Op ťťn na oudste mens ooit (119) overleden

Triest nieuws uit Japan: Kane Tanaka is afgelopen dinsdag overleden, zo is maandag naar buiten gebracht. De Japanse mocht een uitermate respectable leeftijd bereiken, ze was namelijk 119 jaren jong.

Op 2 januari 1903 werd Kane Ota geboren in Wajiro, honderd jaar (!) geleden trouwde ze met een neef, Hideo Tanaka. Het stel had een noedelwinkel, waar mevrouw Tanaka tot haar 63e in werkte: ze stopte daar in 1966 mee.

In de jaren zeventig reisde het stel naar de VS om familieleden te bezoeken, in 1993 overleed meneer Tanaka op 90-jarige leeftijd, maar liefst 71 jaar na hun huwelijk. Zijn weduwe leefde nog een lang leven, de laatste jaren in een verzorgingstehuis.

Gezond was mevrouw Tanaka zeker niet altijd: op haar 35e kreeg ze te maken met paratyfus, tien jaar later onderging ze een operatie in verband met alvleesklierkanker. In 2006 werd ze getroffen door darmkanker, maar op haar 103e onderging ze een succesvolle operatie.

Ze was uiteraard erg oud, maar buiten de genoemde ziektes om was ze verder best gezond en nog altijd scherp van geest. Geloof in god, familie, slaap, goed eten en regelmatig met wiskunde aan de gang gaan, dat waren volgens haar de redenen voor haar leeftijd.

In september 2020 ging Tanaka voorbij aan landgenote Nabi Tajima en werd ze de derde oudste persoon ooit, voor zover geverifieerd. In januari dit jaar vierde ze als derde persoon ooit haar 119e verjaardag en op 10 april ging ze Sarah Knauss voorbij.

Voor Tanaka blijft het dus bij de tweede plek op de 'ranglijst': 119 jaar en 107 dagen, tien dagen ouder dan de in 1999 overleden Knauss werd. Het record staat nog altijd op naam van de Française Jeanne Calment, die in 1997 op 122-jarige leeftijd overleed.

Calment's in 1904 geboren landgenote Lucile Randon is nu 's werelds oudste mens, zij heeft nog een ruim jaar te gaan om Tanaka te passeren.