COVID-19: Vrijdag extra maatregelen, Belgen code rood, 1542 nieuwe besmettingen

Nu het aantal positieve tests op COVID-19 in Nederland de afgelopen weken steeds steviger begint te stijgen gaan we weer proberen om hier dagelijks de nieuwe cijfers te plaatsen. De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 1542 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. Hiermee ligt de signaalwaarde al sinds maandag boven de 7 (vandaag 8,9). Dat getal geeft aan hoeveel besmettingen er zijn per 100.000 inwoners, zodra deze langdurig boven de 7 zit wordt er gekeken naar nieuwe maatregelen. In totaal zijn er 86.320 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van gemelde patiënten zijn er 15 opgenomen in het ziekenhuis. Tot nu toe zijn er 12.330 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Er zijn sinds de vorige update 2 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6260 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.


Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Update 18:15 uur:
Voor de regio's Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, komen mogelijk extra corona-maatregelen. Het aantal besmettingen loopt in deze gebieden zo hoog op dat de huidige maatregelen niet meer voldoende zijn. Vrijdag geven premier Rutte en minister De Jonge om 19.00 uur een extra persconferentie om de extra maatregelen bekend te maken.

Vanaf vrijdag 16.00 geldt er voor reizigers vanuit België voor de provincies Zuid-Holland en Noord-Holland in Nederland een code rood. Dat houdt in dat reizen naar die provincies verboden is en Belgen die meer dan 48 uur in een van deze provincies zijn geweest zich verplicht moeten laten testen bij thuiskomst en twee weken in quarantaine moeten.