'Forever chemicals' in ongeveer 45 % van Amerikaans kraanwater

In bijna de helft van het kraanwater in de Verenigde Staten worden zogenaamde 'forever-chemicals' aangetroffen. Volgens een studie van het US Science Agency USGS worden per- en polyfluorstoffen(PFAS) aangetroffen in tenminste 45 procent van het landelijke kraanwater. In ongeveer 75 procent van het leidingwater in Amerikaanse steden is het aangetroffen, op het platteland is dat 25 procent.

Voor de studie, die werd gepubliceerd in het tijdschrift Environment International, namen de wetenschappers monsters op 716 representatieve locaties in het hele land. Het onderzoek richtte zich op 32 soorten - maar er zijn meer dan 12.000 soorten 'eeuwige chemicaliën'. Volgens het onderzoek maakt het geen verschil of het kraanwater uit particuliere of openbare bronnen komt.

De groep van per- en polyfluorstoffen (PFAS) wordt gewoonlijk 'forever chemicals' genoemd omdat deze stoffen extreem langzaam afbreken. Ze worden gebruikt bij de vervaardiging van tal van industriële en consumentenproducten, waaronder tapijten, waterdichte kleding, cosmetica, shampoos, pizzadozen en toiletpapier. De stoffen zijn schadelijk en kunnen kanker en andere gezondheidsproblemen veroorzaken.

Zie ook: Nieuw onderzoek bevestigt: mensen in Nederland krijgen teveel PFAS binnen