Eerste IndyCar-zege voor Kirkwood, Van Kalmthout finisht niet in Long Beach

Op de Californische straten van Long Beach is zondagavond de Grand Prix of Long Beach verreden, de derde race van het seizoen in de IndyCar Series. Voor de Nederlander Rinus van Kalmthout ging dat bepaald niet best, terwijl het vooraan nog lang spannend bleef.

Poleposition was voor het eerst voor Kyle Kirkwood, die Marcus Ericsson naast zich had, gevolgd door Romain Grosjean, Alex Palou, Scott Dixon en Pato O'Ward - Rinus van Kalmthout moest het doen met startplek negentien. Zoals altijd werd de start weer gegeven ondanks een nog totaal niet opgestelde grid, maar na een bocht of twee volgde al een caution: Helio Castroneves stond in de muur.

Na een korte onderbreking konden we echt gaan racen, met Kirkwood, Ericsson en Grosjean voorop - Josef Newgarden werkte zich zeer sterk naar voren en reed op plek vier, na een kleine twintig ronden nam hij de derde plek over van Grosjean. Kort daarop was de volgende caution een feit: vanaf de zesde plek schoof Dixon rechtdoor de bandenstapel in na een tik binenndoor van O'Ward.

Rookie Agustin Canapino tijdens de caution als enige niet binnen en had zo de leiding, voor Kirkwood, Newgarden, Ericsson, Grosjean en O'Ward. Canapino werd snel te grazen genomen, O'Ward ging veel te hard binnendoor en spinde, maar kon wel verder. Newgarden ging ondertussen langs Kirkwood naar de leiding, voor Grosjean en Scott McLaughlin.

Het kabbelde zo een tijdje voort, tot Newgarden na dik 50 van de 85 ronden zijn in principe laatste reguliere pitstop kwam maken. Grosjean deed dat een ronde later en kwam voor Newgarden de baan op, Kirkwood volgde nog een rondje later en behield zijn leidende positie overtuigend - virtueel althans, Palou reed er nog wel voor, maar moest nog een stop maken.

Ericsson had na zijn stop een erg lekker tempo te pakken en ging een ronde of 25 voor het einde voorbij Newgarden naar plek drie. Newgarden moest door zijn mogelijk nét iets te vroege stop brandstof besparen, waardoor ook Colton Herta hem makkelijk kon passeren, niet veel later gevolgd door Palou. In de slotronden kwamen Grosjean en Ericsson nog erg dicht bij Kirkwood, maar een aanval kwam er niet: Kirkwood pakte zijn allereerste overwinning in de IndyCar Series.