Marquez wint GP van Thailand na zinderende slotronde

Marc Marquez heeft zondag de eerste Grand Prix van Thailand in de MotoGP gewonnen. De regerend wereldkampioen moest tot en met de laatste bocht strijden om titelrivaal Andrea Dovizioso van het lijf te houden, maar verstevigde uiteindelijk zijn leidende positie in het WK. 

Polesitter Marquez kende een prima start en nam de leiding, voor Valentino Rossi, Dovizioso, Cal Crutchlow, Maverick Viñales, Johann Zarco, Jack Miller en de Suzuki's van Andrea Iannone en Alex Rins. Rossi viel al in de eerste ronde aan, maar dat leverde nog geen succes op.

Na vier ronden lukte het Rossi wel: Marquez bood weinig tegenstand en Il Dottore zette zijn Yamaha er voorbij. Ook Dovizioso kon zonder grote problemen langs Marquez, die Crutchlow en Viñales niet ver achter zich had, terwijl Zarco en Miller de eerste achtervolgers waren.

Na tien ronden vormden Rossi, Dovizioso, Marquez, Crutchlow en Viñales nog altijd de kopgroep, daarachter was Pedrosa aangesloten bij Zarco en Rins. Dovi liet even de snelheid van zijn Ducati zien en knalde voorbij Rossi, die ook Marquez langszij zag komen.

Dovizioso leek het tempo even op te schroeven, maar dat viel wel mee. De drie achtervolgers sloten zelfs aan, waardoor de volledige top-8 halverwege nog bij elkaar reed. Met tien ronden te gaan ging het tempo dan wel omhoog, waardoor Dovizioso, Marquez en Rossi een gaatje konden slaan.

Viñales wist Crutchlow net op tijd te passeren om nog mee te kunnen met de voorste drie, terwijl Dani Pedrosa daarachter ook weer eens lekker mee kon komen...tot hij zeven ronden voor het einde onderuit gleed en de hoop op eindelijk een écht goed resultaat zag vervliegen.

In de slotronden werd het mes volop tussen de tanden gezet door vooral Marquez en Dovizioso. Rossi moest afhaken, maar zijn Yamaha-teamgenoot Viñales kon wel de aansluiting houden. Door het onderlinge gedoe tussen de twee koplopers kon ook Rossi toch nog weer aanhaken.

De slotronde leverde weer een prachtige strijd op. Marquez pakte de leiding, Dovizioso trok in de laatste bocht nog eens alles uit de kast om er onderdoor te komen, zonder succes. Marquez won, voor Dovizioso en Viñales, die een laatste aanval van Rossi af kon slaan.