Snookergrootheid O'Sullivan van de tafel geveegd door Chinese tiener

Snookergrootheid Ronnie O'Sullivan heeft in de eerste ronde van het International Open in het Chinese Daqing een pijnlijke nederlaag geleden. De vijfvoudig wereldkampioen won een week eerder nog het English Open, maar ging in China in de eerste ronde onderuit tegen de 17-jarige Yan Bingtao.

In de laatste vier frames slaagde de Engelsman er zelfs niet in om ook maar één bal te potten, hoewel dat volgens Rocket Ronnie niet de voornaamste reden van zijn 6-1 nederlaag was. "Yan speelde echt ongelooflijk goed. Ik denk dat alleen Stephen Hendry en John Higgins ooit zo goed hebben gespeeld tegen mij", klonk het vol lof. "Zelf deed ik eigenlijk niet veel fout, op het missen van een paar ballen na."

O'Sullivan was dan ook niet bang de loftrompet te steken over de Chinese tiener. "Als Yan zo blijft spelen zal hij heel moeilijk te verslaan zijn dit toernooi. Als hij dit niveau consequent kan halen gaat hij heel veel toernooien winnen." Yan was zelf ook tevreden: "Ik deed het beter dan ik had gedacht. Ik denk dat ik iedereen kan verslaan, maar dan moet ik kalm en volwassen spelen. In mijn eerste jaar als prof heb ik heel veel geleerd, ik moet in controle blijven en consistent spelen. Nu kan ik nog het ene moment van een top-16-speler winnen en daarna weer verliezen."

Yan is zeker geen nieuwe naam in de snookerwereld. Oud-wereldkampioen Shaun Murphy verloor in 2015 al eens van de destijds 15-jarige Yan, die hij na afloop omschreef als een 'potentieel geweldige speler in de maak'. Vorig jaar versloeg de Chinees topspeler Mark Allen en eerder dit jaar moest wereldranglijstaanvoerder Mark Selby op de Welsh Open ook al eens zijn meerdere erkennen in het toptalent, inmiddels 53e op de wereldranglijst.

Yan komt dinsdagmiddag weer in actie in Daqing, dan tegen de Engelsman Ricky Walden. Voor de liefhebber: met een beetje geluk kiest Eurosport die wedstrijd uit om uit te zenden.