Activisten Extinction Rebellion protesteren in Stopera tegen kolentransport

In de aankomsthal van de Stopera hebben zo'n dertig mensen van actiegroep Extinction Rebellion zich verzameld om te protesteren tegen beleid van de gemeente Amsterdam. De actievoerders eisen dat Amsterdam per direct stopt met het kolentransport in de haven. Zo meldt AT5

Een aantal actievoerders is op de vloer van de hal gaan zitten. Ook zijn er fietsen neergelegd waar de activisten zich aan vastgeketend hebben. "Er is grof geschut nodig om ons los te krijgen", aldus de actievoerders. "Desnoods laten we slaapzakken hierheen brengen en blijven we hier slapen."

Andere demonstranten hebben onder meer spandoeken meegenomen. Op de glazen deuren van de vergaderzaal van gemeenteraadsleden is met graffiti de tekst kappen met kolen!! aangebracht.

'Maat is vol'
"Het is totaal onverantwoord dat Amsterdam, dat als 100% eigenaar van het Havenbedrijf jaarlijks tientallen miljoenen dividend opstrijkt, in een klimaatcrisis letterlijk steeds meer kolen op het vuur gooit", klinkt de toelichting van Extinction Rebellion. "De klimaatschade die het Havenbedrijf hiermee toebrengt is gigantisch. Er is vele malen gedemonstreerd op het spoor om kolentreinen tegen te houden. Dit alles leverde niets op. De maat is vol."