Olieprijzen stijgen, benzineprijs gaat volgen

Gisteren maakten olieproducerende landen onverwachts bekend de productie met een miljoen vaten te verminderen, waardoor de olieprijs op de Aziatische markten vannacht met maar liefst 8 procent steeg. De stijgende olieprijs zal naar verwachting ook zijn weerslag hebben op de prijzen aan de pomp, aangezien deze is gekoppeld is aan de olieprijs.

De ontwikkeling zet kwaad bloed tussen OPEC+-landen en de Verenigde Staten, aangezien president Biden vorig jaar juist aandrong op het oppompen van meer olie om de prijs te verlagen en daarmee de inflatie te drukken. De OPEC+-landen, bestaande uit de OPEC-landen en tien bevriende olieproducenten, doen nu echter het tegenovergestelde, wat de spanningen tussen de partijen, met name met Saudi-Arabië, opvoert.

De hogere olieprijzen maken het voor centrale banken lastiger om inflatie in te dammen door middel van renteverhogingen. Deze situatie leidt tot discussies in de financiële wereld over verdere renteverhogingen, aangezien deze banken in problemen kunnen brengen. Vorige maand was de stijgende rente een belangrijke oorzaak van de val van de Silicon Valley Bank in de VS.

Olieprijzen stijgen (Afbeelding: Midjourney AI / FOK.nl)
Olieprijzen stijgen (Afbeelding: Midjourney AI / FOK.nl)