Vrijspraak voor mensenhandel, 3 jaar cel voor wapenhandel

De rechtbank Den Haag heeft vrijdag een 30-jarige man vrijgesproken van seksuele uitbuiting en veroordeeld tot 3 jaar cel voor wapenhandel.. De officier van justitie had 4 jaar gevangenisstraf geëist voor beide feiten.

Vrijspraak mensenhandel
De verdachte had een relatie met een 28-jarige vrouw die zich in verschillende privéhuizen (clubs) en in de woning van de verdachte heeft geprostitueerd. Behalve uit de aangifte blijkt onvoldoende dat de vrouw haar verdiende geld aan de verdachte moest afstaan of dat hij haar tot de prostitutie heeft gedwongen. Wel staat vast dat de vrouw door de verdachte is mishandeld, maar niet dat hij haar hiermee in de prostitutie heeft gedwongen. Dit alles maakt dat de rechtbank de verdachte vrijspreekt van seksuele uitbuiting van de vrouw.

Wapenhandel
De verdachte voerde veel WhatsAppgesprekken met verschillende mensen over verschillende soorten wapens en munitie en de prijzen daarvan. Uit de gesprekken leidt de rechtbank af dat het gaat om echte, scherp schietende vuurwapens. De verdachte brengt in deze gesprekken actief (potentiële) kopers en verkopers van vuurwapens en munitie samen.

De rechtbank merkt de verdachte dan ook aan als een wapenmakelaar en oordeelt dat hij zich op deze manier schuldig heeft gemaakt aan wapenhandel. Het maakt daarbij niet uit of er daadwerkelijk wapens en munitie van eigenaar zijn gewisseld. Hij heeft dat in elk geval vijf keer gedaan en de rechtbank oordeelt dan ook dat hij er een gewoonte van heeft gemaakt.

Gevangenisstraf
De rechtbank vindt wapenhandel een zeer ernstig feit. Het bezit van vuurwapens is zeer gevaarlijk en kan voor dodelijke slachtoffers zorgen. Illegale wapenhandel moet dan ook streng worden bestraft en daarom legt de rechtbank 3 jaar gevangenisstraf op.