EK-kwalificatie: Schotland verslaat Spanje, Zwitserland stoomt door

Na bijna een week aan kwalificatiewedstrijden zit de eerste serie speelrondes voor het Europees kampioenschap voetbal van volgend jaar er weer op. In alle groepen zijn nu twee speelrondes geweest, dinsdagavond waren groepen A, D en I nog een keer aan de beurt.

In groep A viel de grootste verrassing te noteren in Glasgow, waar scheidsrechter Sandro Schärer wegens een blessure halverwege vervangen moest worden. Schotland ontving Spanje en al na zeven minuten tekende Scott McTominay voor de 1-0. Kort na rust was hij nog eens trefzeker, terwijl Spanje weinig voor elkaar kreeg: 2-0. McTominay is opvallend goed bezig, want tegen Cyprus scoorde hij ook al twee keer. Hij staat nu op vijf interlandgoals in 38 wedstrijden, waarvan dus vier in de laatste twee duels. Noorwegen kwam dankzij Alexander Sørloth op 0-1 na een kwartier spelen in Georgië, maar Georges Mikautade trok de stand na een uur gelijk en daar bleef het bij.

Kroatië ging in groep D op bezoek in Turkije, waar Mateo Kovacic na twintig minuten de score opende. Kort voor rust verdubbelde de speler van Chelsea de score, Turkije wist geen goal te creeëren en dus bleef het bij 0-2. In Wales was er weinig spektakel, maar wel een thuiszege: dankzij een treffer van Kieffer Moore, kort voor rust, werd Letland met 1-0 verslagen.

Zwitserland was in groep I weer lekker bezig, na de 0-5 zege op Wit-Rusland drie dagen eerder. Dit keer ontving men Israël en ook dat ging lekker: Ruben Vargas scoorde kort voor rust, even na de pauze was Mohamed Amdouni trefzeker en kort daarop zette Silvan Widmer de eindstand op 3-0. Roemenië kwam thuis dankzij Nicolae Stanciu en Andrei Burca al binnen twintig minuten op 2-0 tegen Wit-Rusland, dat dankzij Vladislav Morozov in de slotfase de eer nog redde: 2-1. In Pristina werd de kraker tussen Kosovo en Andorra na grofweg een uur spelen min of meer beslist: Edon Zhegrova opende de score voor het thuisland, twee minuten later bracht Albert Rosas de stand weer gelijk en daar bleef het bij.