Speelronde Belgische Eerste klasse B uitgesteld, arbiters geschorst

In België wordt op het tweede niveau de complete speelronde van komend weekend uitgesteld. Dat meldt organisator Pro League.

De nationale voetbalbond (KBVB) moet de maatregel overigens nog wel goedkeuren. Het uitstellen van alle duels van de Eerste klasse B heeft mogelijk te maken met het feit dat KV Mechelen verdacht wordt van betrokkenheid bij het Belgische omkoopschandaal. KV Mechelen degradeerde vorig seizoen uit de Jupiler Pro League.

Ivan Leko, de trainer van Club Brugge, is donderdag vrijgelaten na verhoor door de Belgische onderzoeksrechter. De coach was één van de 28 personen die woensdag werden aangehouden in het grote onderzoek naar fiscale fraude en wedstrijdmanipulatie. De scheidsrechters Bart Vertenten en Sébastien Delferière zijn voor nog onbepaalde tijd geschorst.

Vertenten wordt ervan verdacht dat hij vorig seizoen afspraken maakte om de wedstrijden Antwerp tegen Eupen en KV Mechelen tegen Waasland-Beveren te beïnvloeden. Delferière, die onder bepaalde voorwaarden is vrijgelaten, wordt verdacht van corruptie. Hij zou komend weekend de Nations League-wedstrijd tussen Georgië en Andorra fluiten, maar de UEFA heeft hem van de wedstrijd afgehaald.

Van de 28 personen die in het kader van het grootschalige onderzoek zijn opgepakt, worden er 22 voorgeleid aan de onderzoeksrechter. Dat bracht de Belgische justitie donderdag naar buiten op een persconferentie.