Misbruik in kinderjaren kan emotionele verwerking als volwassene bemoeilijken

Volgens een studie hebben degenen die in hun kinderjaren zijn mishandeld of verwaarloosd, meer kans om op volwassen leeftijd moeite te hebben met het onder woorden brengen en verwerken van hun eigen emoties. De Leipziger psychologe Julia Ditzer legde uit dat verwaarloosde kinderen minder positieve voorbeelden hebben en minder mogelijkheden om een gezonde emotieverwerking te ervaren.

De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Psychological Bulletin. De Universiteit van Leipzig was grotendeels verantwoordelijk voor het onderzoek, waarin meer dan 80 studies werden geëvalueerd. In een meta-analyse onderzocht ze samen met onderzoekers uit de VS, Israël en Polen of er een verband is tussen kindermishandeling en alexithymie en welke vormen van misbruik daar bijzonder sterk mee samenhangen. Alexithymie beschrijft de moeilijkheid bij het herkennen en beschrijven van iemands emoties en het onderscheid tussen emotionele toestanden en lichamelijke gewaarwordingen.

Relatie tussen kindermishandeling en alexithymie onderzocht
De onderzoekers merkten ook op dat alexithymie bij volwassenen vooral geassocieerd wordt met gevallen van emotionele mishandeling, emotionele verwaarlozing en fysieke verwaarlozing. Het verband kan ook worden aangetoond bij seksueel en fysiek misbruik, maar in iets mindere mate.

Kans op meerdere psychische klachten
Hoge niveaus van alexithymie worden al lang in verband gebracht met een reeks psychische stoornissen, waaronder autisme, depressie en schizofrenie, aldus de onderzoekers. De emotionele problemen van de getroffenen speelden ook een rol in hun sociale leven, legt de Leipziger psycholoog Ditzer uit. Alexithymie beïnvloedt de interpersoonlijke relaties van de getroffenen.

Het onderzoeksteam hoopt dat de onderzoeksresultaten het bewustzijn van de ernst van geweld tegen kinderen zullen vergroten en dat mensen eerder geneigd zullen zijn om te herkennen en in te grijpen wanneer kinderen worden misbruikt, verwaarloosd en/of mishandeld.