontwikkelen maar te kiezen voor waterwerpers die hun meerwaarde in de praktijk ruimschoots hebben bewezen. Het euvel van de klapbanden behoort hiermee tot het verleden."

Toekomstbestendig
Met de zes nieuwe waterwerpers is de organisatie toekomstbestendig, aangezien de voertuigen voldoen aan de laatste technische wensen. Ook hoeft de politie geen beroep meer te doen op partners in het buitenland. De zes nieuwe waterwerpers worden geplaatst in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, van waaruit ze landelijk inzetbaar zijn.

Het kanon kan de waterstraal maximaal 65 meter schieten en doet dat met een snelheid van 1.100 liter per minuut, een kleine 18 liter per seconde. De druk is daarmee even hoog als de vorige variant. In de tank is ruimte voor 9.000 liter, dat is 2.000 liter meer dan de oude waterkanonnen.