FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 23 februari 2019

Uitslag NAC - FC Groningen

Een slordige wedstrijd tussen NAC Breda en FC Groningen in het Rat Verlegh Stadion heeft zondag geen winnaar opgeleverd. Beide ploegen wisten het publiek geenszins te vermaken en stapten met een 0-0 gelijkspel van het veld. Na de puntendeling heeft hekkensluiter NAC een achterstand van vier punten op De Graafschap, dat eerder op de zaterdagavond met 0-3 won van PEC Zwolle.

Groningen startte met dezelfde elf namen als vorige week, toen de ploeg met 1-0 van Feyenoord won. Toen was het team van Danny Buijs eigenlijk vanaf de eerste minuut al de bovenliggende partij. Tegen NAC was dat niet het geval; geen van beide ploegen maakte een onuitwisbare indruk. Het spel oogde slordig en onrustig: zowel NAC als Groningen had veel moeite om de bal in de ploeg te houden. Een heerlijke pass van Samir Memisevic fungeerde in de twaalfde minuut dan ook als een vlag op een modderschuit. De Bosniër zette Thomas Bruns vrij voor doelman Benjamin van Leer, die tot zijn opluchting zag dat de Vitesse-huurling over schoot.

Aan de overzijde verwerkte Sergio Padt een inzet van Gervane Kastaneer. Gaandeweg de eerste helft kwam Groningen beter in de wedstrijd. Ritsu Doan beproefde zijn geluk na een fraaie actie, maar zijn inzet werd gepakt door Van Leer. Verder moest Groningen het vooral hebben van afstandsschoten. De bezoekers hadden echter wel de rust in hun spel gevonden die aanvankelijk ontbrak. In het tweede bedrijf stuntelde de achterhoede van NAC en kon Van Leer nog maar net voorkomen dat Doan de score opende.

Halverwege de tweede helft, kort nadat de tegenvallende Kaj Sierhuis werd afgelost door Illias Bel Hassani, volgde het gevaarlijkste moment tot dan toe: Ludovit Reis probeerde het van afstand en vuurde op de lat. Even daarna liet Padt een voorzet van Greg Leigh door de handen glippen, maar de bal passeerde de doellijn net niet. Net als voor rust sloop de slordigheid erin bij beide teams en doelpunten zouden er niet meer vallen. Groningen klimt een plekje op de ranglijst en staat negende, hoewel de ploeg zondag kan worden ingehaald door ADO Den Haag. Dan moet de ploeg van Alfons Groenendijk wel zien te winnen van Ajax.

NAC Breda

0 - 0

FC Groningen

 
 Gele kaart: Koch, (NAC Breda), Mahi, (FC Groningen)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18.572
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Leer
v.Anholt
Koch
Dervite (Mühren/85)
Palmer-Brown
Gersbach (Leigh/46)
Korte (Kaikai/68)
Lundqvist
Nijholt
Kastaneer
Te Vrede
  Padt
Zeefuik
Te Wierik
Chabot
Handwerker
Doan
Memisevic
Reis
Bruns (El Hankouri/73)
Sierhuis (Bel Hassani/63)
Mahi (Gladon/88)

UFC: Struve wint overtuigend na matig begin en kondigt afscheid aan

Beverwijker Stefan Struve heeft in zijn laatste MMA-gevecht op zijn huidige contract bij de UFC een mooie overwinning geboekt op de Braziliaan Marcos Rogério de Lima. In de Tsjechische hoofdstad Praag wist Struve tijdens UFC Fight Night 145 zijn tegenstander in de tweede ronde op te laten geven na het aanzetten van een verwurging.

De partij begon problematisch voor de boomlange Nederlander. De eerste harde rechtervuist van De Lima kwam keihard op het hoofd van Struve terecht, waarna hij gestrekt op het canvas terecht kwam. "Ik kwam pas bij op de grond, ik heb geen idee wat er in die eerste seconden gebeurde", aldus Struve. De Lima dook direct op de Nederlander en worstelde tot aan het einde van de ronde.

"Hij was sterk, sterker dan ik dacht", sprak de 31-jarige Struve uit. "Dit zou best wel eens mijn laatste gevecht kunnen zijn. Zoals velen weten, ik heb hartproblemen en misschien moet ik nu stoppen. Mijn hart is prima hoor, maar op een gegeven moment moet ik goed nadenken wat te doen", aldus een hevig geëmotioneerde Struve, die zijn trouwe trainer Bob Schreiber dankte voor zestien jaar trainingsarbeid.

In totaal heeft Struve veertig professionele gevechten gestreden, waarvan 29 gewonnen werden. Na drie verloren partijen, eindigt Struve's carrière dan misschien wel met deze mooie overwinning.

Volledige uitslag UFC Fight Night 145 en daarna nog wat hoogtepunten:
Thiago Santos verslaat Jan Błachowicz na TKO (stoten, ronde 3)
Stefan Struve verslaat Marcos Rogério de Lima na opgave (verwurging, ronde 2)
Michał Oleksiejczuk verslaat Gian Villante na knockout (leverstoot, ronde 1)
Liz Carmouche verslaat Lucie Pudilová na jurybesluit (30-27, 29-28 x2)
Petr Yan verslaat John Dodson na jurybesluit (30-27 x3)
Magomed Ankalaev verslaat Klidson Abreu na jurybesluit (30-27 x2, 29-28)
Dwight Grant verslaat Carlo Pedersoli na TKO (stoten, ronde 1)
Chris Fishgold verslaat Daniel Teymur na opgave (verwurging, ronde 2)
Gillian Robertson verslaat Veronica Macedo na opgave (verwurging, ronde 2)
Damir Had¸ović verslaat Polo Reyes na TKO (stoten, ronde 2)
Ismail Naurdiev verslaat Michel Prazeres na jurybesluit (30-26, 30-27 x2)
Diego Ferreira verslaat Rustam Khabilov na jurybesluit (30-27 x2, 29-28)
Damir Ismagulov verslaat Joel Alvarez na jurybesluit (30-27 x3)

Studentenunie opent meldpunt voor onveilige situaties op campussen

De ASVA Studentenunie opent vandaag het Meldpunt Onveilig Wonen. Hier kunnen studenten meldingen indienen over onveilige situaties op en rond studentencampussen. Na recente incidenten op de Spinozacampus in Amsterdam-Zuidoost wil ASVA in kaart brengen hoe groot het probleem is en op welke andere plekken in de stad dit voorkomt. “Elke student in Amsterdam moet veilig zijn in haar woning, en wij krijgen steeds meer signalen dat dit momenteel niet het geval is.”, aldus ASVA-voorzitter Alba van Vliet.

Op en rond de Spinozacampus zijn de laatste maanden verschillende mensen aangevallen of van hun fiets getrokken, ook zijn er geregeld inbraken op de campus. Ook op andere locaties in de stad voelen studenten zich onveilig in hun woning. Van Vliet: “Er hebben inmiddels een aantal ernstige incidenten plaatsgevonden, maar woningcorporaties, gemeente en politie blijven allemaal naar elkaar wijzen en komen niet met echte oplossingen. Het lijkt wel alsof ze het probleem niet serieus nemen.”

Het Meldpunt Onveilig Wonen werd voor het eerst door ASVA geopend in 2016. Toen kwamen binnen korte tijd 52 meldingen binnen. Naar aanleiding daarvan werd op sommige locaties cameratoezicht opgezet en de straatverlichting verbeterd. Van Vliet: “Twee jaar geleden was er even aandacht voor dit onderwerp. Nu die aandacht is weggezakt, blijkt helaas dat het probleem nog steeds speelt. Het wordt tijd dat de betrokken partijen verantwoordelijkheid nemen en met structurele oplossingen komen.”

Studenten kunnen zelf meldingen insturen op www.meldpuntonveiligwonen.nl.

Uitslag PEC Zwolle - De Graafschap

De Graafschap heeft zaterdagavond de eerste uitzege van het seizoen geboekt.

Het team van Henk de Jong diende Jaap Stam zijn tweede nederlaag toe als trainer van PEC Zwolle: 0-3. Het was de grootste uitoverwinning van De Graafschap in de Eredivisie sinds 29 oktober 1997, toen de club met 0-4 won van NEC. Men staat nog altijd zeventiende in de Eredivisie, maar heeft nu wel een voorsprong van vijf punten op NAC Breda. De hekkensluiter speelt op het moment van schrijven tegen FC Groningen. PEC blijft veertiende staan.

Het grootste gedeelte van de openingsfase speelde zich af rond de middellijn. Verder dan wat speldenprikjes kwamen beide ploegen aanvankelijk niet: Hidde Jurjus had geen moeite met een afstandsschot van Lennart Thy, zag een schot van Mike van Duinen naast rollen en aan de overzijde probeerde Delano Burgzorg het tevergeefs van grote afstand. Na 26 minuten volgde de eerste uitgespeelde aanval van de wedstrijd. Op aangeven van Vito van Crooij kreeg Pelle Clement een uitgelezen kans om PEC op voorsprong te zetten, maar hij schoot wild over.

Hoewel beide ploegen voorzichtig opereerden, was het De Graafschap dat nog het meest naar voren speelde. De ploeg van Henk de Jong kwam echter zelden in het vijandelijke strafschopgebied. Toch slaagde De Graafschap er na 35 minuten in om de score te openen: linksback Kenneth Paal van PEC leverde de bal in, waarna Youssef El Jebli profiteerde en de bal voor bracht. Verdediger Thomas Lam schampte de bal achter zijn eigen keeper Mickey van der Hart: 0-1. Het was de eerste keer sinds 5 januari 2016 dat De Graafschap op voorsprong kwam in een uitduel in de Eredivisie.

De Graafschap maakte vooral het verschil door feller en doortastender de duels in te gaan dan PEC. In de tweede helft ging het spel voortdurend heen en weer. PEC zette druk naar voren om een gelijkmaker te forceren, waardoor De Graafschap veel ruimte kreeg in de tegenaanval. Een minuut nadat Javier Vet net voorlangs tikte namens de bezoekers, was het Charlison Benschop die voor de beslissing zorgde. De winteraanwinst werd bediend door een steekpass van Azor Matusiwa door het hart van de Zwolse defensie en maakte zijn eerste treffer voor De Graafschap. PEC speelde onthutsend zwak voor het eigen publiek, dat begon te morren.

Twintig minuten voor tijd had Kingsley Ehizibue er echter wel 1-2 van moeten maken. De rechtsback had de bal van dichtbij voor het inkoppen na een voorzet van Ouasim Bouy, maar knikte naast het doel van Jurjus. Zian Flemming had het vizier evenmin op scherp staan en liet een kwartier voor tijd een uitgelezen kans liggen. Even leek de hoop van PEC nieuw leven te worden ingeblazen, na een rode kaart voor Fabian Serrarens. De aanvaller zwaaide met zijn arm naar achteren met Thomas Lam in zijn rug en kreeg rood voor zijn slaande beweging. Desondanks werd het 0-3: de verdediging van PEC lag helemaal open en Burgzorg schoot raak door de benen van Van der Hart.

PEC Zwolle

0 - 3

De Graafschap

     36' Lam (ed)
 64' Benschop
 80' Burgzorg
 
 Gele kaart: v.Polen, (PEC Zwolle), Straalman, (De Graafschap)
 Rode kaart: , Serrarens (78) (De Graafschap)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 13.823
Arbiter: Martens
 
Opstelling:   Opstelling:
v.d.Hart
Ehizibue
v.Polen
Lam
Paal
Clement
Bouy (Leemans/71)
Flemming
v.Crooy (Elbers/72)
Thy
v.Duinen
  Jurjus
Owusu
v.d.Pavert
Straalman
Tutuarima
Matusiwa
El Jebli
Vet
Narsingh (v.Mieghem/75)
Benschop (Serrarens/72)
Burgzorg (S.Nieuwpoort/ 90)

EK-goud voor biatleten Bø en Brorsson

Op het Open Europees kampioenschap biatlon in het Wit-Russische Minsk-Raubichi stonden zaterdag de sprints op het programma. Dat leverde Scandinavisch goud op: één voor Zweden en één voor Noorwegen.

Bij de vrouwen schoot Mona Brorsson foutloos en dat leverde de Zweedse een dijk van een tijd op. De eveneens foutloze Noorse Karoline Offigstad Knotten zette op 48 seconden de tweede tijd neer, waar de Russische Svetlana Mironova (0+1) twee seconden onder dook. Haar landgenote Ekaterina Yurlova-Percht (0+1) bleek nog eens een kleine tien seconden sneller en dat was goed voor zilver.

Brorsson's landgenote Hanna Öberg leek hard op weg naar dubbel goud - ze won de inviduele wedstrijd - maar met twee missers bij het staand schieten moest ze op 45 seconden genoegen nemen met brons.

Tarjei Bø was bij de mannen niet te kloppen. Ondanks één misser bij het liggend schieten zette hij veruit de snelste tijd neer, hoewel de foutloze Zweed Jesper Nelin dat nog tot op tien seconden benaderde. Dat was wel goed voor zilver, terwijl de foutloze Rus Dmitry Malyshko op 35 seconden brons pakte.

Voor Aristide Begue was het balen: de Fransman schoot ook foutloos, maar kwam 0,4 tellen tekort om Malyshko van het podium te stoten. De Belg Florent Claude (1+0) werd 21e, Tom Lahaye-Goffart (0+0) eindigde als 66e.

Uitslag Fortuna Sittard - sc Heerenveen

Sc Heerenveen heeft in de Eredivisie drie belangrijke punten gepakt. De Friezen wonnen uit bij Fortuna Sittard met 2-4 in een wedstrijd die een tumultueus slot kende. Op de ranglijst klimt Heerenveen naar plek elf met 27 punten uit 23 duels. Fortuna staat met een punt minder een plekje lager.

Heerenveen had al acht wedstrijden niet gewonnen in de Eredivisie en tegen Fortuna begon de formatie ut Friesland niet al te best. De deze week door Fortuna aangetrokken Mac-Intosh gaf goed voor op Lamprou die de thuisploeg al na zeven minuten op voorsprong zette. Johnsen had snel gelijk kunnen maken, maar de Noor had het vizier niet op scherp. Datzelfde gold voor Kobayashi en Vlap, waarna een oude voetbalwet in werking trad en Diemers goed voorbereidend werk van zijn teamgenoten afrondde: 2-0. Dit was niet de ruststand, want Høegh deed in de blessuretijd van de eerste helft via een rake kopbal uit een hoekschop iets terug.

Na de pauze schoot Heerenveen uit de startblokken en het was aan Fortuna-doelman Koselev te danken dat de gelijkmaker pas na een uur spelen op de borden stond. De Kosovaar had geen antwoord op de inzet van Van Bergen. Heerenveen rook bloed, maar zag in eerste instantie pogingen van Johnsen (Koselev) en Vlap (paal) nog tegengehouden worden. Koselev was van elf meter kansloos nadat Rodríguez Vlap in de zestien meter neergehaald had en van het veld kon vertrekken met twee keer geel. Lammers benutte de buitenkans.

Nog was het niet gedaan, want Lammers scoorde uit een messcherpe counter op aangeven van Vlap de 2-4. Vlak voor tijd liep Høegh Novakovich tegen de grond en Fortuna kreeg een strafschop toegewezen. Deze werd door arbiter Van Boekel op aanraden van de VAR na bestudering van de beelden geannuleerd. Hierdoor veranderde de stand niet meer.

Fortuna Sittard

2 - 4

sc Heerenveen

7' Lamprou
31' Diemers
  45+1' Høegh
61' Van Bergen
74' Lammers (pen)
84' Lammers
 
Gele kaart: Lamprou, Heerings (Fortuna Sittard), Hornkamp (sc Heerenveen)
Rode kaart: Rodríguez (74/2xg) (Fortuna Sittard)
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 8.523
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Koselev
Mac-Intosch
Rodríguez
Heerings
Pinto
Smeets
El Messaoudi (Hutten/79)
Diemers
Semedo (Essers/75)
Novakovich
Lamprou
  Hahn
Hornkamp
Høegh
Pierie
Woudenberg
Rienstra (Thorsby/90+5)
Vlap
Kobayashi
Van Bergen (Mihajlovic/71)
Lammers
Johnsen (Van Amersfoort/85)

Skiester Goggia wint dubieuze afdaling Crans-Montana

Alpineskiester Sofia Goggia heeft de eerste zege van het voor de Italiaanse door blessures geplaagde seizoen binnen. In het Zwitserse Crans-Montana was ze de beste op de afdaling, hoewel de verschillen met de rest een raadsel lijken te zijn.

Het timingsysteem deed het uitgerekend in Zwitserland nauwelijks en haperde keer op keer. Uiteindelijk heeft het er alle schijn van dat vooral de Zwitserse dames profiteerden: zo was op beelden te zien dat Joana Hählen vermoedelijk een duidelijk langzamere tijd had dan de Oostenrijkse Nicole Schmidhofer, maar toch eindigde Schmidhofer op 0,52 seconden van Goggia als vierde, terwijl Hählen op 0,36 seconden de tweede plek kreeg.

Ook Lara Gut-Behrami leek langzamer te zijn dan Schmidhofer, maar op 0,45 seconden kreeg ze toch de derde plek toegewezen. Oostenrijk heeft inmiddels protest aangediend tegen de tijden van de Zwitserse dames, maar of en wanneer dat behandeld zal worden is nog niet duidelijk. Met Goggia leek niks aan de hand te zijn en dus kan de Italiaanse met enige zekerheid de winnares genoemd worden.

In het Bulgaarse Bansko zouden de mannen een super-G afwerken, maar door plotselinge sneeuwval gedurende de nacht moest die wedstrijd afgelast worden.

Trailer Baantjer: 'Het Begin' vrijgegeven

Met trots presenteren Millstreet Films en Paradiso Filmed Entertainment de officiële trailer van BAANTJER HET BEGIN. Vanaf vandaag is de trailer van de film online en in de bioscopen te zien. De speelfilm BAANTJER HET BEGIN is vanaf 18 april 2019 te zien in de bioscoop en dient als kick-off voor de gelijknamige dramaserie die later in zijn geheel bij Videoland en bij RTL te zien zal zijn. Het idee voor de serie en film is afkomstig van Thijs en Peter Römer.

In de roerige jaren ‘80 wordt rechercheur De Cock (Waldemar Torenstra) gestationeerd in het rauwe politiestation op de Warmoesstraat in Amsterdam. Samen met zijn nieuwe partner Montijn (Tygo Gernandt) stuit De Cock op een moordzaak die leidt naar een mogelijke aanslag tijdens de kroning van prinses Beatrix. Ze moeten alles op alles zetten om een drama op de kroningsdag te voorkomen. De cast bestaat verder uit o.a. Fedja van Huêt, Horace Cohen, Ruben van der Meer, Jelka van Houten, Ryanne van Dorst, Lisa Smit, Loes Luca en Tim Murck.

Het filmscenario is geschreven door Willem Bosch, Carl Joos en Thijs Römer. De serie wordt geschreven door Reint Schölvinck, Willem Bosch, Wolter Muller en Judith Goudsmit. De speelfilm en dramaserie BAANTJER HET BEGIN worden geproduceerd door Rachel van Bommel van Millstreet Films, in coproductie met Hilde De Laere van FBO. De serie wordt gemaakt in opdracht van RTL en Videoland. Paradiso Filmed Entertainment brengt de speelfilm uit in de bioscoop in Nederland en België.

BAANTJER HET BEGIN is gebaseerd op de werken van A.C. Baantjer, uitgegeven door De Fontein. Van de Baantjer-boeken zijn zeven miljoen exemplaren verkocht.

Met joint, maar zonder rijbewijs, achter het stuur (alweer!)

Een 21-jarige Tilburgse automobiliste is vrijdagmiddag op de Ringbaan West in Tilburg betrapt op het rijden zonder rijbewijs. De agenten controleerden haar omdat zij tijdens het rijden een joint vasthield. Op het bureau testte ze positief op THC. Een arts heeft bloed afgenomen, dat op alcohol en drugs wordt onderzocht.

De Tilburgse vertelde dat ze de auto nodig had omdat ze snel van de ene naar de andere baan moet rijden. In juli 2018 werd ze ook al betrapt op het rijden zonder rijbewijs. De agenten hebben haar duidelijk gemaakt dat ze rijles moet nemen en toch echt een andere manier moet vinden om op haar werk te komen. De volgende keer wordt haar auto in beslag genomen.

Uitslag FC Utrecht - Excelsior

De ontmoeting tussen FC Utrecht en Excelsior heeft zaterdagavond geen winnaar opgeleverd. De teams van Dick Advocaat en Adrie Poldervaart kwamen in De Galgenwaard niet tot scoren, al had een overwinning voor de Utrechtse thuisploeg absoluut niet misstaan: 0-0. FC Utrecht blijft de nummer zeven van de Eredivisie, terwijl Excelsior, dat de laatste vier uitduels in de Eredivisie had verloren, nu op een dertiende plaats staat.

FC Utrecht startte goed aan de ontmoeting en was vooral via Jean-Christophe Bahebeck gevaarlijk. Alessandro Damen zag de eerste poging naast gaan, keerde vrij eenvoudig een lage inzet van de Fransman en had ook een antwoord op een kopbal van Sander van der Streek. Ook Othman Boussaid had de 1-0 op de schoen, na voorbereidend werk van Sean Klaiber op rechts, maar hij trapte naast het leer.

Op een vrije trap van Ali Messaoud na, wist Excelsior in het eerste bedrijf geen gevaar te stichten. Het was niet eens veel minder dan FC Utrecht, maar het creëren van kansen bleek een probleem voor de bezoekers. Advocaat zag hoe zijn team naarmate de eerste helft vorderde, ook niet voor meer gevaar kon zorgen, tot ontevredenheid van de fans. Pas in de laatste minuten voor rust beten de Domstedelingen van zich af. Na een hoekschop kopte de vrijstaande Willem Janssen ruim over en Lorenzo Burnet voorkwam daarna dat Gyrano Kerk kon afronden op aangeven van Nicolas Gavory.

Ook in de tweede helft waren de betere kansen voor de thuisploeg. Damen had een antwoord op een stuiterend schot van Bahebeck en in de 56e minuut mikte Van der Streek het leer met een laag en hard schot op de binnenkant van de paal. Ofschoon FC Utrecht een zege verdiende, waren vrijwel alle doelpogingen tamelijk eenvoudig voor Damen, die inzetten van Van der Streek en invaller Michiel Kramer recht op zich af zag komen. De thuisploeg kreeg ook geen strafschop toen de sterk spelende Jerdy Schouten met zijn arm of schouder al glijdend een voorzet van Simon Gustafson blokte, ondanks inmenging van de VAR.

Damen stond er echter ook vlak voor tijd toen Van der Streek een bal met het hoofd naar de verre hoek mikte, na voorbereidend werk van Kramer. Op katachtige wijze ranselde de doelman de bal voor de lijn uit het doel. Excelsior, dat alleen via een schot van Ryan Koolwijk enigszins in de buurt van een treffer kwam, stapte zodoende als morele winnaar van het veld.

FC Utrecht

0 - 0

Excelsior

 
 Gele kaart: Klaiber, (FC Utrecht), Koolwijk,Fortes, Messaoud, (Excelsior)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 18.676
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Jensen
Klaiber
Letschert (Bergström/66)
Janssen
Gavory
v.d.Streek
v.Overeem
Gustafson
Kerk (Kramer/78)
Bahebeck (Venema/63)
Boussaid
  Damen
Fortes
Mattheij
Oude Kotte
Burnet (v.d.Meer/67)
Schouten
Messaoud
Koolwijk
Edwards (Haspolat/87)
El Hamdaoui
Eckert (Anderson/80)

Rekik duwt Lewandowski en ziet rood bij minimale nederlaag

Bayern München deelt de koppositie in de Bundesliga weer met Borussia Dortmund. Der Rekordmeister won zaterdag met minimaal verschil van Hertha BSC (1-0) en kwam daardoor in puntenaantal naast BVB, dat zondag thuis aantreedt tegen het Bayer Leverkusen van Peter Bosz. Bij Hertha kreeg Karim Rekik in de slotfase een directe rode kaart. Nummer drie Borussia Mönchengladbach verloor voor eigen publiek met 0-3 van VfL Wolfsburg en heeft nu acht punten minder dan de top twee.

Bayern München - Hertha BSC 1-0
Hertha, dat in 1977 voor het laatst won op bezoek bij Bayern, was ongetwijfeld tevreden over het verloop van de eerste helft. Met Karim Rekik in de basis slaagden de bezoekers erin om het gevaar van Bayern in te perken. Doelman Rune Jarstein van Hertha werd zelden op de proef gesteld. Joshua Kimmich en Franck Ribéry kwamen het dichtst bij een doelpunt voor Bayern, terwijl een vroege treffer van Hertha gemaakt door Davie Selke, werd afgekeurd wegens buitenspel. Na ruim een uur ging het toch mis voor Hertha. Kort nadat Kimmich een inzet van Selke van de lijn had gehaald, maakte Javi Martínez er 1-0 van.

De Spanjaard sprong na een corner van James Rodríguez hoger dan zijn bewakers en knikte het openingsdoelpunt binnen. Na het doelpunt had Bayern de wedstrijd volledig onder controle. De ploeg van trainer Niko Kovac speelde de bal zorgeloos rond op de helft van Hertha, zonder al te naarstig op zoek te gaan naar de 2-0. Maar juist in een fase waarin Hertha wat meer balbezit had, kreeg Rekik een rode kaart. De verdediger tackelde Robert Lewandowski, waarna een akkefietje volgde en Rekik de Pool een duw gaf. Thomas Müller liet na om de tien man van Hertha met een grotere nederlaag naar huis te sturen.

SC Freiburg - FC Augsburg 5-1
Het team van Christian Streich was in de eerste 45 minuten oppermachtig en had halverwege zelfs ruimer dan 3-0 voor kunnen staan. Nils Petersen opende in de negende minuut al de score en na een half uur spelen volgde de 2-0: Gregor Kobel had geen antwoord op een vrije trap van Vincenzo Grifo. Petersen kopte vlak voor rust uit een corner van Grifo de 3-0 binnen. Rani Khedira profiteerde luttele minuten na rust van miscommunicatie in de defensie van Freiburg, maar een comeback van Augsburg, dat zonder de geblesseerde Jeffrey Gouweleeuw aantrad, zat er niet in. Gian-Luca Waldschmidt en Florian Niederlechener bepaalden de eindstand. In de extra tijd kreeg Reece Oxford direct rood voor een charge van achteren op Janik Haberer. Freiburg staat nu twaalfde; Augsburg blijft vijftiende.

Borussia Mönchengladbach - VfL Wolfsburg 0-3
De thuisploeg speelde een sterke eerste helft en had volop kansen op minimaal één goal. Alleen al Florian Neuhaus had tot drie keer toe uitzicht op de 1-0, maar onder meer de lat voorkwam een doelpunt. Uit het niets en met het eerste schot op doel sloeg Wolfsburg toe: Yannick Gerhardt mikte het leer in de 38e minuut achter Yann Sommer. In de tweede helft liepen de bezoekers verder uit. Na voorbereidend werk van Wout Weghorst, die in de basis stond, verdubbelde Admir Mehmedi in de 68e minuut de voordelige marge en zeven minuten voor het einde kopte hij ook de 0-3 tegen de touwen. Door de zege staat Wolfsburg op een vijfde plaats, terwijl die Fohlen lijken af te haken als outsider voor de landstitel.

FSV Mainz 05 - Schalke 04 3-0
Mainz heeft zware weken achter de rug, met ruime nederlagen tegen achtereenvolgens FC Augsburg (3-0), Bayer Leverkusen (1-5) en VfL Wolfsburg (3-0). Tegen Schalke kreeg de ploeg van trainer Sandro Schwarz echter een vroege opsteker: Karim Onisiwo ontving de bal in het strafschopgebied van Danny Latza, liet het leer opstuiteren en volleerde hard raak. Daar bleef het lange tijd bij, maar zeventien minuten voor het laatste fluitsignaal trok Mainz het duel definitief naar zich toe. Jean-Philippe Mateta werd geheel vrijgelaten in het strafschopgebied en kopte een voorzet van Aarón Martín binnen. In de slotfase bepaalde Onisiwo de eindstand. Jean-Paul Boëtius stond negentig minuten op het veld bij Mainz; Jeffrey Bruma werd na zeventig minuten gewisseld bij Schalke.

Facebook kan zien wanneer vrouwen ongesteld zijn

Facebook staat weer eens flink ter discussie. Ditmaal, omdat het sociale mediaconcern wel erg gevoelige informatie ontvangt via apps die vrouwen op hun telefoon kunnen hebben.

Vrijdag bracht het Amerikaanse dagblad Wall Street Journal onderzoeksresultaten naar buiten waaruit blijkt dat van de zeventig geteste apps elf informatie naar Facebook stuurden. Zelfs als de gebruiker geen Facebookprofiel heeft. Onder andere Flo Period en Ovulation Tracker, apps die nogal gebruikt worden door vrouwen die zwanger willen worden, stuurden informatie over ongesteldheidsmomenten door naar Facebook.

Brits politicus Ian Lucas van de Labourpartij en lid van de privacywaakhond in Groot-Brittanië, wilde wel eens een afspraak maken met eigenaar van Facebook, Mark Zuckerberg. "Niet om te babbelen, maar om eens een serieus gesprek te houden over de gevallen van de afgelopen periode. We hebben een boel vragen. De regering praat al met de techreuzen, maar het gaat nu om de toon waarop het gesprek gehouden dient te worden."

Facebook ligt inmiddels al langere tijd onder vuur vanwege privacyschendingen. Steeds meer data van Facebookgebruikers worden gebruikt voor monetaire doeleinden, het uiteindelijke verdienmodel van het nog altijd gratis zijnde Facebook.

Ajax verslaat PSV in kampioensgroep Eredivisie vrouwen

In de Eredivisie voor vrouwen is ook PSV begonnen aan de kampioensgroep. Ajax, FC Twente, ADO Den Haag en PEC Zwolle begonnen een week eerder al.

PSV opende met een uitwedstrijd tegen Ajax, wat een week eerder met 0-4 van PEC Zwolle won. Na dik een uur werd de score op De Toekomst geopend: Line Røddik Hansen tekende voor de 1-0 en dat zou ook de eindstand blijken in Amsterdams voordeel.

ADO ontving PEC en won met 4-1, onder meer dankzij een hattrick van Pia Rijsdijk. Babiche Roof bracht PEC kort voor rust nog op gelijke hoogte (1-1), maar Victoria Pelova zorgde voor 2-1, waarna Rijsdijk nog twee keer scoorde: 4-1.

Dries en Dave Roelvink dragen geen horloges meer uit angst voor overvallen

Dries Roelvink en zijn oudste zoon Dave hebben een naar eigen zeggen pijnlijk besluit genomen. Ze gaan niet meer met Rolexen om hun pols over straat, omdat zij bang zijn slachtoffer te worden van een gewelddadige overval. 

Dit vertelt Dries aan Privé volgens AT5. Aanleiding hiervoor is een reeks overvallen door Rolexrovers, die al maanden actief zijn in de stad. De absolute druppel voor Dries en Dave was de overval van woensdag op René van Dam, vader van presentatrice Nicolette van Dam. 

René van Dam werd bij het Hilton Hotel op brute wijze beroofd van zijn horloge en liep daarbij ernstig lichamelijk letsel op. Zo ernstig dat hij vrijdag geopereerd moest worden aan zijn kaak en gebit.

Achter slot en grendel
Vader en zoon Roelvink zijn hier erg van geschrokken en voelen zich niet meer veilig. "Ik ken zeker veertien mensen die de laatste tijd in Zuid zijn beroofd", zegt Dries tegen het blad. 

De twee willen geen onnodig risico lopen en hebben daarom besloten hun Rolexen achter slot en grendel te bewaren. Ze liggen in een kluis van vrienden van de familie. "Het is een pijnlijk besluit, want ik had mijn horloge van Dave cadeau gekregen, maar het is niet anders."

Stel wilde van kind af, zitten nu met gehandicapt kind opgescheept

Een stel uit het Amerikaanse Idaho wilde graag van hun ongewenste baby af en zagen abortus als enige uitweg. Aangezien abortus in hun eigen staat nogal een stapel vervelend papierwerk vereist, reisden ze meer dan duizend kilometer naar New Mexico om daar een einde aan het kind's leven te maken.

Het stel had al twee kinderen, maar wilde absoluut geen derde. In plaats van voorbehoedsmiddelen te gebruiken, namen de twee waarschijnlijk toch het risico en prompt werd de vrouw zwanger. Een chemische abortus werd als oplossing bedacht. Deze abortuspil werkte echter niet en het stel had geen geld om aanvullende behandelingen, om het ongeboren kind eronder te krijgen, te ondergaan.

Gevolg is nu dat ze met een ongewenst kind opgescheept zitten die ook nog eens aangeboren afwijkingen vertoont als gevolg van de effecten van de pil op de ongeboren vrucht. Het stel vond dat ze maar slecht ingelicht waren door de abortuskliniek en willen nu voor de opvoeding van het 'ongeplande kind' 765.000 dollar zien van de afdeling van Planned Parenthood, een organisatie die het zomaar doden van ongewenste baby's door middel van een abortuspil als gewoonste zaak van de wereld ziet.

Zij garanderen dat de pil bij 94 tot 98 procent van de keren zal werken, vooral bij vrouwen die nog geen acht weken zwanger zijn, zoals het stel in dit verhaal. Planned Parenthood geeft vanwege de lopende karma-rechtzaak verder geen commentaar.

Russische skeletonners slaan toe op olympische baan Calgary

De World Cup skeleton is in haar laatste weekeinde van het seizoen aanbeland. Het circus is neergestreken op de olympische baan van Calgary, de eerste keer sinds december 2014, waar vrijdagavond eerst de wedstrijden werden ingehaald die in Königssee geannuleerd moesten worden.

Bij de mannen ging de winst naar Alexander Tretiakov. De Russian Rocket was in de eerste run al de snelste en wist in de tweede run zijn voorsprong voldoende te verdedigen. Olympisch kampioen Yun Sung-bin kwam nog wel dichterbij, maar de Koreaan bleef op 0,13 seconden van Tretiakov steken. Tigvoudig World Cup-kampioen Martins Dukurs uit Letland eindigde op 0,16 seconden als derde, een halve seconde voor oudere broer Tomass Dukurs.

Met zijn zege - de vierde in zeven wedstrijden - verstevigt Tretiakov zijn voorsprong in het klassement ten opzichte van Yun, de enige die hem realistisch gezien nog van de troon kan stoten in de slotwedstrijd.

Bij de vrouwen zou Elena Nikitina een mooi gevecht moeten gaan voeren tegen Jacqueline Lölling, de tweevoudig regerend World Cup-kampioene, maar de Duitse reisde deze week wegens familieomstandigheden terug naar huis. Nikitina moest na vooral een slordige tweede run genoegen nemen met plek vier, op 0,76 seconden van Mirela Rahneva.

De Canadese was oppermachtig en zette in beide runs de snelste tijd neer, waardoor ze 0,46 seconden voor de Duitse Tina Hermann - de nieuwe nummer twee in het klassement - haar derde zege ooit pakte. Met Elisabeth Mayer (+0,68) konden de Canadese thuisfans ook juichen voor de derde plek, terwijl Kimberley Bos op 2,09 seconden als dertiende eindigde.

Overtuigende Groenewegen sprint naar winst in de Ronde van de Algarve

Dylan Groenewegen heeft zijn tweede zege van het seizoen binnen. De Nederlandse sprinter van Jumbo-Visma had in de laatste tien kilometer materiaalpech, werd door zijn ploeg weer naar voren gereden en maakte het overtuigend af in de massasprint.

De vierde etappe in de Algarve ging over bijna 200 kilometer met voornamelijk vlakke wegen, ideaal voor de snelle mannen in het peloton. Het koersverloop was ook perfect voor de sprinters. Er reed een kleine kopgroep lange tijd vooruit en werden op twintig kilometer van de meet teruggepakt.

De sprintersploegen konden met hun voorbereiding beginnen op de massasprint. Voor Jumbo-Visma verliep die niet optimaal doordat Dylan Groenewegen in de laatste tien kilometer lek reed. De Nederlandse ploeg bracht Groenewegen snel weer terug vooraan in het peloton.

In de laatste twee kilometer werd Groenewegen uitstekend afgezet en na een perfecte lead out van Mike Teunissen sprintte de 25-jarige Nederlander naar een gemakkelijke winst. Arnaud Démare werd op gepaste afstand tweede, voor de Belg Jasper Philipsen.

In het algemeen klassement veranderde er niks, waardoor Tadej Pogačar met nog één etappe te gaan een voorsprong heeft van 29 seconden op de nummer twee Søren Kragh Andersen. Wout Poels volgt op dertig seconden.

Degradatie haast onafwendbaar voor Huddersfield Town

Het moet heel raar lopen, wil Huddersfield Town dit seizoen in de Premier League blijven. The Terriers verloren zaterdag met 2-0 van Newcastle United en staan troosteloos onderaan met elf punten. De achterstand op de ´veilige´nummer zeventien Cardiff City bedraagt veertien punten. Ook voor Fulham (17 punten) ziet het er slecht uit, terwijl nummer zestien Southampton met 24 punten nog genoeg perspectief heeft op lijfsbehoud.

Het bezoek, met Juninho Bacuna in de basis en Terence Kongolo negentig minuten op de bank, startte aardig aan het duel, maar na de rode kaart voor Tommy Smith in de twintigste minuut werd het een lastig verhaal. De verdediger mocht voortijdig douchen na een grove charge op Miguel Almirón. Newcastle, dat voor de ondertalsituatie al tweemaal het aluminium had geraakt, domineerde vervolgens in het restant van de eerste helft, maar Rafa Benítez moest lijdzaam toezien hoe diverse kansen niet werden verzilverd.

In de tweede helft trok Newcastle het duel op St James' Park alsnog naar zich toe. Salomón Rondón ontving vlak na rust het leer van Isaac Hayden en schoot de bal vervolgens door de benen van doelman Sebastian Lössl: 1-0. Luttele minuten later werkte ook Ayoze Pérez de bal met een halve volley tegen de touwen: 2-0. Het team van Benítez zocht naar meer goals, tot tevredenheid van de fans, maar het bleef bij 2-0. Zo ging een inzet van Kenedy tegen de lat en miste Pérez nog twee goede kansen op een derde doelpunt.

Uitslagen Premier League zaterdag
Cardiff - Watford 1-5 (vrijdag)
West Ham United - Fulham 3-1 (vrijdag)
Burnley - Tottenham Hotspur 2-1
AFC Bournemouth - Wolverhampton Wanderers 1-1
Newcastle United - Huddersfield Town 2-0
Leicester City - Crystal Palace 1-4

Messi schittert met drie fantastische doelpunten tegen Sevilla

Lionel Messi heeft Barcelona zaterdag bijna hoogstpersoonlijk naar drie punten geleid in de uitwedstrijd tegen Sevilla. De Argentijnse superster maakte in het Ramón Sánchez Pizjuán drie schitterende doelpunten, waaronder de bevrijdende 2-3 vijf minuten voor tijd. Luis Suárez bepaalde daarna de eindstand op 2-4, na een assist van Messi. Quincy Promes stond negentig minuten binnen de lijnen bij Sevilla, dat tot tweemaal toe op voorsprong kwam, maar eigenlijk toch moest buigen voor de klasse van Messi. Barcelona verstevigt zijn koppositie in LaLiga door de zege: het team van Ernesto Valverde heeft na 25 speelrondes 57 punten, 10 punten meer dan achtervolger Atlético Madrid, dat later dit weekeinde nog wel in actie komt.

Promes speelde zijn meeste wedstrijden voor Sevilla dit seizoen tot dusver als wingback, maar door de rentree van Maximilian Wöber in de basis was de international van het Nederlands elftal zaterdagmiddag aanvankelijk met beduidend minder defensieve taken belast. Hij werkte met Sevilla een uitstekende eerste helft af en stond na ruim twintig minuten voetballen aan de basis van de verdiende 1-0. Promes onderschepte op eigen helft een pass van Messi, waarna hij Wissam Ben Yedder aan het werk zette. Die had vervolgens aan de rechterkant van het veld oog voor Jesús Navas, waarna de Spaanse flankspeler oog in oog met Marc-André ter Stegen koelbloedig afrondde.

Barcelona had echter slechts vier minuten nodig om de stand weer in evenwicht te brengen. Messi werd in het strafschopgebied van Sevilla bereikt door Ivan Rakitic, waarna de Argentijnse superster een weergaloze volley produceerde die doelman Tomas Vaclik te machtig was: 1-1. Het bezoek uit Catalonië ging ondanks de gelijkmaker niet beter voetballen. Sevilla hanteerde een hoog tempo en wist op slag van rust voor een tweede keer op voorsprong te komen. Gabriel Mercado vond vanaf een meter of zes de verre hoek, nadat Pablo Sarabia de bal vanaf de achterlijn had voorgetrokken.

Luis Suárez kwam in de eerste helft nauwelijks voor in het stuk, maar de spits van Barcelona was acht minuten na de onderbreking wel bijna goed voor een assist. Hij had een afgemeten voorzet in huis op invaller Ousmane Dembélé, maar die hielp een enorme schietkans vanaf een meter of elf vervolgens om zeep. Kort erna haakte Wöber geblesseerd af bij Sevilla: de Oostenrijkse verdediger werd vervangen door Franco Vázquez. Daardoor zakte Promes een linie naar achter. Barcelona nam de wedstrijd gaandeweg steeds meer in handen en wist halverwege de tweede helft opnieuw via Messi langszij te komen.

De vedette werd op de rand van het strafschopgebied aangespeeld door Dembélé, waarna hij met links aannam en met rechts de bovenhoek vond: 2-2. Niet veel later liet Messi Sevilla met de schrik vrijkomen: een indraaiende poging scheerde rakelings over het doel van Vaclik. In de slotfase voerde Barcelona de druk nog even flink op en dat resulteerde vijf minuten voor tijd uiteindelijk ook nog in de 2-3. Een knal van Carles Aleñá werd gesmoord door Simon Kjaer, waarna de bal met enig fortuin voor de voeten van Messi viel. De Argentijn werd nog enigszins gehinderd door de uitkomende Vaclik, maar verschalkte de doelman uiteindelijk met een briljante stift. In de blessuretijd pikte Suárez nog zijn doelpunt mee: na een fraaie assist van Messi lobde hij de bal over Vaclik heen.

Overige uitslagen Primera Divison zaterdag
Getafe - Rayo Vallecano 2-1
Sevilla - Barcelona 2-4
Alavés - Celta de Vigo 0-0
Athletic de Bilbao - Eibar 1-0

Golden Globe-zeiler Mark Slats feestelijk onthaald

Slats vertrok op 1 juli 2018 vanuit Frankrijk voor een solo-zeilrace rond de wereld: The Golden Globe Race. In deze race mocht geen moderne communicatie- en navigatieapparatuur gebruikt worden, net als tijdens de eerste editie van de race, in 1968. Het motto van de Golden Globe Race 2018 was: 'Sailing like it's 1968'.

Op 31 januari 2019 finishte de in Australië geboren Nederlander na 214 dagen als tweede in Les Sables d’Olonne in Frankrijk. Slats gebruikte zijn deelname aan de race ook om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Inmiddels heeft Mark met zijn '#Sailing4Cancer actie 36.870 euro opgehaald. Doneren is nog steeds mogelijk, de opbrengst komt volledig ten goede aan kankeronderzoek, uitgevoerd door het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis.

Om deel te kunnen nemen aan de race verkocht Mark ondermeer zijn huis. Vandaag zeilde de globetrotter de haven van Scheveningen binnen, geflankeerd door ondermeer een vaartuig van de KNRM en meerdere zeiljachten. Onder luid applaus voer hij tussen de havenhoofden door. FOK! was er bij en legde het geheel op video vast. 

Nuis wint 1.000m, Kulizhnikov leidt na eerste dag

Op de eerste dag van het wereldkampioenschap sprint in Heerenveen heeft Kjeld Nuis de 1.000 meter voor mannen op zijn naam geschreven. Nuis reed met 1.07,86 als enige onder de 1.08.

Masaya Yamada verraste met plek twee in 1.08,03. Pavel Kulizhnikov werd derde in 1.08,06. Hein Otterspeer reed naar 1.08,67. Kai Verbij, tweede op  de 500 meter eerder vandaag, verprutste zijn race toen hij bij het wisselen van baan moest inhouden.

Kulizhnikov gaat aan de leiding in het algemeen klassement na de eerste dag. Håvard Holmefjord Lorentzen bezet plek twee en Kjeld Nuis is met plek drie de beste Nederlander.

Bottas nog niet tevreden met nieuwe Mercedes W10

Volgens Valtteri Bottas is de nieuwe Mercedes in de bochten nog niet helemaal in balans en zijn er upgrades nodig om dat probleem op te lossen.

Tijdens de Formule 1-testdagen op het circuit van Barcelona maakte Mercedes een goede indruk maar de Duitse fabrikant moet toegeven dat concurrent Ferrari beter uit de startblokken kwam.

“We hebben nog werk te doen”, aldus Bottas op een sponsorevenement van Petronas. “Er is veel potentieel, maar we moeten ons verbeteren. We hadden het de voorbije week lastig om in alle bochten een goede balans te vinden. In sommige bochten was de balans goed, maar in andere heel slecht. Naar het einde van de week ging het beter, maar sommige problemen kunnen enkel opgelost worden met upgrades. Hopelijk kunnen we dat snel oplossen.”

Naast Ferrari verwacht Bottas komend seizoen ook veel van Red Bull: “Eerlijk gezegd leek Ferrari in de eerste test het best voorbereid met de meest geavanceerde wagen. Maar Red Bull zal ook sterk zijn. Van wat we hebben gezien lijkt Honda veel vooruitgang te boeken met het vermogen, want hun topsnelheid was goed en Red Bull bouwt normaal altijd een goede wagen. Ik denk dat zij dus ook sterk kunnen zijn. In de eerste test heb je al een beeld of je veraf bent en of iemand er bovenuit steekt, maar het zijn nog drie weken tot Melbourne en normaal gezien nemen alle teams nog upgrades mee.”

Bowe wint 1.000m, Kodaira leidt na dag 1 WK sprint

De tweede afstand voor vrouwen bij het WK sprint in Heerenveen, de 1.000 meter, is gewonnen door Britanny Bowe. De Amerikaanse reed een tijd van 1.14,60.

Miho Takagi eindigde als tweede in 1.14,82. Daria Kachanova werd derde in 1.14,94. Sanneke de Neeling reed 1.15,08 en was met plek vijf de beste Nederlandse. Jutta Leerdam eindigde als zesde in 1.15,31. Letitia de Jong schaatste met 1:16.39 naar  plek dertien.

Na de eerste dag gaat Nao Kodaira aan de leiding in het algemeen klassement. Op de tweede 500 meter morgen heeft ze twee tienden voorsprong op landgenote Miho Takagi. Brittany Bowe bezet plek drie. De Neeling is op plek zeven de beste Nederlandse.

Simon Yates wint koninginnenrit in Ruta del Sol, Fuglsang nieuwe leider

De vierde etappe in de Ruta del Sol is gewonnen door Simon Yates. De Engelsman van Mitchelton-Scott reed op de beklimming van de Alto de Hazallanas weg bij de favorieten en kwam solo aan in Granada. Steven Kruijswijk werd derde achter Sergio Higuita, die de sprint won van de achtervolgers. Jakob Fuglsang kwam als zevende over de finish in dezelfde tijd als de nummer twee en neemt de leiderstrui over van Tim Wellens, die al vroeg in de etappe moest lossen.

De vierde etappe bestond uit maar 119 kilometer, maar de renners moesten onderweg wel meerdere beklimmingen. De zwaarste klim was de Alto de Hazallanas, een klim van 7,3 kilometer aan een gemiddelde van 9,6%, met uitschieters naar de 16%. De top lag op 25 kilometer van de finish.

Vanuit de start wist een grote kopgroep zich los te maken van het peloton, met daarbij de Nederlander Danny van Poppel. De kopgroep kreeg nooit veel voorsprong en met nog zeventig kilometer te rijden had Astana alles weer bij elkaar gebracht. 

Astana bleef op kop van het peloton rijden en op de tweede beklimming van de dag, de Alto de Guejar Sierra trok Astana ten aanval. Luis Leon Sanchez opende, waarna Pello Bilbao, Ion Izagirre en Jakob Fuglsang volgde. Dat zorgde ervoor dat Tim Wellens er snel alleen voorstond en nog voordat de slotklim van de dag moest beginnen was de klassementsleider al gelost.

Op de steile Alto de Hazallanas nam Simon Yates het voortouw. De Engelsman trok meermaals ten aanval en eerste instantie kon Jakob Fugelsang samen met Steven Kruijswijk volgen, maar bij de zoveelste poging moesten ze Yates laten gaan. Op de top had de winnaar van de Ronde van Spanje een voorsprong van ruim veertig seconden op de eerste achtervolgers, waar opnieuw Astana de leiding nam.

In de afdaling kwam de Kazachse ploeg nog wel wat terug, alleen kwam de zege van Yates nooit meer in gevaar. Sergio Higuita won de sprint voor de tweede plaats voor Kruijswijk, die derde werd en dat ook zijn plaats is in het algemeen klassement. De Nederlander van Jumbo-Visma staat achter het Astana duo Fugelsang en Izagirre. 

Leider Wellens verloor meer dan drie minuten en zakte naar de negende plaats in het klassement. Hij heeft nu een achterstand van twee minuten en 53 seconden op de nieuwe leider Fuglsang.

Schansspringer Eisenbichler bovenaan verrassend WK-podium

Schansspringer Markus Eisenbichler heeft zich in het Oostenrijkse Innsbruck ietwat verrassend gekroond tot wereldkampioen op de grote schans. De 27-jarige Duitser stond al negen keer op het World Cup-podium, maar won nog nooit.

Na de eerste sprong ging Kilian Peier zeer verrassend aan de leiding. De Zwitser kent veruit het beste seizoen van zijn leven, maar zijn beste resultaat ooit is nog altijd een zevende plek in de World Cup. Vlak achter hem stond Eisenbichler, op de voet gevolgd door de Japanse World Cup-heerse Ryoyu Kobayashi en de Duitser Karl Geiger, terwijl thuisfavoriet Stefan Kraft, de Noor Johann André Forfang en de Pool Kamil Stoch op afstand stonden.

In de tweede ronde wisselden Stoch en Kraft van plek, waarna Geiger de leiding nam. Kobayashi kwam niet aan zijn score, Eisenbichler haalde keihard uit en pakte de eerste plek ruimschoots in handen. Peier leek een sensationale medaille vervolgens weg te gooien, maar hij bleek toch genoeg gesprongen te hebben om Kobayashi van het brons te stoten, waar hij ogenschijnlijk net zo blij mee was als hij met goud was geweest.

Viervoudig olympisch kampioen Simon Ammann, zelf wereldkampioen in 2007, eindigde als vijftiende en was uitermate trots op zijn veertien jaar jongere teamgenoot. "Hij is begonnen met springen vanwege mij, en ik voelde me een beetje schuldig toen hij een paar jaar lang niet écht een grote stap maakte...en dan doet hij nu dit!", aldus een glunderende Ammann na afloop.

Shinhama wint 500m bij WK sprint, Verbij tweede

De eerste 500 meter voor mannen dit weekend bij het WK sprint in Heerenveen is gewonnen door Tatsuya Shinhama. De Japanner kwam in 34,66 over de finish.

Kai Verbij eindigde in 34,72 als tweede, Pavel Kulizhnikov reed met 34,74 de derde tijd. Hein Otterspeer kwam tot 34,92 en werd gedeeld zevende. Kjeld Nuis reed naar 34,98, goed voor plek negen.

De mannen rijden straks de 1.000 meter.

Langlaufer Røthe na zinderende eindsprint wereldkampioen op skiatlon

Langlaufer Sjur Røthe heeft zijn eerste grote individuele titel te pakken. Op het wereldkampioenschap in het Oostenrijkse Seefeld pakte de 30-jarige Noor zaterdag het goud op de skiatlon: 15 kilometer in klassieke stijl, gevolgd door 15 kilometer in vrije stijl.

Op het klassieke gedeelte werd in de laatste kilometers een flink tempo opgelegd door specialisten Iivo Niskanen uit Finland en Alexander Bolshunov uit Rusland. Slechts vijf man wisten bij te blijven: Clement Parisse (Frankrijk), Sjur Røthe en Martin Johnsrud Sundby (Noorwegen), de Brit Andrew Musgrave en Alexey Poltoranin uit Kazachstan. Laatstgenoemde moest er in de vrije stijl zoals verwacht al snel af, de overige zes bleven samen.

Na 22,5 kilometer gaf Bolshunov er nog eens een flinke snok aan, met als resultaat dat Musgrave moest lossen. In de absolute slotfase opende Sundby nog eens de aanval en dat kostte Niskanen en Parisse dan weer de kop. Sundby moest zijn aanval echter bekopen: Røthe en Bolshunov kwamen er weer bij. Het werd vervolgens een werkelijk fenomenale eindsprint, waarin Røthe het goud pakte door Bolshunov met één tiende van een seconde te kloppen. Sundby pakte brons op slechts 0,7 seconden.

VU schrapt bachelorstudie Nederlands

De bachelorstudie Nederlands zal niet meer worden aangeboden door de Vrije Universiteit. De opleiding had te weinig animo onder nieuwe studenten. 

De studie had al jaren te maken met een slinkend aantal aanmeldingen, dit jaar telde de opleiding slechts vijf eerstejaars studenten. Het aanbieden van de studie is een 'verliesgevende operatie' geworden, vertelt woordvoerder Wessel Agterhof tegen radioprogramma De Taalstaat

Vorig jaar werd nog gevierd dat de studie Nederlands honderd jaar bestond aan de VU, maar daar komt nu een eind aan. Agterhof: 'Op een gegeven moment is stoppen de enige keuze als er geen groei in zit.'

Moedertaal
De opleiding wordt nog wel aangeboden bij andere Universiteiten als de Universiteit van Amsterdam, maar het aantal studenten Nederlands is de afgelopen tien jaar meer dan gehalveerd. Hoogleraar Johan Koppenol zegt tegen het radioprogramma dit 'buitengewoon spijtig' te vinden. 

'We hebben het wel over onze moedertaal. Het is belangrijk dat wij die blijven bestuderen met z'n allen, omdat de moedertaal ook het middel is om onze cultuur te leren begrijpen. Er is een groot tekort aan Leraren Nederlands', zegt Koppenol. 

Wielrenner Swift niet langer op intensive care

De Brit Ben Swift heeft de intensive care van een ziekenhuis op Tenerife mogen verlaten. De 31-jarige wielrenner van Team Sky was woensdag ten val gekomen tijdens de training. Bij die val liep hij een gescheurde milt op.

“Ik boek vooruitgang, ben van de intensive care af”, meldt de Brit op Twitter. ”Ik heb een tv en een kamer met uitzicht. Voor het eerst wat water gedronken en een paar passen gemaakt richting de badkamer. De wonden in mijn gezicht zijn minder erg dan aanvankelijk gedacht.”

Problemen bij inleveren cadeaubonnen Intertoys

Er stonden vanmiddag lange rijen bij winkels van Intertoys. Dat kwam grotendeels door problemen bij het inleveren van cadeaubonnen.

Die bonnen mogen, als blijk van goede wil, dit weekend nog ingeleverd worden bij de failliete keten. Maar dat ging dus mis, het systeem wat nodig is voor het verwerken van cadeaukaartbetalingen werd getroffen door een DDOS-aanval.

Ook online was het inleveren van de bonnen niet mogelijk, volgens de winkel is het probleem inmiddels opgelost.

De keten werd afgelopen donderdag failliet verklaard, maar op verzoek van de curatoren blijven de winkels voorlopig geopend. 

14 minuten gameplay van Metal Gear-achtige Left Alive

Left Alive is een nieuwe stealth/actie-shooter van ontwikkelaar Square Enix waarin je met drie verschillende hoofdpersonen een gevaarlijke oorlogszone genaamd Nova Slava moet doorkruisen. De Japanse gamegigant heeft een trailer online gezet waarin verschillende personages verschillende tactieken toepassen op situaties te trotseren.

De game heeft in het Westen weinig aandacht gekregen sinds de officiële aankondiging op de Tokyo Game Show in 2017. Left Alive speelt zich af in het universum van Front Mission, een langlopende game-franchise van Square Enix die sinds 1995 al vele verschillende iteraties en spin-offs zag. In de trailer zien we hoe spelers langs vijanden kunnen sluipen, ze afleiden of ze juist frontaal aan kunnen vallen. Er lijkt ook veel aandacht te zijn voor de narrative, met uitgebreide cut-scenes, dialoogopties en keuzes die het verloop van de game beïnvloeden. Left Alive verschijnt al op 5 maart voor pc en PlayStation 4.

Grimmige situatie aan grens Venezuela

Aan de grens tussen Colombia en Venezuela zijn relletjes uitgebroken. De aanleiding is een poging van oppositieleider Guaidó om hulpgoederen de grens over te krijgen, dictator Maduro weigert dat.

Daarom is op last van Maduro de grens gesloten en worden wegen versperd. Een aantal van die versperringen werd vernield waarop een klein aantal, tot op dat moment aan Maduro loyale, militairen overliep naar Colombia. De blokkade zelf werd snel weer hersteld.

De grootste conflicten spelen zich af op de Simón Bolívar-brug, een verbinding tussen Colombia en Venezuela. 7 kilometer verderop, op de Tienditasbrug, wordt door Guaidó aanhangers eveneens gepoogd hulpgoederen het land in te krijgen.

De enige hulp die Maduro accepteert is hulp van zijn bondgenoot Rusland. Die 300 ton aan goederen worden per vrachtvliegtuig geleverd. Maar desondanks is er volgens dictator Maduro geen humanitaire crisis.

Hockey Pro League-wedstrijd afgelast, Duitse hockeyers voor niets week in Buenos Aires

Wel, niet, wel, niet, wel, niet. De onduidelijkheid overheerste vrijdagavond in Buenos Aires. De Duitse en Argentijnse hockeyers moesten door de slechte weersomstandigheden al wachten op de vrouwen, die drie uur en een kwartier over hun wedstrijd deden. Daarna stapten ze in Buenos Ares zelf het veld op om er uiteindelijk weer af te stappen. Pro League-wedstrijd afgelast, dus regulier gelijkspel.

De regel van de FIH: als de wedstrijd op de dag dat hij is gepland niet wordt gespeeld en moet worden afgelast, dan is het een gelijkspel. Verplaatsen is geen optie. De hevige onweer en regenbuien zorgden er dus voor dat de Duitsers hevig gefrustreerd zaterdag weer het vliegveld instappen richting Europa. Ze waren vorige week zaterdag aangekomen.

Het was eigenlijk al snel duidelijk dat er na de vrouwenwedstrijd niet gehockeyd kon worden door de mannen van Argentinië en Duitsland, door de ongelofelijke hoeveelheid plassen en de hevige onweer. Omdat er geen alternatieven waren voor het verplaatsen van de wedstrijd, duurde het toch zeker een dik uur voordat de knoop werd doorgehakt en de afgelasting officieel was.

‘De Argentijnen waren wel degene die als eerste aangaven niet te willen spelen’, zei de Duitse coach Stefan Kermas. Misschien dat het ontbreken van hun sterspeler Gonzalo Peillat niet hielp. Hij is niet geblesseerd, maar vanwege andere problemen nu niet beschikbaar voor het Argentijnse team. Duidelijk was het dat de wedstrijd afgelast moest worden. Een beslissing die uiteindelijk door de FIH-officials werd genomen.

‘Dit is de eerste keer in mijn leven dat ik meemaak dat een wedstrijd gewoon afgelast wordt’, zei Kermas. ‘Nu eindigt de wedstrijd officieel in een 0-0 en krijgen beide teams 33 procent percentage – het gaat in de Pro League allemaal om de winstpercentages. Niet 50/50, omdat we geen shoot-outs hebben genomen.’

De Duitse bondscoach was opvallend ontspannen, ondanks de reis naar Zuid-Amerika voor niets. Hij had een paar dagen goed kunnen trainen zei hij, hoewel sommige spelers – net als de Nederlanders – wel last hadden van de extreme hitte met de hoge luchtvochtigheid. ‘Ik wilde gewoon graag spelen. Ik hou juist van dit soort wedstrijden, met dit soort rare situaties. En dan afwachten hoe je team daarop reageert. Uiteindelijk is dit hele gebeuren een dure grap voor ons geworden.’

Kodaira blijft Herzog nipt voor op 500m WK sprint

Op de eerste dag van het WK sprint in Heerenveen heeft Nao Kodaira de 500 meter voor vrouwen gewonnen. Met 37,27 bleef ze Vanessa Herzog nipt voor (37,21).

Grootste verrassing was Miho Takagi. De Japanse wereldkampioene allround klokte een tijd van 37,62, een nieuw persoonlijk record. Ze werd daarmee vierde.

Sanneke de Neeling was de beste Nederlandse. Met 38,09 reed ze een nieuw persoonlijk record. Letitia de Jong kwam tot 38,45, Jutta Leerdam schaatste naar 38,58.

Later vanmiddag rijden de vrouwen de 1.000 meter.

Bethesda deelt roadmap Fallout 76 gratis content-updates

Bethesda heeft een roadmap gedeeld voor wat Fallout 76-spelers in 2019 aan nieuwe content kunnen verwachten. In grote lijnen betreft het drie updates voor de komende drie seizoenen waarbij details voor de spring-update, die op 12 maart al verschijnt, alvast uit de doeken zijn gedaan.

"We hebben een lastige start gehad met Fallout 76 en we hebben fouten gemaakt", schrijft de ontwikkelaar in een blogpost op bethesda.net"Dankzij jullie feedback hebben we sinds de launch 100 dagen geleden ook heel veel op kunnen lossen, zoals serverstabiliteitsissues en verbeteringen in performance". 

De lente-update, genaamd Wild Appalachia, brengt een nieuwe survival mode, nieuwe quests, features en events. De survival mode wordt beschreven als een "high stakes PvP-ervaring met minder restricties, betere rewards en nieuwe challenges". Ook wordt het vanaf de maart-update mogelijk om in CAMPs je eigen drankjes te brouwen en te distilleren. Features die spelers in april kunnen verwachten zijn onder andere bouwbare vending machines en camera's. De Wastelanders-update in het najaar belooft tenslotte een geheel nieuwe main quest. Bekijk de roadmaps hieronder voor meer details.

Judoka Tsjakadoea pakt brons op Grand Slam Düsseldorf

Judoka Tornike Tsjakadoea heeft op de Grand Slam in Düsseldorf brons gepakt in de klasse tot 60 kilogram. De 22-jarige Tsjakadoea debuteerde eerder deze maand in Parijs met een vijfde plek op Grand Slam-niveau en heeft zijn eerste medaille dus al binnen.

Tsjakadoea begon met winst op Daniel Ben David uit Israël, waarna hij ook de Peruviaan Dilmer Calle de baas was. De Rus Robert Mshvidobadze bleek in de kwartfinales te sterk, maar door winst op Luka Mkheidze (Frankrijk) in de herkansingen mocht hij alsnog vechten om brons. Met een fraaie actie in de slotfase klopte hij daar de Spanjaard Francisco Garrigos. De eindwinst ging naar Ryuju Nagayama uit Japan, die in de finale won van Mshvidobadze.

Nederlandse deelname was er ook bij de vrouwen tot 57 kilogram. Sanne Verhagen won van de Spaanse Jaione Equisoain, maar moest vervolgens in de achtste finales haar meerdere erkennen in de Braziliaanse olympisch kampioene Rafaela Silva. Die pakte uiteindelijk het zilver, nadat ze in de finale verloor van Tsukasa Yoshida uit Japan. De Française Sarah Leonie Cysique en Sumiya Dorjsuren uit Mongolië kregen het brons omgehangen.

Tsjakadoea tegen Garrigos (Bron: YouTube)

Japans goud was er ook bij de vrouwen tot 48 kilogram, waar Funa Tonaki in de finale won van de Zuid-Koreaanse Kang Yu-jeong. De Braziliaanse Nathalia Brigida en de Portugese Catarina Costa pakten brons.

De vrouwen tot 52 kilogram leverden Kosovaars goud op: olympisch kampioene Majlinda Kelmendi versloeg Sosorbaram Lkhagvasuren uit Mongolië in de finale. Brons was er voor de Italiaanse Odetta Guiffrida en de Japanse Chishima Maeda.

De titel bij de mannen tot 66 kilogram ging tot slot naar de Japanner Joshiro Maruyama, die in de finale afrekende met Kim Lim-hwan uit Zuid-Korea. Baskhuu Yondonperenlei uit Mongolië en de Rus Yakub Shamilov pakten het brons.

Vader van Theo van Gogh (96) overleden

Johan van Gogh, vader van de in 2004 vermoorde filmmaker Theo van Gogh, is op 96-jarige leeftijd overleden. Na de moord op zijn zoon uitte Van Gogh enkele keren flinke kritiek op de gang van het onderzoek.

De kritiek richtte zich op leden van het kabinet en nationale veiligheidsdiensten. Die zouden niet genoeg hebben gedaan om de moord te voorkomen.

Johan van Gogh was de kleinzoon van kunsthandelaar Theo van Gogh en wereldberoemd schilder Vincent van Gogh was zijn oudoom. Johan van Gogh was jarenlang voorzitter van de Van Gogh Stichting, die een groot gedeelte van de collectie schilderijen in het Van Gogh Museum bezit.

De in Amsterdam geboren Van Gogh overleed donderdag in Den Haag.

Luiten heeft top tien in zicht bij WGC-Mexico Championship

Joost Luiten staat na de tweede ronde van het WGC-Mexico Championship op een gedeelde dertiende plaats. De Nederlandse golfer kende een uitstekende tweede ronde met een ronde van 67 (-4) slagen. Luiten heeft nu zeven slagen achterstand op tweevoudig toernooiwinnaar Dustin Johnson uit de VS.

Luiten begon op de tiende hole. Op zijn eerste negen holes maakte de 33-jarige golfer één birdie en één bogey. Van de tiende hole ging het lopen voor de Nederlander. Hij maakte vier birdies op rij, hole 1 tot en met 4. Met een bogey op 5 kwam een einde aan zijn birdie reeks, maar op de negende hole en zijn achttiende van de dag maakte Luiten nog een birdie en kwam uit op een ronde van 67 slagen.

Op de baan van Chapultepec Golf Club staat Johnson aan de leiding. De tweevoudig toernooiwinnaar heeft een voorsprong van twee slagen op Matt Kuchar en Rory McIlroy, die na de eerste dag aan de leiding staat. Ook Tiger Woods doet mee aan dit toernooi. De Amerikaanse golflegende had een moeilijke eerste ronde met levelpar, maar kende net zoals Luiten een goede tweede dag met een ronde van 66 slagen. Woods staat op een gedeelde achtste plaats, met één slag voorsprong op Luiten.

Bij het toernooi zijn de beste 75 spelers van de wereld aanwezig. Het prijzengeld bedraagt 10,25 miljoen dollar, zo’n 9 miljoen euro.

Hoogtepunten tweede ronde WGC-Mexico Championship (Bron: YouTube)

Emotionele Johaug met groot machtsvertoon naar wereldtitel skiatlon

Langlaufster Therese Johaug heeft zich in het Oostenrijkse Seefeld met groot vertoon van macht gekroond tot wereldkampioene op de skiatlon, waarbij de vrouwen 7,5 kilometer in klassieke stijl afwerken, gevolgd door 7,5 kilometer vrije stijl.

Johaug moest wegens een dopingschorsing het WK van 2017 en de Olympische Spelen van 2018 missen, maar is dit seizoen bijna nog dominanter dan ooit. Ze ging er al vroeg vandoor en na de klassieke stijl had ze al een gat van dik twintig seconden te pakken op de achtervolgers. Dat werd in de vrije stijl alleen maar groter, waardoor ze in de slotfase wat kon temporiseren om alsnog met grofweg een minuut voorsprong te winnen. Op het podium liet ze de tranen de vrije loop, wat ongetwijfeld met haar dopingschorsing te maken had.

Achter Johaug was de strijd interessant. Haar landgenotes Ingvild Flugstad Østberg en Astrid Uhrenholdt Jacobsen streden met de Russische Natalia Nepryaeva, terwijl een groep met Heidi Weng (Noorwegen), Charlotte Kalla en Frida Karlsson (Zweden) en een verzameling Russische, Finse en Amerikaanse dames aan het achtervolgen waren. De pas 19-jarige Karlsson probeerde in de laatste kilometer nog naar het om plek twee strijdende trio te springen, maar dat lukte net niet.

Østberg trok het tempo omhoog en wist Jacobsen te lossen, waarna ook Nepryaeva zich gewonnen moest geven. Het zilver ging zo naar Østberg, voor de Russische en Jacobsen, met een indrukwekkende vijfde plek voor megatalent Karlsson, die pas één keer in de World Cup van start ging.

Man weigert speekseltest en is rijbewijs kwijt

Wat doe je als je bekendstaat bij de politie als drugsgebruiker en je aangehouden wordt en er komt een henneplucht uit je auto? Precies: je weigert een speekseltest, gaat er vandoor en gooit onderweg nog even wat drugs weg. 

Een 21-jarige Vlissinger flikte het gisterenavond rond 23:15 uur op de Hercules Segherslaan in Vlissingen. De agenten hadden hem aan de kant gezet omdat ze wisten dat hij in het verleden onder invloed van drugs had gereden. Toen ze de henneplucht roken, besloten ze om een speekseltest af te nemen. 

De knul wachtte niet tot de agenten de test uit hun dienstwagen hadden gehaald, maar zette het op een lopen. Na een korte achtervolging kon hij op de Jacob Marislaan worden aangehouden. Wat hij onderweg had weggegooid bleek een kleine verpakking te zijn met daarin vermoedelijk drugs. Ook had hij nog hasj op zak. 

Op het politiebureau weigerde de knul mee te werken aan een bloedproef. De politie besloot daarom zijn rijbewijs in te vorderen. Uiteindelijk werd hij rond 02:20 uur op straat geschopt, verschillende proces-verbalen rijker.

Uitwaaien op de NS-uitwaaidag in Zandvoort

Sinds 2017 rijden alle NS-treinen in Nederland - als eerste ter wereld - op 100% windstroom. In twee jaar heeft dit een besparing van 1,43 miljard kilogram CO2 opgeleverd. Dat staat gelijk aan 3,3 miljoen keer met de auto heen en weer naar Zuid-Frankrijk, blijkt uit een berekening van Milieu Centraal.

Om alle NS treinen volledig op windstroom te laten rijden is 1,2 terawattuur per jaar nodig. Dat staat gelijk aan het stroomverbruik van alle huishoudens in Amsterdam (400.000 huishoudens). NS wilde hiervoor niet putten uit het toentertijd beschikbare aanbod van windenergie. Daarom heeft energieleverancier Eneco nieuwe windparken gebouwd. Een voorbeeld hiervan is het windpark Luchterduinen, op 23 kilometer afstand van de Zandvoortse kust. Daar begint de energiereis van windmolen naar trein.

NS Uitwaaidag
Tijdens de NS Uitwaaidag komen bezoekers meer te weten over deze energiereis. Geïnteresseerden maken (met gids) een wandeling over het strand, lopen door het vlaggenpark vol weetjes en schieten een portret (of gifje) in de NS Windcoupé. Na het uitwaaien is het mogelijk om op te warmen in het windstation (strandpaviljoen Ahoi). Kinderen kunnen hier gratis vliegerworkshops volgen en een eigen vlieger knutselen.

Ga voor meer informatie naar www.ns.nl/uitwaaien.

Politie houdt 'zwaargeschapen' dealer aan

Op vrijdagmiddag hield de politie twee mannen aan op verdenking van drugshandel. Het ging om een 61-jarige Zaandammer en een 56-jarige man uit Zaandijk.

In de loop van de middag had de politie de twee mannen zien staan in de omgeving van de Leo XIII straat in Zaandam. Duidelijk was te zien dat de mannen drugs verhandelden aan verschillende klanten. Bij hun aanhouding leek de ene verdachte nogal zwaar geschapen te zijn. Dit kwam door een speelgoedei dat hij in zijn boxer had gestopt.

In het ei zaten negen bolletjes (vermoedelijk) cocaïne en twee bolletjes (vermoedelijk) heroïne. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt. De drugs zijn in beslag genomen. De andere verdachte had geen drugs bij zich. Tegen beiden wordt proces-verbaal opgemaakt wegens het handelen in drugs.

Tilburger bedreigt en bespuugt agenten met bloed

Een 42-jarige Tilburger is in de nacht van vrijdag op zaterdag omstreeks 01.15 uur op het Prinsessenhof in Tilburg aangehouden. De politie kreeg een melding dat een man, die vermoedelijk onder invloed van alcohol was, harde muziek vanuit een auto draaide en daarbij flink schreeuwde.

Hij zou daarbij geroepen hebben dat hij iemand ging neerschieten. Het bleek te gaan om een 42-jarige Tilburger die bekend is bij de politie vanwege eerdere delicten. Agenten spraken hem op zijn gedrag aan waarna hij direct opstandig en vervelend werd.

Bedreiging
Hij dreigde daarbij een van de dienders dood te maken. Hierop werd hij aangehouden ter zake bedreiging en openbare dronkenschap. Hij verzette zich hevig bij zijn arrestatie. Daarbij liep hij een wond aan zijn lip op. Bij het cellencomplex spuugde hij een politieman een bloederige klodder in het gezicht.

Ook een andere agent werd door enkele spetters geraakt. Voor deze twee agenten is vanwege het in aanraking komen met bloed het prikprotocol in werking gesteld. Hij weigerde mee te werken aan een alcoholtest.

Trompetterende vrouw houdt buren wakker

Harde muziek, voortdurend gillen en het spelen op een trompet heeft bewoners van een flat in de wijk Boeimeer in Breda vannacht wakker gehouden. Een verwarde 49-jarige bewoonster en haar bezoekers waren daar verantwoordelijk voor. De politie heeft vanmorgen de vrouw aangehouden vanwege burengerucht waardoor de nachtrust van omwonenden was verstoord.

Vanmorgen kreeg de politie om 07.10 uur een melding van een bewoner van een flat in de wijk Boeimeer. Hij gaf door dat een bewoonster al de hele nacht veel overlast veroorzaakte. Het ging om harde muziek en het spelen op een trompet. Daarnaast zou ze regelmatig al schreeuwend en gillend op de galerij staan. Bij de vrouw zouden ook twee mannen op bezoek zijn.

Verwarde vrouw bedreigt conducteur met mes

Een 33-jarige vrouw uit Rotterdam is afgelopen nacht aangehouden voor het bedreigen van een conducteur. De conducteur en een collega wisten haar te overmeesteren en hebben haar overgedragen aan de politie. De conducteur heeft aangifte gedaan.

Volgens de conducteur sprak hij de vrouw op zaterdag 23 februari rond 01:30 uur aan omdat ze aan het roken was in de trein tussen Dordrecht en Roosendaal. Ook vroeg hij haar om haar treinkaartje. De vrouw reageerde helemaal niet op de conducteur. Ze stond op, duwde de conducteur en zijn collega aan de kant en liep naar een andere coupe. De conducteur en zijn collega gingen haar achterna.

In de andere coupe bleek dat de vrouw inmiddels een mes in haar handen had. Ze hield het vlak voor het gezicht van de conducteur. Die wist haar samen met zijn collega te overmeesteren. Ze werd op station Roosendaal overgedragen aan agenten en afgevoerd naar het politiebureau. De vrouw is bij de politie bekend vanwege haar (verwarde) gedrag. Ze is ingesloten op het bureau. 

Drugsdealer gepakt dankzij te hard rijden

Surveillerende agenten hielden vrijdagavond in Beverwijk een 22-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 19-jarige knul uit Heemskerk aan vanwege het in bezit hebben van harddrugs. Rond 22:uur zagen de agenten een auto rijden op de Alkmaarseweg. De auto viel nogal op omdat de bestuurder het gaspedaal prima wist te vinden. 

De agenten besloten het voertuig te volgen en onderweg zagen ze dat er even gestopt werd waarbij er iemand instapte en kort daarop weer uitstapte waardoor de politie het vermoeden kreeg dat er een drugsdeal had plaatsgevonden. Dat vermoeden werd versterkt omdat het kenteken op naam stond van een persoon die bij de politie bekend staat in verband met de Opiumwet. 

Op de Beneluxlaan werd de auto aan de kant gezet en de inzittenden aangehouden. Bij het doorzoeken van de auto vond de politie een jas met daarin 63 wikkels met wit poeder, vermoedelijk cocaïne. De drugs werd in beslag genomen door de politie. 

Bautista haalt hard uit bij World Superbikes-debuut, Van der Mark 5e

Motorcoureur Alvaro Bautista heeft een bijzonder indrukwekkend debuut in het World Superbikes-kampioenschap achter de rug. Op het prachtige Phillip Island in Australië stond er vanaf de eerste ronde geen maat op de 34-jarige Spanjaard en zijn Ducati Panigale.

Bautista stapte na negen seizoenen in de MotoGP over naar de Superbikes en dat ging dus prima. Hij startte als derde, maar ging bij de start al gelijk voorbij regerend wereldkampioen Jonathan Rea en diens nieuwe Kawasaki-teamgenoot Leon Haslam. De strijd om de winst kan vervolgens simpel samengevat worden: Alvaro Bautista.

Achter de Spanjaard ontstond een groep met Haslam, Rea, hun Kawasaki-college Toprak Razgatlioglu, Alex Lowes (Yamaha) en Tom Sykes, die zijn groene Kawasaki ZX-10RR dit seizoen ingeruild heeft voor een BMW S1000RR. Michael van der Mark (Yamaha) en Marco Melandri (Ducati) volgden op enige afstand.

Voor Haslam viel het doek halverwege: hij schoof vanaf plek twee onderuit en eindigde uiteindelijk als vijftiende en voorlaatste. Rea en Lowes reden zich los van de rest, terwijl Melandri en Van der Mark langzaam aansloten bij Razgatlioglu en Sykes, die ze met vijf ronden te gaan zelfs allebei passeerden.

In de voorlaatste ronde wist Melandri het gat naar Lowes ook te dichten en de Italiaan passeerde hem ook, waarna een fraai gevecht tussen de twee ontstond. Dat werd gewonnen door Melandri, die achter Bautista en Rea - die zelf vér achter de Spanjaard eindigde - de derde plek pakte, voor de Yamaha's van Lowes en Van der Mark.

Bautista is overigens de eerste debutant sinds Max Biaggi in 2007 die gelijk zijn eerste race wint. Zondag volgt om 02.00 uur de nieuwe superpolerace, om 05.00 uur Nederlandse tijd gaat 'race twee' van start.

Proces-verbaal voor uit de hand gelopen stoeipartij

Wat op het eerste gezicht een stoeipartij tussen twee bekenden leek ontaarde uiteindelijk in een vechtpartij. Agenten hielden de twee mannen en een derde betrokkenen aan voor het verstoren van de openbare orde.

Surveillerende agenten zagen in Bergen op Zoom rond 23.30 uur twee mannen die met elkaar aan het stoeien waren. Het leek er amicaal aan toe te gaan totdat een van hen de ander een duw gaf en de man deze beantwoorde met een vuistslag. Het tweetal raakte met elkaar in gevecht en de dienders moesten tussenbeide komen.

Ze gebruikten daarbij hun wapenstokken om de vechtersbazen uit elkaar te halen. De twee mannen, een 35-jarige en een 38-jarige man uit Polen, en een omstander die zich met de zaak bemoeide, een 39-jarige Pool, zijn aangehouden. Ze zijn meegenomen naar het politiebureau en vervolgens met een proces-verbaal op zak weer vrijgelaten

Auto breekt in tweeën bij eenzijdig ongeval, bestuurder zwaargewond

Afgelopen nacht rond 03.00 uur heeft er een ernstig ongeval plaatsgevonden op de Hondsrugweg te Valthe. De bestuurder, een 22-jarige man uit de gemeente Borger-Odoorn, is met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De politie doet onderzoek.

De auto is bij het ongeluk in tweeën gebroken. De bestuurder is door de brandweer uit de auto gehaald. Vervolgens is de man overgedragen aan het ambulancepersoneel en overgebracht naar het ziekenhuis. Ook de traumahelikopter kwam ter plaatse om te ondersteunen. 

Ravage bij tankstation, man rijdt pomp uit de grond

Bij het Shell tankstation op de A58 ter hoogte van Zegge is vrijdagavond een man tegen een van de pompen aangereden. Ook raakte de man een vrachtwagen die beschadigd raakte. Op foto's is te zien hoe groot de ravage is. 

De hulpdiensten kregen rond 20.24 uur de melding dat er een eenzijdig ongeval bij een tankstation gebeurd zou zijn. Bij het ongeluk aangekomen bleek er een pomp uit de grond te zijn gereden. Daarbij is diesel vrijgekomen dat door de brandweer werd afgedekt met een laag schuim.

De bestuurder, een 60-jarige Roosendaler, raakte gewond. De man is afgevoerd naar het ziekenhuis, waar agenten hem een blaastest lieten afnemen. Daaruit bleek dat de man niet gedronken had. De politie doet verder onderzoek naar de exacte toedracht van het ongeval.

Wilders wil begrotingsoverschot gebruiken om koopkracht te verbeteren

In een interview met het Parool geeft Geert Wilders weer eens flink af op Mark Rutte en de VVD. Hij zegt letterlijk nog geen vingerkootje uit te steken om dit kabinet te helpen. Hij hoopt er dan ook op dat de komende Provinciale Statenverkiezingen 'een stem-het-kabinet-wegreferendum wordt'.

In hetzelfde interview geeft hij ook aan dat hij best met het Forum voor Democratie zou kunnen samenwerken maar dat de PVV harder is ten opzichte van de islam en juist een stuk socialer op economisch terrein. Wilders: "Ik hoor Baudet óók zeggen dat als het kabinet zijn meerderheid in de Eerste Kamer kwijtraakt, er met hem te praten is over steun. Dat is jammer, want dat maakt een stem op Forum een stem op Rutte."

Wilders geeft aan dat hij per direct het begrotingsoverschot wil gebruiken om de belastingverhoging van 6% naar 9% terug te draaien, het eigen risico in de zorg af te schaffen en de hogere energielasten terug te draaien. Wilders: "Met dit PVV voorstel zetten wij een forse stap richting koopkrachtverbetering. Dat kan zonder problemen en ook nog eens dit jaar door een deel van het begrotingsoverschot hiervoor in te zetten en de verlaging van de winstbelasting voor grote bedrijven niet door te laten gaan."

Koloniën van Weldadigheid voorgedragen als Europees Erfgoedlabel

De Koloniën van Weldadigheid kunnen de titel Europees Erfgoedlabel krijgen. De ministerraad heeft er op voorstel van minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap mee ingestemd dat Nederland samen met België de Koloniën van Weldadigheid bij de Europese Commissie voordraagt voor de titel Europees Erfgoedlabel.

Hiermee neemt het kabinet het advies van de Raad voor Cultuur voor deze voordracht over. De koloniën werden gevormd in de tijd dat Nederland en België nog één land waren. Nederland en België doen daarom de voordracht gezamenlijk. De vijf Nederlandse koloniën, waaronder Frederiksoord en Veenhuizen, worden samen met de twee Vlaamse koloniën voorgedragen voor de titel. Eind februari zal België, mede namens Nederland, de voordracht indienen. Naar verwachting besluit de Europese Commissie aan het eind van het jaar over de nominatie.

In 1818 werden de Koloniën gesticht door de Maatschappij van Weldadigheid. De bedoeling van het project was om armen tot goede burgers om te vormen door ze te laten werken op onontgonnen land. Het project wordt gezien als omslagpunt in de armenzorg in Europa. Voor het eerst werd er op zo'n grote schaal met armoedebestrijding geëxperimenteerd in een poging het leven van armen en daklozen te verbeteren.

Europees Erfgoedlabel
Het Europees Erfgoedlabel is een initiatief van de Europese Unie en wijst locaties aan die een sleutelrol hebben gespeeld in Europa en de totstandkoming van de Europese Unie. Het Europees Erfgoedlabel geeft een beeld van de gezamenlijke geschiedenis en cultuur van Europa en wil hiermee bijdragen aan de dialoog tussen de Europese Unie en haar burgers. De gekozen locaties moeten zich vooral inspannen voor educatieve activiteiten gericht op jongeren.

In het Nederland hebben op dit moment het Vredespaleis, Westerbork en het Verdrag van Maastricht het label al.

R. Kelly opnieuw gearresteerd voor misbruik minderjarigen

R. Kelly is opnieuw gearresteerd voor het misbruik van minderjarige meisjes. Hij zou minstens vier meisjes tussen 1998 en 2010 hebben gedwongen tot onder meer vaginale en anale seks. Ook zou hij minimaal één slachtoffer gedwongen hebben tot plasseks zo meldt TMZ. Hij werd rond 20:15 uur op het hoofdbureau van de politie in Chicago opgepakt toen hij zich vrijwillig kwam melden. 

Volgens zijn advocaat, Steve Greenberg, is de R&B artiest buitengewoon teleurgesteld en depressief. De zanger heeft de aanklachten van misbruik altijd van de hand gewezen. Hij zal zich vandaag voor de rechter moeten verantwoorden. Dan zal waarschijnlijk bekeken worden of de 52-jarige zanger op borgtocht vrijgelaten kan worden. 

 

Klaassen is met verwoestende uithaal belangrijk voor Werder Bremen

Davy Klaassen heeft vrijdagavond voor het eerst sinds 5 oktober weten te scoren in de Bundesliga. De Nederlandse middenvelder bezorgde Werder Bremen met een zeer fraai doelpunt een punt in de thuiswedstrijd tegen VfB Stuttgart: 1-1. Het betekende zijn derde competitietreffer dit seizoen. Werder Bremen stapte al met al wel teleurgesteld van het veld. Klaassen en consorten schoten zwak uit de startblokken en kwamen binnen de minuut op achterstand. Steven Zuber werd in de diepte bereikt door Mario Gómez, waarna de Zwitserse middenvelder oog in oog met Jiri Pavlenka koelbloedig afrondde: 1-0.

Daardoor liep de thuisploeg al snel achter de feiten aan. Voormalig Vitessenaar Milot Rashica was na een kwartier spelen dicht bij de gelijkmaker, maar zijn schot scheerde rakelings voorbij het doel van Stuttgart. In de slotminuut van de eerste helft wist Werder Bremen alsnog op gelijke hoogte te komen. Klaassen werd op ruim twintig meter van het doel bereikt door Max Kruse, waarna de ex-Ajacied een verwoestende uithaal produceerde die Ron-Robert Zieler te machtig was.

In de tweede helft gebeurde er lange tijd niets, maar Werder Bremen was in de slotfase nog wel tweemaal dicht bij de 2-1. Zieler redde echter knap op pogingen van Nuri Sahin en Theodor Gebre Selassie, waardoor Stuttgart als morele winnaar van het veld stapte. Werder Bremen is door het punt voorlopig opgeklommen naar een negende plaats op de ranglijst; Stuttgart blijft zestiende staan.

Ontketende Krzysztof Piatek blijft scoren voor opstomend AC Milan

AC Milan heeft vrijdagavond de druk op Internazionale maximaal opgevoerd met een ruime zege en weer een goal van goudhaantje Krzysztof Piatek. I Rossoneri wonnen in eigen huis met overtuigende cijfers van Empoli (3-0) en hebben nu nog maar een punt minder dan de op de derde plaats bivakkerende stadsgenoot. Inter heeft zondagavond de lastige uitwedstrijd tegen Fiorentina op het programma staan en zou in Florence weer uit kunnen lopen naar vier punten.

Milan deed vorig weekend al goede zaken door van directe concurrent Atalanta te winnen en net als tijdens die wedstrijd in Bergamo was er opnieuw een hoofdrol voor nieuwkomers Lucas Paquetá en Krzysztof Piatek. Eerstgenoemde dacht na tien minuten spelen op aangeven van Ricardo Rodríguez voor de openingstreffer te zorgen, maar de goal van Paquetá werd na raadpleging van de VAR afgekeurd wegens buitenspel.

De thuisploeg moest zodoende tot vlak na de rust wachten op de eerste treffer van de avond en op aangeven van Hakan Çalhanoglu was het nu wel raak via Piatek, die alweer zijn vijfde goal in vijf Serie A-wedstrijden in het rood-zwart maakte. Een paar minuten later lag de bal na een fraaie lob van Franck Kessié opnieuw in het net en zodoende was er met nog veertig minuten te gaan geen vuiltje aan de lucht voor Milan.

Samu Castillejo maakte er vervolgens 3-0 van en dat bleek ook de eindstand. De voor Paquetá ingevallen Fabio Borini wist een dikke tien minuten voor het einde van de wedstrijd nog wel te scoren, maar deze goal werd na ingrijpen van de VAR eveneens afgekeurd wegens buitenspel. Milan heeft op dit moment vier punten meer dan nummer vijf AS Roma, al hebben de Romeinen nog wel een wedstrijd te goed.

Vrijspraak voor mensenhandel, 3 jaar cel voor wapenhandel

De rechtbank Den Haag heeft vrijdag een 30-jarige man vrijgesproken van seksuele uitbuiting en veroordeeld tot 3 jaar cel voor wapenhandel.. De officier van justitie had 4 jaar gevangenisstraf geëist voor beide feiten.

Vrijspraak mensenhandel
De verdachte had een relatie met een 28-jarige vrouw die zich in verschillende privéhuizen (clubs) en in de woning van de verdachte heeft geprostitueerd. Behalve uit de aangifte blijkt onvoldoende dat de vrouw haar verdiende geld aan de verdachte moest afstaan of dat hij haar tot de prostitutie heeft gedwongen. Wel staat vast dat de vrouw door de verdachte is mishandeld, maar niet dat hij haar hiermee in de prostitutie heeft gedwongen. Dit alles maakt dat de rechtbank de verdachte vrijspreekt van seksuele uitbuiting van de vrouw.

Wapenhandel
De verdachte voerde veel WhatsAppgesprekken met verschillende mensen over verschillende soorten wapens en munitie en de prijzen daarvan. Uit de gesprekken leidt de rechtbank af dat het gaat om echte, scherp schietende vuurwapens. De verdachte brengt in deze gesprekken actief (potentiële) kopers en verkopers van vuurwapens en munitie samen.

De rechtbank merkt de verdachte dan ook aan als een wapenmakelaar en oordeelt dat hij zich op deze manier schuldig heeft gemaakt aan wapenhandel. Het maakt daarbij niet uit of er daadwerkelijk wapens en munitie van eigenaar zijn gewisseld. Hij heeft dat in elk geval vijf keer gedaan en de rechtbank oordeelt dan ook dat hij er een gewoonte van heeft gemaakt.

Gevangenisstraf
De rechtbank vindt wapenhandel een zeer ernstig feit. Het bezit van vuurwapens is zeer gevaarlijk en kan voor dodelijke slachtoffers zorgen. Illegale wapenhandel moet dan ook streng worden bestraft en daarom legt de rechtbank 3 jaar gevangenisstraf op.

Vrijspraak voor doodslag op partner

De rechtbank in Den Haag heeft vrijdag een 55-jarige man vrijgesproken van doodslag op zijn vriendin in januari 2017. De vrouw werd met ernstige letsel gevonden in zijn huis aan de Leyweg in Den Haag.

De rechtbank heeft geen aanknopingspunten gevonden om vast te kunnen stellen welk geweld heeft geleid tot de dood van de vrouw. Er is geen wettig en overtuigend bewijs dat de man geweld heeft gebruikt als gevolg waarvan zij is overleden. Twee andere vrouwen verbleven die dag eveneens bij de man in huis. In de vroege ochtend van 24 januari 2017 heeft één van die vrouwen de woning verlaten.

Toen het slachtoffer in de namiddag van 24 januari 2017 niet wakker werd, heeft de andere nog aanwezige vrouw 112 gebeld. De verklaringen die zijn afgelegd over de gebeurtenissen van die nacht en dag lopen uiteen. Forensisch onderzoek heeft geen duidelijkheid gebracht over de vraag wie van de in de woning aanwezige personen welk geweld heeft gebruikt.

De rechtbank heeft met ingang van 7 februari 2019 het bevel tot voorlopige hechtenis van de verdachte al opgeheven. De zaken tegen de twee aanwezige vrouwen heeft het openbaar ministerie eind vorig jaar geseponeerd.

Hardleerse vuurwerkknutselaar hoort 30 maanden cel eisten

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag voor de rechtbank in Rotterdam 30 maanden gevangenisstraf geëist tegen een vuurwerkknutselaar. Het OM verwijt de 28-jarige man uit Leerdam het voorhanden hebben van illegaal vuurwerk evenals het vervaardigen en bewerken van vuurwerk vanuit zijn woning.

In oktober vorig jaar trof de politie, naar aanleiding van een tip, 65 kg licht illegaal vuurwerk (nitraten, vuurpijlen en strijkers), 246 stuks zwaar illegaal vuurwerk (mortierbommen, lawinepijlen en bangers) en 105 kg consumentenvuurwerk in de woning van de verdachte aan. Ook werden zelf in elkaar geknutselde stukken vuurwerk (pijpbom, shell en lampvoetbom), flitspoeder, een grote hoeveelheid XTC pillen, contant geld, wapens (o.a. stroomstootwapen, boksbeugels, imitatievuurwapen, vlindermessen) en munitie aangetroffen. De EOD moest ter plaatse komen en de naast gelegen woningen moesten worden ontruimd.

Ernst van de feiten
Er is een grote hoeveelheid illegaal vuurwerk aangetroffen in een rijtjeswoning in Leerdam. De gevaarzetting was heel groot, dit zware vuurwerk kan ernstig en zelfs dodelijk letsel veroorzaken. Verdachte heeft hiermee onaanvaardbare veiligheidsrisico’s genomen.

Door het opslaan van vuurwerk in een woning midden in een woonwijk zijn buren en hun woningen in gevaar gebracht. Verdachte heeft hiervoor geen oog gehad en heeft zich uitsluitend laten leiden door zijn passie voor vuurwerk. Bovendien heeft verdachte harddrugs verkocht en had hij wapens en munitie voorhanden.

Strafmaat
Verdachte is eerder veroordeeld voor soortgelijke overtredingen. Het is zorgelijk dat hij weer verdacht wordt van dit soort feiten. Kennelijk heeft hij niet geleerd van de eerdere veroordeling, aldus de officier.

Gelet op de grote hoeveelheden vuurwerk en verdovende middelen die zijn aangetroffen en de recidive vindt de officier een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 30 maanden waarvan 10 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar dan ook op zijn plaats.

Ook eist zij een meldplicht bij de reclassering, een behandeling bij een forensische zorginstelling en de verplichting voor verdachte om een betaalde baan of goedgekeurde dagbesteding te krijgen.

FOK! Wat een weer: zonnig weekend

Mogguh!

Het was gisteren nog even door de zure appel heen bijten, maar het komende weekend is het weer volop genieten geblazen buiten. Een zwakke storing zat gisteren ingeklemd tussen twee hogedrukgebieden in, maar die werd letterlijk platgewalst door de hoge luchtdruk. Een Scandinavisch hogedruksysteem gaat verbinding zoeken, wat ook slaagt, met het Azorenhogedrukgebied. Daar gaan wij waarschijnlijk de hele komende week van genieten.

Voor vandaag en zondag kan ik duidelijk zijn: Zonnig en droog. Het wordt hierbij zo'n 10 tot 13 graden, en dat is ruim boven normaal voor februari. Prima weer om er op uit te trekken. De wind is in eerste instantie oostelijk, zodat het niet echt superzacht wordt.

Komende week draait de wind naar het zuiden en wordt het nog zachter. Maxima komen dan uit rond de 15 graden. En dat alles bij veel zon en slechts af en toe wat bewolking. Neerslag wordt pas tegen het nieuwe weekend verwacht, maar dat is nog ver weg.

Fijn weekend!

Op de Oceaan. (Foto: Interpretatie)
Zonsondergang op de Oceaan. (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Bruins verwelkomt zeezeiler Mark Slats

Zeezeiler Mark Slats komt vandaag terug in Nederland na een maandenlange zeilrace rond de wereld. Minister Bruno Bruins (Sport) verwelkomt hem rond 14.00 uur in de haven van Scheveningen.

Slats vertrok op 1 juli 2018 vanuit Frankrijk voor een solo-zeilrace rond de wereld: The Golden Globe Race. In deze race mag geen moderne communicatie- en navigatieapparatuur gebruikt worden, net als tijdens de eerste editie van de race, in 1968. Het motto van de Golden Globe Race 2018 is: 'Sailing like it's 1968'.

Op 31 januari 2019 finishte de Nederlander na 214 dagen als tweede in Les Sables d’Olonne in Frankrijk. Dit weekend zeilt hij terug naar Scheveningen. Mark Slats gebruikte zijn deelname aan de race ook om geld in te zamelen voor kankeronderzoek.

Doorrijder nu doodrijder, bejaarde vrouw overleden na aanrijding

De 76-jarige voetgangster die zondag 10 februari rond 19:50 uur werd aangereden op de Dorpsstraat in Renswoude, is vrijdag bezweken aan haar verwondingen. De veroorzaker van deze aanrijding is nog steeds onbekend. 

Lees ook: Bejaarde vrouw aangereden, dader(s) spoorloos


In het onderzoek zijn er meerdere getuigen gehoord. Volgens hen is de weggereden auto een klein model, donkerkleurig voertuig waar meerdere inzittenden in zaten. Het kenteken zou mogelijk beginnen met VP- 8… De auto moet schade hebben aan de voorzijde.

De politie vraagt getuigen van het ongeval zich te melden bij de politie via 0900-8844. Beeldmateriaal kan via het tipformulier naar de polite gestuurd worden. Ook anoniem bellen kan, via 0800-7000.

'Arbeidsparticipatie naar migratieachtergrond'

In 2018 was de netto arbeidsparticipatie bijna 68 procent, vrijwel net zo hoog als het hoogste jaarcijfer vóór het uitbreken van de crisis in 2008. Het verschil in arbeidsparticipatie tussen personen met een Nederlandse achtergrond en niet-westerse migratieachtergrond is tijdens de crisis groter geworden, maar is nu weer bijna gelijk aan tien jaar geleden. Dit meldt het CBS.

Personen van 15 tot 75 jaar met een Nederlandse achtergrond hadden in 2018 met 69,1 procent het vaakst betaald werk. Daarna volgen personen met een westerse achtergrond (66,5 procent) en een niet-westerse migratieachtergrond (60,9 procent). Tijdens de economische crisis nam de arbeidsparticipatie van personen met een niet-westerse migratieachtergrond relatief veel af, waardoor het verschil met de groep met een Nederlandse achtergrond groter werd (55,2 procent versus 66,5 procent, 2014).

In 2018 was de arbeidsparticipatie van zowel personen met een Nederlandse als met een niet-westerse achtergrond vrijwel gelijk aan het niveau vlak voor de crisis in 2008. Hiermee is ook het verschil tussen deze groepen weer bijna even groot als tien jaar geleden.

Er waren in 2018 6,9 miljoen mensen met een Nederlandse achtergrond aan het werk en 972.000 mensen met een niet-westerse migratieachtergrond. De arbeidsparticipatie van personen met een westerse migratieachtergrond was in 2018 hoger dan in 2008. Dat betrof 880 duizend werkenden in 2018.

Hogere arbeidsparticipatie personen met Turkse en Marokkaanse achtergrond
De arbeidsparticipatie van personen met een Marokkaanse en Turkse migratieachtergrond was met 57,4 procent en 61,2 procent in 2018 hoger dan op het hoogste punt voor het begin van de crisis. In 2018 hadden 153.000 mensen met een Marokkaanse en 187.000 mensen met een Turkse achtergrond betaald werk.

Daarentegen is bij de personen met een Antilliaanse, Arubaanse of Surinaamse achtergrond de arbeidsparticipatie met 60,3 procent en 66,5 procent nog steeds lager dan in 2008. In 2018 ging het in totaal om 70.000 en 189.000 werkenden met deze achtergronden. Wel is het percentage werkenden onder mensen met een niet-westerse migratieachtergrond nog steeds het hoogst bij mensen met een Surinaamse achtergrond.

Arbeidsparticipatie van mannen en vrouwen verschilt het meest onder Turken
Bij personen met een Nederlandse achtergrond is de arbeidsparticipatie van mannen lager dan tien jaar geleden en bij vrouwen hoger. Daardoor is het verschil in arbeidsparticipatie tussen mannen en vrouwen met een Nederlandse achtergrond kleiner geworden. Binnen de groep personen met een Turkse achtergrond is het verschil in arbeidsparticipatie tussen mannen en vrouwen het grootst.

Dit verschil is in de afgelopen tien jaar niet kleiner geworden. Van de mannen werkt 72 procent en van de vrouwen 49,7 procent. Ook onder personen met een Marokkaanse achtergrond is het verschil in arbeidsparticipatie tussen mannen en vrouwen relatief groot (65,8 versus 49,0 procent). Wel is dit verschil sinds 2008 afgenomen.

Dit geldt ook voor mannen en vrouwen met een Antilliaanse of Arubaanse of overige niet-westerse achtergrond. Het verschil in arbeidsparticipatie tussen mannen en vrouwen onder personen met een Surinaamse migratieachtergrond is in de afgelopen tien jaar iets toegenomen. Toch is het verschil tussen mannen en vrouwen in deze groep nog steeds het kleinst.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.