FinanciŽle markten maken verlies na overname Credit Suisse

Na het akkoord voor de overname van de noodlijdende Zwitserse bank Credit Suisse door UBS boekten de aandelen van de twee grote Zwitserse banken koersverliezen. Bepaalde Credit Suisse-obligaties baren zorgen. Zogenaamde AT5-obligaties hebben te maken met een wanbetaling.

Zondag werd een reddingspakket voor Credit Suisse goedgekeurd. De Zwitserse grootbank UBS  nam de geplaagde rivaal over en betaalt hiervoot het equivalent van ruim drie miljard euro. De Zwitserse Nationale Bank ondersteunt de overname met een staatsverliesgarantie van CHF 9 miljard en liquiditeitstoezeggingen tot CHF 200 miljard. Volgens UBS ontstaat door de fusie een financiële instelling met meer dan 5 biljoen dollar aan beheerd vermogen.

De vertrouwenscrisis bij Credit Suisse heeft geleid tot koersverliezen op financiële markten wereldwijd.
Credit Suisse-aandelen daalden met meer dan 60 procent na opening van de beurs in Zwitserland - tot CHF 0,71. Het aandeel UBS verloor vanochtend bijna negen procent. Ook bankaandelen in Duitsland en Frankrijk boekten verliezen. De koers van Deutsche Bank daalde met bijna tien procent, die van Commerzbank met ruim zeven procent. In Frankrijk was BNP Paribas een van de getroffen bedrijven, met een koersdaling van acht procent. Nederlandse banken maken ook verlies, een half uur na het openen van de beurs was het aandeel van ABN Amro zes procent gedaald, het aandeel ING daalde bijna negen procent. De beursindex AEX daalde één procent. Pikant detail is dat ABN Amro vandaag weer voor het eerst een notering aan de AEX heeft en gelijk de waarde ziet dalen.

'Veel meer achterdocht en paranoia'
Ook in Azië sloten de beurzen in het rood. Analisten zeiden dat er nog steeds "veel achterdocht en paranoia" heerste onder investeerders. Het gisteren aangekondigde overnameakkoord was eigenlijk bedoeld om de markten te kalmeren.

Beleggers maken zich nu vooral zorgen over de blootstelling van banken en verzekeraars aan Credit Suisse-obligaties. Bij zogenaamde AT1-obligaties is er sprake van een betalingsachterstand. Dit betekent dat de obligaties ineens hun waarde verliezen.

Zorgen over banen bij CS en UBS
De Zwitserse bankpersoneelsvereniging deed een beroep op UBS om het banenverlies tijdens de fusie tot een minimum te beperken. Beide instituten hebben samen zo'n 120.000 medewerkers.