FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 31 oktober 2017

Ajax wint in Youth League met heerlijke goals en ondanks megablunder keeper

Ajax onder 19 heeft in de Youth League een grote stap gezet richting de achtste finales. In Polen werd Legia Warschau met 1-4 verslagen en als de Amsterdammers komende week in eigen huis het karwei afmaken, staan ze bij de laatste zestien - waarin dan wordt gespeeld tegen een van de nummers twee uit de groepsfase.

Ajax was duidelijk de betere ploeg, maar Legia kwam na een half uur spelen op voorsprong. Dat hadden ze overigens niet aan zichzelf, maar aan Ajax-keeper Issam el-Maach te danken: bij een terugspeelbal van Navajo Bakboord verkeek hij zich een klein beetje en maaide hij vol over de daarna in het doel rollende bal heen.

Kaj Sierhuis trok de stand tien minuten later wel weer gelijk en in de tweede helft bleef Ajax de betere ploeg. Een minuut of zeven na rust knalde Darren Siboel de bal op indrukwekkende wijze in het Poolse doel, waarna el-Maach zijn fout herstelde door een penalty te stoppen. Sierhuis gooide de boel op slot door de 1-3 zeer fraai binnen te rammen, Victor Jensen tekende voor de 1-4.

Horeca boos over tarieven Thuisbezorgd.nl

De tariefsverhoging die Thuisbezorgd.nl per 1 januari doorvoert, valt slecht bij restauranteigenaren. Ze hekelen vooral de dominante positie die de etenbestelsite heeft. Daardoor staat het moederbedrijf Takeaway.com vrij om eenzijdig prijsverhogingen door te voeren.

Per 1 januari moeten aangesloten restaurants 13 procent commissie betalen aan Thuisbezorgd.nl. Dit was 12 procent. De verhoging is voor een aantal Twentse horeca-ondernemers reden in verzet te komen. Ze roepen collega-ondernemers op om een petitie te tekenen. Uiteindelijke doel is om aan tafel te komen met de leiding van Takeaway.com om tot betere voorwaarden te komen voor de bezorgdienst.

De actie heeft de steun van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Volgens de brancheorganisatie is het zaak om ook de politiek in de kwestie te betrekken om zogeheten pariteitsclausules in Nederland te verbieden. Dit is een bepaling waarin staat dat de horecaondernemer zijn producten op de eigen site niet goedkoper mag aanbieden dan via het internetplatform. Andere landen in Europa hebben hier volgens de brancheorganisatie al wel regels over opgesteld.

Reserveringssites

KHN wijst niet alleen op de dominante positie van Thuisbezorgd.nl. Ook bij andere zoek-, boek- en reserveringssites voor restaurants en hotels ligt machtsmisbruik op de loer. De brancheorganisatie kaartte de kwestie eerder aan bij toezichthouder ACM, maar kreeg naar eigen zeggen een onbevredigend antwoord. Daarom wordt nu ook politieke steun en draagvlak binnen de horeca gezocht.

,,Je moet als horeca-ondernemer zelf kunnen bepalen of je een hotelkamer die nog leegstaat, of een bepaald soort pizza aanbiedt tegen een lagere prijs", aldus een woordvoerster van KHN. Ze benadrukt ook dat veel ondernemers geprofiteerd hebben van de opkomst van de platforms.

Takeaway.com was vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

Horeca boos over tarieven Thuisbezorgd.nl
Horeca boos over tarieven Thuisbezorgd.nl (Foto: ANP)

Acht doden in New York, burgemeester spreekt over terreur

In Manhattan in New York zouden dinsdag zeker twee doden zijn gevallen toen een vrachtwagen inreed op een groep fietsers. Volgens lokale media zijn er naast de twee doden ook meerdere gewonden gevallen.

Het voorval vond kort voor 20.30 uur Nederlandse tijd (15.30 uur in New York) plaats. Een vrachtwagen van Home Depot, een grote doe-het-zelfketen, reed in Lower Manhattan van de weg af en raakte daarbij enkele voetgangers en fietsers. 

In de directe omgeving zouden na de aanrijding 'acht tot tien schoten' gelost zijn, zo melden lokale media, maar hier is nog geen officiële bevestiging van. Ook is niet bekend of dat te maken heeft met de aanrijding zelf. 

De bestuurder van de vrachtwagen is naar verluidt opgepakt. De situatie speelde zich af op de West Side Highway, niet ver van het 9/11 Memorial.

Update 22.40 uur
James O'Neill van de politie van New York meldt dat het om een 29-jarige man gaat. Hij bevestigde dat de dader 'iets riep' bij het verlaten van de auto en dat het om iets gaat wat we de laatste tijd vaker gehoord hebben, wat het vermoeden doet sterken dat het om 'allah akbar' gaat. De dader verliet de auto met twee 'wapens': een luchtgeweer en een paintballgeweer.

De Halloween-parade in New York gaat rond middernacht Nederlandse tijd 'gewoon' van start, zo meldt men ook nog even.

Update 22.25 uur
Burgemeester Bill de Blasio van New York: "Op basis van de informatie die we nu hebben, gaan we er vanuit dat het hier om terreur gaat." Daarmee zou het de eerste dodelijke terreuraanval in New York zijn sinds de aanslagen op 11 september 2001.

De Blasio liet verder weten dat het dodental is opgelopen tot acht. Zes van hen overleden ter plekke, twee overleden in of op weg naar het ziekenhuis.

Update 22.05 uur
Inmiddels lijkt beetje bij beetje iets duidelijker te worden wat zich afgespeeld heeft. Na zijn dodelijke rit over het fietspad - eindigend met een botsing met een schoolbus - stapte de bestuurder uit met, zo zeggen berichten, één of twee wapens in zijn hand. Bronnen binnen de politie zeggen dat de man vervolgens in zijn been is geschoten, waarna hij is aangehouden en naar het ziekenhuis werd vervoerd ter behandeling.

De FBI en NYPD - de New Yorkse politie - onderzoeken het voorval inmiddels als een terroristische aanslag. De aanleiding daarvoor is dat getuigen gezegd zouden hebben dat de man bij het uitstappen 'allahu akbar' riep. Of dat daadwerkelijk het geval is is nog niet bevestigd.

Update 21.26 uur
Een bron binnen de politie van New York zou tegenover Amerikaanse media gemeld hebben dat er al zes doden te betreuren zijn. Verder zouden vijftien mensen gewond zijn geraakt.

Update 21.10 uur
De politie van New York heeft bevestigd dat er inderdaad doden gevallen zijn. De auto reed in tegengestelde richting een fietspad langs de Hudson-rivier op, waar meerdere mensen aangereden werden. De doden zouden bij deze actie gevallen zijn, niet bij de geloste schoten. Die werden afgevuurd nadat de truck tot stilstand kwam en de bestuurder uitstapte.

De politie houdt rekening met terrorisme, hoewel het uiteraard nog vroeg is voor een definitieve uitspraak over het motief. Een 'vrachtwagen' is oveirgens wellicht niet helemaal de juiste benaming, op beelden is te zien dat het meer weg heeft van een forse pick-up truck.

Beelden van de plaats van het voorval zijn hier te zien, met de waarschuwing dat er wel slachtoffers te zien zijn.

Opnames House of Cards opgeschort

Netflix heeft de opnames van het zesde en laatste seizoen van de serie House of Cards opgeschort wegens de ophef rond hoofdrolspeler Kevin Spacey. De zender en producent MRC hebben in een verklaring laten weten dat ze de situatie en de zorgen die leven bij de "acteurs en crew" eerst willen bestuderen, aldus CNN.

Netflix maakte maandag al bekend dat seizoen zes van House of Cards het laatste seizoen is. Het nieuws kwam kort nadat Spacey veel opschudding had veroorzaakt met zijn reactie op een beschuldiging van een jonge acteur die hij in 1986 seksueel belaagd zou hebben. Spacey zei zich het incident niet te kunnen herinneren maar bood wel zijn excuses aan. Ook erkende de acteur dat hij homoseksueel is, iets waarover al lang werd gespeculeerd.

House of Cards is als een van de boegbeelden van Netflix.

Opnames House of Cards opgeschort
Opnames House of Cards opgeschort (Foto: ANP)

Skigrootheid Miller beŰindigt loopbaan

Alpineskiër Bode Miller heeft een einde achter zijn loopbaan gezet. De 40-jarige Amerikaan geldt als een van de grootheden van de laatste twintig jaar. In de afgelopen twee seizoenen kwam Miller door blessures en een juridische strijd met skifabrikant Head niet meer in actie.

Miller heeft in zijn carrière een meer dan respectabele erelijst bij elkaar geskied. Op de Olympische Spelen van 2002 in Salt Lake City won hij zilver op de reuzenslalom en combinatie, wat hij vier jaar later in Turijn liet volgen door relatief belabberde prestaties. In Vancouver in 2010 stond hij er weer: brons op de afdaling, zilver op de super-G en goud op de combinatie. In Sochi pakte Miller in 2014 nog brons op de super-G.

Ook op WK's was Miller succesvol, vooral vroeg in zijn carrière. In St Moritz won hij in 2003 naast zilver op de super-G de wereldtitels op de reuzenslalom en combinatie, twee jaar later vulde hij zijn prijzenkast in Bormio aan met wereldtitels op de super-G en afdaling. In 2005 en 2008 pakte de Amerikaan de eindzege in de World Cup, terwijl hij ook op de reuzenslalom, super-G (twee keer) en combinatie (drie keer) de kristallen bekers won.

In december 2001 boekte Miller in Val d'Isère zijn eerste zege in de World Cup, tien jaar later won hij de afdaling in Beaver Creek, zijn 33e en laatste overwinning. Na blessures na afloop van het seizoen 2013/14 vocht Miller zich terug om in Vail/Beaver Creek voor eigen publiek aan het WK van 2015 mee te doen. Dat lukte en bij zijn eerste start in bijna een jaar, de super-G, was hij razendsnel op weg. Goud leek zelfs niet onmogelijk, tot Miller hard onderuit ging. Dat bleek uiteindelijk het einde van zijn carrière, want nadien stond hij niet meer aan de start van een wedstrijd.

Miller wint olympisch goud in 2010 (Bron: YouTube)

Miller's crash in Vail, uiteindelijk zijn laatste wedstrijd (Bron: YouTube)

Wereldrecordhouder Van Niekerk zwaar geblesseerd

Atleet Wayde van Niekerk heeft bij een potje rugby een zware blessure opgelopen. De Zuid-Afrikaan kende een prima weekeinde, waarin hij met zijn jeugdvriendin in het huwelijksbootje stapte, maar dinsdag ging het fout tijdens een benefietwedstrijd.

Van Niekerk scheurde zijn kruisband af en liep scheurtjes in zijn meniscus op, waar hij een half jaar voor zal moeten revalideren. Dat betekent dat hij de Gemenebestspelen van volgend jaar aan zich voorbij zal moeten laten.

Van Niekerk schreef vorig jaar geschiedenis door op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro goud te winnen op de 400 meter in 43,03 seconden. Daarmee verbrak hij Michael Johnson's lang onaantastbare wereldrecord uit 1999. Dit jaar veroverde hij de wereldtitel.

De Zuid-Afrikaan is inmiddels naar de VS gereisd om geopereerd te worden. Hij zal in het Amerikaanse Vail, in Doha en in eigen land revalideren. "Dit is teleurstellend, maar dit is ook sport en zulke dingen gebeuren. Ik wil uiteraard volledig herstellen en zal me geduldig opstellen, waarbij ik vertrouwen heb in de medische mensen om mij heen", liet Van Niekerk weten.

FOK! Wat een weer: bewolking en motregen

Oktober heeft eenendertig dagen ,
maar vaak het dubbele aan storm en regenvlagen.

Welkom!
Vanavond is er tamelijk veel bewolking en hier en daar regent of motregent het soms. Er staat een matige, aan de kust vrij krachtige, zuidwestenwind.

Komende nacht blijft het bewolkt en wordt het van het westen uit op de meeste plaatsen droog. De temperatuur daalt nauwelijks, het minimum bedraagt ongeveer 10°C bij een matige, langs de kust vrij krachtige zuidwestenwind.

Morgen is er opnieuw veel bewolking. In de middag is de bewolking soms dun genoeg om wat zon door te laten. De kans daarop is het grootst in het zuiden van het land. In het noordoosten kan nog een spat regen voorkomen, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. De middagtemperaturen komen uit op 13 of 14°C. De wind is matig uit zuidwest, aan de kust vrij krachtig en in het noordelijke kustgebied krachtig. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Collega qltel is in Portugal. Wij zijn jaloers!  (Foto: qltel)
Collega qltel is in Portugal. Wij zijn jaloers! (Foto: qltel)

PlayerUnknown's Battleground naar Xbox One in december

De immens populaire battle royale-game PlayerUnknown's Battlegrounds verschijnt op 12 december voor Xbox One, nadat er eerst een Early Access-periode beschikbaar is voor leden van het Game Preview-programma. Dat maakte ontwikkelaar Bluehole vandaag bekend.

Ook de pc-versie, die op Steam nog altijd in Early Access-hoedanigheid verkeert, krijgt in december een officiële '1.0'-release. De Xbox One-versie zal qua features lichtelijk verschillen van de pc-versie. Bluehole heeft aangegeven dat net als met de pc-tegenhanger het verloop van de game voor een groot deel af zal hangen van feedback uit de community. "Feedback is zoals spelers weten cruciaal geweest voor het succes van de game, dus vanaf 12 december willen we graag weten van de Xbox-community hoe zij de game beleven en hoe we op basis daarvan de best mogelijke ervaring kunnen bieden". De Xbox One-versie krijgt drie verschillende Limited Editions voor de liefhebbers, te weten de Warrior Pack, de Accessory Pack en de Tracksuit Pack. 

PUBG is nog altijd ontzettend populair op pc, met een huidige playerbase van 2,2 miljoen spelers die tegelijk online gamen via Steam.

Deze klant van Vodafone kreeg een wel erg opmerkelijke verificatiecode

Een klant van Vodafone kreeg vandaag wel een aparte verificatiecode.

Ze kon hem in ieder geval onthouden.

Peugeot stopt na komende editie met Dakar Rally

Peugeot heeft bekendgemaakt dat het na de komende editie van de Dakar Rally stopt met het rally raid project. De Franse fabrikant was sinds 2015 actief en won het evenement in 2016 en 2017.

Een van de redenen voor het stoppen is de onvrede van Peugeot over de gewijzigde regels met betrekking tot achterwiel aangedreven auto's. De organisator van de Dakar Rally heeft wijzigingen aangekondigd zodat achterwiel aangedreven auto's minder voordeel hebben ten opzichte van vierwiel aangedreven auto's.

Net als vorig jaar zullen Stephane Peterhansel, Sebastien Loeb, Carlos Sainz Sr en Cyril Despres namens de Franse fabrikant met een Peugeot 3008DKR Maxi aan de start staan. Dit jaar start de rally op 6 januari in de Peruaanse hoofdstad Lima en finisht twee weken later in Córdoba, Argentinië.

Nieuwe conducteurs krijgen geen kniptang meer

Het moment dat de conducteur zijn ronde deed door de coupé met de kniptang om papieren vervoersbewijzen te knippen, roept bij vele treinreizigers nostalgische gedachten op. Sinds de komst van de OV-chipkaart en de digitale vervoersbewijzen komt dit echter steeds minder voor en is het afstempelen of knippen van een vervoersbewijs niet meer nodig. 80 tot 90 procent van onze conducteurs op binnenlandse treinen werkt al zonder de tang. Dit geldt ook voor vrijwel alle Veiligheid & Service medewerkers. Vanaf woensdag 1 november is de kniptang daarom geen onderdeel meer van de standaard uitrusting van NS-collega’s op de binnenlandse treinen.

Conducteur Harald Broekman nam al eerder afscheid van zijn kniptang: “Uit nostalgische overwegingen neem ik hem af en toe nog mee op de trein, vooral kinderen vinden het heel leuk. Het heeft natuurlijk ook wel iets.” Broekman vindt het een natuurlijke beslissing om de kniptang niet meer standaard te gebruiken: “De tijd verandert en je moet met je tijd mee gaan. Onze treinen zijn natuurlijk veel moderner geworden, daar hoort dit stukje ook bij.”

Kom je dan nooit meer een conducteur tegen met een kniptang? De kniptang zal niet in één keer helemaal verdwijnen. Conducteurs mogen hun kniptang houden en gebruiken, alleen het hoeft niet meer. Daarnaast heeft de kniptang een tweede leven gekregen en is deze te zien in het Spoorwegmuseum. Voor internationale treinen geldt dat de collega’s de kniptang wel standaard houden en blijven gebruiken. Dit heeft te maken met buitenlandse regelgeving en de klassieke vervoersbewijzen die in vele landen gelden. Voor deze collega’s blijft de kniptang beschikbaar.

Nieuwe conducteurs krijgen geen kniptang meer (Foto: Spoorwegmuseum)
Nieuwe conducteurs krijgen geen kniptang meer (Foto: Spoorwegmuseum)

'Clubs willen weer discussie over opzet Eredivisie'

In mei nog weggestemd, maar nu terug op de discussietafel; de opzet van de Eredivisie. In mei werden plannen voor een inkrimping naar zestien clubs en de introductie van een kampioenspoule nog van tafel geveegd, maar nu dit seizoen opnieuw blijkt dat de Eredivisie afhaakt in Europa en het Nederlands elftal het WK niet heeft gehaald, pleiten meerdere clubs toch voor een veranderingsagenda.

De discussie is opnieuw geopend door de Werkgroep Kunstgras die is in september is aangesteld. Zij hebben alle standpunten met betrekking tot kunstgras geinventariseerd en daaruit trokken ze de conclusie dat de kunstgrasdiscussie moet worden ingebed in een breder plan. In het nieuwe plan moeten meerdere knelpunten worden opgelost. Naast het kunstgras en het competitieformat zou ook de verdeling van de mediagelden moeten worden meegenomen.

In mei stemden uiteindelijk tien van de achttien clubs tegen het voorstel om de opzet van de Eredivisie te veranderen. Ook Ajax en Feyenoord stemden tegen. De Amsterdammers waren bang dat ze door play-offs in de knel zouden komen met toekomstige Europese finales. Feyenoord bleek teleurgesteld, omdat een kunstgrasverbod niet was meegenomen in het voorstel. 

Om nieuwe initiatieven meer kans te geven wordt ook gepleit voor andere stemverhoudingen binnen de Eredivisie CV, de organisatie waarin alle Eredivisieclubs vertegenwoordigd zijn. Om besluiten, zoals een verandering van competitieopzet, te nemen is statutair een vijfzesde meerderheid nodig. Nu is oppositie van vier clubs al voldoende om plannen te blokkeren. 

In mei bleken al acht clubs voor een andere opzet. Tegenstemmers N.E.C. en Go Ahead Eagles spelen inmiddels in de Eerste Divisie. Volgens Voetbal International is nieuwkomer VVV-Venlo positief over een de plannen. Ook eerdere tegenstemmer FC Groningen neigt om de volgende keer een andere afweging te maken. Half november komen de clubs bijeen voor een vergadering en zal dit in ieder geval onderwerp van discussie zijn.

De Ligt: "Liever Mister Ajax dan bankzitter bij Barcelona"

Matthijs de Ligt wordt gelinkt aan Barcelona, maar de verdediger laat merken dat hij geen haast heeft om Ajax al te verlaten.

In het programma Peptalk van Ziggo Sport kreeg De Ligt maandagavond een stelling voorgelegd: Mister Ajax worden of op de bank bij Barcelona zitten? "Mister Ajax", antwoordde de jongeling resoluut. De Ligt brak vorig jaar door in het eerste elftal en ook nu is hij basisspeler.

De 18-jarige verdediger woont nog in Abcoude bij zijn ouders. "Ik heb het goed naar m'n zin thuis", aldus de mandekker. "Mijn broertje en zusje zijn ook thuis, maar ik denk dat ik volgend jaar ga kijken of ik misschien toch op mezelf kan wonen. Maar tot nu toe zit ik goed."

In zijn debuutseizoen in Ajax 1 speelde De Ligt 23 officiële wedstrijden, waarvan elf in de Eredivisie. Dit seizoen miste hij in competitieverband nog geen enkel duel.

Topatleet Farah breekt met dubieuze coach Salazar

Atleet Mo Farah heeft afscheid genomen van het Nike Oregon Project en zijn Cubaans-Amerikaanse coach Alberto Salazar. De winnaar van dubbel olympisch goud op de Spelen van 2012 en 2016 (op de 5 en 10 kilometer) stopte na het WK in Londen eerder dit jaar met baanatletiek en stapte definitief over naar de weg.

"Ik wil weer terug naar Londen, ik mis thuis heel erg", geeft Farah op als voornaamste reden. De Brit geeft daarbij specifiek aan dat hij niet bij Salazar vertrekt wegens de aantijgingen van dopinggebruik jegens de coach en het onderzoek van de Amerikaanse antidopingautoriteit USADA naar het doen en laten van Salazar. "Die situatie speelt al een jaar of twee, als ik daardoor weg zou gaan, had ik dat wel eerder gedaan", aldus Farah. Salazar coacht veel topatleten, waaronder sinds een jaar ook de Nederlandse Sifan Hassan.

Farah stapte in 2011 naar Salazar, die hem aan vier olympische titels en zes wereldtitels hielp. Op het WK in Londen werd hij eerder dit jaar voor het eerst in jaren verslagen op een groot toernooi: de Ethiopiër Muktar Edris was Farah op de vijf kilometer te snel af. Dat de atleet zijn coach nu verlaat ligt volgens hem dan ook puur aan persoonlijke aspecten: "Mijn vrouw en ik realiseerden ons hoe erg we Londen hebben gemist. De kinderen zijn hier ook gelukkig en we willen dat ze in Groot-Brittannië opgroeien."

Farah gaat nu trainen bij Gary Lough, de man en ex-coach van wereldrecordhoudster op de marathon Paula Radcliffe.

Nederlandse selectie voor EK veldrijden

Bondscoach Gerben de Knegt heeft de selectie bekendgemaakt van de renners die deelnemen aan het EK veldrijden in het Tsjechische Tabor op zondag 5 november.

Gerben de Knegt: “We reizen af naar Tabor met een hele sterke selectie. Er zijn meerdere podiumkandidaten over de verschillende categorieën. Bij de Elite mannen is Mathieu van der Poel dé grote favoriet en zijn Lars van de Haar en Corné van Kessel serieuze podiumkandidaten. Bij de Elite vrouwen is Maud Kaptheijns een grote favoriet met haar fantastische seizoenstart. Dat bewees ze afgelopen weekend nogmaals met twee overwinningen. Voor de U23 categorie is Jens Dekker in goede vorm om een gooi naar de titel te doen. Bij de junioren zijn Ryan Kamp en Pim Ronhaar ook serieuze podiumkandidaten. Kortom, we hebben hoge verwachtingen.”

Elite mannen
1. Mathieu van der Poel
2. Lars van der Haar
3. Corne van Kessel
4. David van der Poel
5. Stan Godrie
6. Twan van den Brand

Elite vrouwen
1. Sophie de Boer
2. Maud Kaptheijns
3. Lucinda Brand
4. Annemarie Worst
5. Denise Betsema
6. Geerte Hoeke

U23 mannen
1. Jens Dekker
2. Sieben Wouters
3. Maik van der Heijden
4. Kelvin Bakx
5. Thymen Arensman

U23 vrouwen
1. Ceylin del Carmen Alvarado
2. Fleur Nagengast
3. Manon Bakker
4. Inge van der Heijden
5. Yara Kastelijn

Junior mannen
1. Ryan Kamp
2. Pim Ronhaar
3. Luke Verburg
4. Bart Artz
5. Mees Hendrikx
6. Bodi del Grosso

Programma zondag 5 november
9.00u Junioren mannen
10.15u U23 vrouwen
11.30u U23 mannen
13.00u Elite vrouwen
14.30u Elite mannen

Berekening: zorgpremie naar 1600 euro

De zorgpremie kan stijgen naar 1600 euro per persoon in 2021, als het kabinet-Rutte de komende jaren zijn onlangs gepresenteerde beleid niet verandert. Het eigen risico blijft dan de komende jaren bevroren op 385 euro.

Het gaat om een premieverhoging voor de zorgverzekering van ruim 300 euro in vergelijking met de gemiddelde premie van 1290 euro dit jaar. Dat berekende het Centraal Planbureau. Het CPB antwoordde dinsdag op een reeks vragen uit de Tweede Kamer over het regeerakkoord van Rutte III.

De bevriezing van het eigen risico - dat de afgelopen jaren fors is gestegen - werd begin oktober in allerijl doorgevoerd, op verzoek van de partijen die toen nog onderhandelden over Rutte III. Het moest met een spoedwet worden geregeld, omdat zorgverzekeraars in dezelfde periode de premies voor volgend jaar vaststellen. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie benadrukten toen al dat een dat een sneller stijgende zorgpremie de keerzijde van de medaille was. De kritiek van de oppositie op de gang van zaken was niet mals.

Berekening: zorgpremie naar 1600 euro
Berekening: zorgpremie naar 1600 euro (Foto: ANP)

FIA onthult regelgeving voor 2021 F1 motoren

De internationale autosportfederatie FIA heeft de belangrijkste details omtrent de Formule 1-motoren vanaf 2021 gepresenteerd. De FIA, Formula One Group en potentiële fabrikanten kwamen dinsdag bijeen om de nieuwe specificaties te bespreken. Belangrijke punten waren het reduceren van de kosten, het relevant blijven voor de ontwikkeling van straatauto's en het verbeteren van het geluid.

Bekend is gemaakt dat de huidige 1,6-liter V6 Turbo Hybride motoren blijven, maar dat het maximale toerental met 3000 toeren omhoog gaat om het geluid te verbeteren. Ook zal met een strengere regulering rond het interne ontwerp de kosten voor ontwikkeling naar beneden worden gebracht en zullen extreme ideeën niet meer mogelijk zijn.

De turbo blijft grotendeels hetzelfde, maar wordt wel beperkt in volume en gewicht. Een grote verandering is dat de MGU-H, de aan de turbo gekoppelde elektromotor, zal verdwijnen in 2021. Beide onderdelen vormden het meest complexe en dure onderdeel van de hele motor en zijn meer dan eens aanleiding voor een uitvalbeurt geweest.

Het verlies van de MGU-H wordt gecompenseerd door een krachtigere MGU-K, die net als het oude KERS weer handmatig door de coureur ingezet kan worden voor extra PKs. Dit systeem zal echter niet per ronde gereset worden. De batterij en elektronische systemen die deel uit maken van het ERS en de vorm van de motor worden gestandaardiseerd, waarmee gepoogd wordt om het wisselen van motorleverancier zo makkelijk mogelijk te maken.

Extra aanvullingen die vandaag zijn besproken en het complete kader voor de 2021 motor worden later dit jaar gepresenteerd. Verwacht wordt dat de complete specificaties eind 2018 bekend zijn, waarna begonnen kan worden met de ontwikkeling.

Honda RA616H (2016) (Foto: Morio - Wikimedia Commons)
Honda RA616H (2016) (Foto: Morio - Wikimedia Commons)

Zr. Ms. Zeeland onderschept 600 kg coca´ne op weg naar huis

De bemanning van de Zr. Ms. Zeeland heeft 12 balen cocaïne uit de Caribische Zee opgepikt. Het gaat in totaal om 600 kilo, die vanaf een go-fast overboord werd gegooid. Dat gebeurde nadat de 3-koppige bemanning van het snelle bootje doorhad dat ze ontdekt waren. Het trio en de contrabande zijn maandag overgedragen aan de lokale autoriteiten op Curaçao.

Het marineschip had vanuit Curaçao net koers naar Nederland gezet, nadat het 4 maanden in het Caribisch gebied was ingezet als stationsschip. Op de valreep van het vertrek onderschepte de Zeeland het drugstransport. Een DASH-9 patrouillevliegtuig van de Kustwacht Caribisch Gebied ontdekte het verdachte vaartuig ten noordoosten van Bonaire tijdens een patrouille. Daarop werd Zr. Ms. Zeeland ingeschakeld.

Mislukt
Het marineschip zette vervolgens de NH-90 maritieme gevechtshelikopter in. Met waarschuwingsschoten werd de go-fast tot stoppen gedwongen. De opvarenden zetten hierop hun lading overboord en probeerden te ontkomen. Dat lukte dus niet. Nadat de verdachten in Curaçao zijn overgedragen, is het schip nu echt op weg naar Den Helder.

Tijdens de inzet als stationsschip speelde Zr. Ms. Zeeland een belangrijke rol bij het leveren van noodhulp aan de Nederlandse bovenwindse eilanden en Dominica. Die hulp was dringend nodig na de passage van orkanen Irma en Maria. 

De NH-90 aan boord van Zr. Ms. Zeeland met de cocaïnevangst. (Foto: Defensie)
De NH-90 aan boord van Zr. Ms. Zeeland met de cocaïnevangst. (Foto: Defensie)

Vrachtwagen laat paarden op hol slaan: 2 gewonden

Dinsdagochtend haalde op de Gaagweg in Schipluiden een vrachtwagenchauffeur een wagen met paarden in. Deze sloegen door de inhaalmanoeuvre op hol en renden zo'n honderd meter in galop door. Toen de paarden het thuisfront in zicht kregen sloegen ze plots rechtsaf, waardoor de wagen achter de paarden ten val kwam. 

De twee vrouwen die de paarden menden raakten hierbij gewond en moesten voor behandeling naar het ziekenhuis vervoerd worden. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval. De chauffeur reed in een witte vrachtauto met paarse onderbalk en paarse sterren. Verder stonden er op de vrachtauto in de paarse kleur de woorden: Amsterdam – Rijnsburg – Westland. De politie komt graag in contact met de chauffeur. 

#MeToo-moe door zaak Jelle Brandt Corstius

Mensen worden #MeToo moe, mede door de zaak  Jelle Brandt Corstius vs Gijs van Dam. Dat blijkt uit de poll op FOK! waar maar liefst zestig procent stemt er wel klaar mee te zijn. Brandt Corstius beschuldigde vorige week Van Dam van verkrachting zonder zijn naam te noemen, maar in Hilversum wist iedereen zijn naam.

Jelle kreeg zendtijd bij De Wereld Draait Door, Gijs gisteravond bij Pauw waar hij zich verweerde tegen de aanklacht van verkrachting en zei dat er gewoon wederzijdse seks was. Het beeld van een oude verkrachter en een weerloze stagaire veranderde nadat bleek dat beide mannen destijds rond de 25 jaar waren en na een avond met veel drank op in een hotelkamer belandden. Gijs Van Dam klaagt nu Jelle Brandt Corstius aan en vice versa. 

De rechter mag zich richten op de vraag of de heteroseksuele Brandt Corstius is verkracht of gewoon wat aan het experimenteren was. Dat laatste gebeurt vaker dan je denkt, zo bekende Gerard Joling dat hij het liefst neukt met gebonden heteroseksuele mannen.  Overigens geloven meer mensen Gijs van Dam dan Jelle Brandt Cortius blijkt uit de poll, een uitslag die ook te zien is in een soortgelijke poll op GeenStijl. 

Herdenking 500 jaar reformatie in Wittenberg

Als afsluiting van het herdenkingsjaar is in de Slotkerk van Wittenberg de herdenking begonnen van vijfhonderd jaar reformatie. In aanwezigheid van de Duitse president Frank-Walter Steinmeier en bondskanselier Angela Merkel wordt stilgestaan bij het moment dat Maarten Luther (1483-1546) zijn 95 stellingen aan de deur van de kerk zou hebben genageld.

Speciaal voor de herdenking is 31 oktober dit jaar eenmalige een officiële vrije dag in Duitsland.

Luther protesteerde met zijn stellingen tegen de praktijk van aflaten in de katholieke kerk. Daarmee konden gelovigen de straf voor hun zonden afkopen. Met zijn stellingen zette Luther de reformatie in gang, die leidde tot tal van kerkscheidingen.

De Protestantse Kerk in Nederland staat dinsdagavond met een landelijke viering in Utrecht stil bij de betekenis van de Reformatie en het protestantisme in Nederland. Ook Koning Willem-Alexander is aanwezig.

Herdenking 500 jaar reformatie in Wittenberg
Herdenking 500 jaar reformatie in Wittenberg (Foto: ANP)

Amsterdam mag bierfiets weren uit centrum

Amsterdam mag vanaf woensdag 1 november bierfietsen weren uit de binnenstad. Het besluit dat wijlen burgemeester Eberhard van der Laan daarover had genomen, is op juiste wijze tot stand gekomen en voldoende gemotiveerd. Dat heeft de rechtbank in de hoofdstad dinsdag bepaald.

Vier exploitanten hadden het gebiedsverbod voor de rijdende barren aangevochten. Ze vonden het verbod te drastisch en niet voldoende onderbouwd. Ook meenden ze dat het besluit in strijd was met hogere regels en dat de burgemeester dit niet op eigen houtje had mogen besluiten, maar ook de wethouders erin had moeten betrekken. De rechtbank gaf hen op beide punten ongelijk.

De burgemeester wilde af van de roemruchte bierfietsen, omdat er veel overlast mee wordt veroorzaakt.

Amsterdam mag bierfiets weren uit centrum
Amsterdam mag bierfiets weren uit centrum (Foto: ANP)

Andy Dick ontslagen om seksuele intimidatie

Andy Dick, bekend van de serie NewsRadio, is zijn rol in de nog te verschijnen film Raising Buchanan kwijt. De 51-jarige Amerikaanse acteur is ontslagen wegens seksuele intimidatie en wangedrag, meldt The Hollywood Reporter op basis van bronnen binnen de productie.

The Hollywood Reporter wist geen van de vermeende slachtoffers te bereiken, maar twee verschillende bronnen spreken van ongepast gedrag van Dick. Zo zou hij ten minste vier mensen in hun kruis hebben gegrepen en tegen hun wil hebben gezoend en gelikt. Het is onduidelijk of de slachtoffers acteurs waren of tot de crew behoren.

Dick, die al vaker in opspraak kwam, bevestigt tegenover The Hollywood Reporter dat hij zijn rol in de film kwijt is. Hij ontkent echter dat hij mensen onzedelijk zou hebben betast. Wel zou het kunnen dat hij mensen heeft gelikt en bevestigt Dick dat hij seksuele avances maakte tegenover enkele mensen.

"Ik heb niemand gegrepen. Het zou kunnen dat ik iemand op de wang heb gekust om afscheid te nemen en diegene daarna gelikt heb. Dat is nou eenmaal mijn ding. Dan probeer ik grappig te doen", aldus Dick.

In het verleden werd Dick onder meer betrapt op op cocaïne- en cannabisbezit. In 2004 moest de komiek mee naar het politiebureau nadat hij zijn broek naar beneden had getrokken in een McDonald's en in 2008 werd hij aangehouden voor aanranding en drugsbezit nadat hij het topje naar beneden had getrokken van een zeventienjarig meisje. In 2010 was het weer raak toen Andy twee mannen zou hebben betast in een bar en in 2014 zat hij enige tijd vast na het stelen van een ketting.

Andy Dick ontslagen om seksuele intimidatie
Andy Dick ontslagen om seksuele intimidatie (Foto: BuzzE)

Jelle Brandt Corstius doet alsnog aangifte

Programmamaker Jelle Brandt Corstius gaat alsnog aangifte doen van seksueel misbruik door televisieproducent Gijs van Dam. Dat kondigt hij dinsdag aan in een verklaring, uitgegeven na de uitlatingen van Van Dam maandagavond in het tv-programma Pauw.

Daarin erkende Van Dam dat hij seks met Brandt Corstius heeft gehad, maar stelde dat van dwang geen sprake was.

Brandt Corstius zegt "kwaad en verdrietig" te zijn over de woorden en de ontkenning van zijn vermeende belager. ,,Het was onwerkelijk om een van de meest traumatische gebeurtenissen gereduceerd te zien tot een potje gezelligheid." Hij zegt dat een aangifte in de maak is.

In zijn verklaring zegt Brandt Corstius andere slachtoffers te willen aansporen ,,eindelijk hun verhaal te vertellen en hopelijk aangifte te doen. En om ze te steunen". De uitzending van Pauw was volgens hem ,,allesbehalve steunend". ,,Niet voor mij en niet voor al die andere slachtoffers."

Ten tijde van het incident in 2002 was Brandt Corstius stagiair bij het programma Barend & Van Dorp. Van Dam werkte bij de talkshow. Hij zei bij Pauw aangifte te doen tegen Brandt Corstius wegens smaad en laster. ,,Ik ben standrechtelijk geëxecuteerd zonder enig vorm van proces op basis van een gelogen verhaal", zei hij.

Jelle Brandt Corstius laat zich vertegenwoordigen door topadvocaat Nico Meijering van bureau Ficq & Partners. Meijerin laat weten de aangifte wegens smaad en laster "met vertrouwen tegemoet te zien''. Ook kondigt Meijering aan dat dit de mogelijkheid biedt om Gijs van Dam zelf als getuige te kunnen gaan horen.

De uitzending van Pauw op NPO 1 trok 940.000 kijkers.

Jelle Brandt Corstius doet alsnog aangifte
Jelle Brandt Corstius doet alsnog aangifte (Foto: BuzzE)

Rose McGowan laat zich niet het zwijgen opleggen

Rose McGowan is woedend vanwege een arrestatiebevel dat tegen haar is uitgevaardigd. Ze zou verboden middelen in haar bezit hebben gehad. Volgens de actrice is dat onzin en wordt geprobeerd haar het zwijgen op te leggen.

In januari had Rose enkele spullen in een vliegtuig van United Airlines laten liggen na een vlucht naar Washington. De politie heeft de eigendommen onderzocht en meldde maandag dat er sporen van verboden middelen waren gevonden. Daarvoor moet de actrice zich nu voor een rechter in de staat Virginia verantwoorden.

Rose, bekend van de hitserie Charmed, is woedend. "Proberen ze me het zwijgen op te leggen", vraagt ze zich in haar tweet af. Verder noemt ze de hele zaak complete onzin.

Steunbetuigingen

Meteen na haar tweet werd Rose overspoeld met steunbetuigingen. Vrouwen zeggen haar te blijven steunen en roepen haar op door te gaan met haar strijd tegen seksueel misbruik.

Rose McGowan behoort tot de groep actrices die bekendmaakten dat de gevallen filmmagnaat Harvey Weinstein ze lastig had gevallen. Ook maakte ze bekend dat iemand uit de omgeving van Weinstein haar zwijggeld had aangeboden, maar dat sloeg ze af. Ze noemde het aanbod zelfs onsmakelijk.

Rose McGowan woest om arrestatiebevel
Rose McGowan woest om arrestatiebevel (Foto: BuzzE)

Mogelijk 200 doden door kerntest Noord-Korea

Een tunnel op een Noord-Koreaanse testlocatie voor kernwapens is ingestort na de atoomtest die in september werd gehouden. Daardoor zijn mogelijk meer dan tweehonderd mensen om het leven gekomen, meldt de Japanse zender TV Asahi op gezag van anonieme bronnen in het stalinistische land.

Ongeveer honderd medewerkers van de testlocatie bij Punggye-re kwamen om toen de tunnel in eerste instantie instortte op 10 september. Tijdens de reddingsoperatie die volgde stortte de tunnel nog verder in, waardoor het dodental mogelijk is verdubbeld.

Volgens deskundigen blijkt uit een reeks bevingen en aardverschuivingen dat de regio rond de testlocatie instabiel is geworden.

Mogelijk 200 doden door kerntest Noord-Korea
Mogelijk 200 doden door kerntest Noord-Korea (Foto: ANP)

Activision showt Carentan in CoD:WW2 multiplayer

Er is een nieuwe trailer verschenen van Call of Duty: WW2 waarin we de fan-favoriete map Carentan in actie zien. De plaats in Normandië, die in de Tweede Wereldoorlog het toneel was van de slag bij Carentan, was al aanwezig in verschillende eerdere delen van Call of Duty.

Carentan is niet vanaf dag 1 beschikbaar voor iedereen, maar is in eerste instantie alleen voorbehouden aan mensen die de digital deluxe edition kopen of de season pass oppikken. Call of Duty: WW2 verschijnt aanstaande vrijdag voor pc, Xbox One en PlayStation 4.

Bijzondere avond in NHL: veel goals en heel veel emotie

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL stonden maandagavond acht wedstrijden op het programma en het leverde flink wat verhaaltjes op. Er werd veel gescoord, een legende keerde met een staande ovatie terug bij zijn oude team, topploegen gingen onderuit en hekkensluiters wonnen.

We beginnen bij het begin: heel veel goals. De Florida Panthers kregen de Tampa Bay Lightning op bezoek, onder leiding van aanvalsduo Steven Stamkos en Nikita Kucherov de meest productieve ploeg in de NHL dit seizoen. Ook in Sunrise stelde de ploeg niet teleur en de ruim negenduizend fans kregen een waar spektakelstuk te zien. De Lightning kwam op 1-3 - onder meer door goals van, hoe kan het ook anders, Stamkos en Kucherov - maar de Panthers kwamen vroeg in de tweede periode terug naar 3-3.

Dat was niet de bedoeling voor de koplopers in de Eastern Conference en de Lightning liep nog voor het einde van de tweede periode uit naar 3-6. De Panthers werden zeker niet weggespeeld en bleven dapper aanvallen, wat nog twee goals op de borden bracht. Het was echter niet genoeg en in de slotseconden, terwijl de Panthers hun goalie ingewisseld hadden voor een extra speler, maakten de Lightning de laatste treffer: 5-8.

De aanval van de Lightning slaat weer eens toe (Bron: YouTube)

In het Canadian Tire Centre in Ottawa stond een Canadees onderonsje op het programma: de Senators kregen de Montreal Canadiens op bezoek en ook dat werd een spektakelstuk, hoewel de thuisfans er niet echt om konden juichen. De Senators kwamen na 21 seconden weliswaar op voorsprong, na het einde van de eerste periode stond het 2-4 voor de rivalen, die laat in de tweede periode uitliepen naar 3-6. De Senators konden niet terugkomen en uiteindelijk eindigde het duel zelfs in 3-8.

In de Western Conference begonnen de Vegas Golden Knights en de Los Angeles Kings aan de avond met respectievelijk acht zeges in negen wedstrijden en negen zeges in elf wedstrijden. Beide ploegen gingen echter onderuit: in het Barclays Centre in New York waren de Islanders onder leiding van Josh Bailey en John Tavares met 6-3 te sterk voor de Golden Knights. De Kings gingen op bezoek bij de derde topploeg in het westen, de St Louis Blues. In het Scottrade Centre in St Louis bleken de Blues na vooral een spectaculaire tweede periode met 4-2 te sterk voor de Kings.

De kraker van het seizoen tot nu toe, tussen de Blues en de Kings (Bron: YouTube)

Twee topploegen gingen onderuit, maar de Arizona Coyotes konden eindelijk juichen. Op bezoek in het Wells Fargo Centre, thuishaven van de Philadelphia Flyers, kwamen de Coyotes na elf nederlagen in elf wedstrijden op een 0-3 voorsprong. Die gaven ze in de laatste minuut van de wedstrijd nog knap weg, maar in overtime schoot verdediger Alex Goligoski de Coyotes dan eindelijk naar hun eerste zege van het seizoen: 3-4.

In San Jose kregen de Sharks tot slot de Toronto Maple Leafs op bezoek. Dat zorgde voor een emotioneel moment voorafgaand aan de wedstrijd: legende Patrick Marleau vertrok afgelopen zomer na maar liefst negentien seizoenen bij de Sharks en trok naar de Maple Leafs. De Sharks en hun fans waren Marleau uiteraard nog niet vergeten en hun held - en dit keer tegenstander - werd voor de wedstrijd welkom geheten met een mooie video en een staande ovatie van de ruim zeventienduizend toeschouwers, wat de Canadees zichtbaar emotioneel maakte. De Sharks bleven wel juichen, want ze wonnen met 3-2.

Een zichtbaar geëmotioneerde Marleau wordt welkom geheten door de Sharks, waar hij negentien seizoenen speelde (Bron: YouTube)

Uitslagen NHL maandag
Florida Panthers - Tampa Bay Lightning 5-8
Ottawa Senators - Montreal Canadiens 3-8
New York Islanders - Vegas Golden Knights 6-3
St Louis Blues - Los Angeles Kings 4-2
Philadelphia Flyers - Arizona Coyotes 3-4 OT
San Jose Sharks - Toronto Maple Leafs 3-2
Columbus Blue Jackets - Boston Bruins 4-3 SO
Vancouver Canucks - Dallas Stars 1-2 OT

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

Wapenverzameling gevonden bij verwarde man

Toen een bewoner van het Haagoord in Rotterdam maandagochtend naar buiten liep, kreeg hij de schrik van zijn leven. In plaats van een goedemorgen, kreeg hij van zijn buurman een geweer op zich gericht. De bedreiging vond plaats rond half acht. Het slachtoffer vluchtte naar binnen en belde een andere buurman.

Die kon hem melden dat de politie al was gewaarschuwd; meer mensen hadden de man met het wapen zien lopen. Agenten gingen er meteen naartoe. Toen ze aankwamen, kwam de man die voldeed aan signalement van de melders, net zijn woning uitlopen. Ze hielden hem aan. Hij is 53 jaar oud en verkeert in een verwarde toestand. Er zal passende hulp voor hem worden gezocht.

Na de aanhouding, doorzochten agenten de woning van de man. Op de zolder vonden ze verschillende jachtgeweren. Een verdieping lager lagen meerdere samoeraizwaarden. Alle wapens zijn in beslag genomen.

Mareczko sprint opnieuw naar zege in China

Jakub Mareczko heeft na de tweede en derde etappe ook de vierde etappe gewonnen. De Italiaan van Wilier-Selle Italia was in de massasprint dit maal te sterk voor de Est Martin Laas en de Australiër Anthony Giacoppo. In het algemeen klassement heeft Mareczko nu twintig seconden voorsprong op Laas. Jon Aberasturi, die de openingsetappe won, staat op derde plaats op 21 seconden van de Italiaan.

Twee weken geleden pakte de 23-jarige Italiaanse sprinter In de Tour of Taihu Lake ook al vijf van de acht ritten én het eindklassement. In de Tour of Hainan staan nog vijf ritten op het programma.

Ongeduldige dronkelap mept agent

Een 57-jarige man uit Papendrecht vond dat hij niet snel genoeg werd geholpen bij een politiebureau in Papendrecht en uitte zijn onvrede door scheldkanonnades, bedreigingen en uiteindelijk door het slaan van een agent.

De man ging naar het bureau om aangifte te doen van diefstal van zijn mobiele telefoon. Omdat dat niet direct kon, raadde medewerkers hem aan een afspraak te maken of via internet aangifte te doen. Dit leek sowieso de beste oplossing, omdat hij niet stabiel stond en naar alcohol rook.

Toen hij buiten kwam, trok hij flink van leer tegen twee agenten die net langsliepen. Hij schold ze uit voor klootzakken. De agenten besloten de zaak niet verder te laten escaleren en gingen het bureau binnen. Daar zagen ze dat de Papendrechter met de auto was gekomen en dat hij daar weer mee wilde wegrijden. Omdat hij duidelijk alcohol had genuttigd, was dat geen optie. Zij liepen naar de man toe en vroegen hem zijn rij- en kentekenbewijs. Die gaf hij niet af, maar wel zijn autosleutels. Daarna stapte hij uit, schold een agent opnieuw uit en gaf hem een klap in zijn gezicht.

De verdachte werd uiteraard aangehouden. Maar daarmee waren de problemen nog niet voorbij. De man verzette zich en uitte bedreigingen. Zelfs later op de arrestantenafdeling waren de doodsbedreigingen niet van de lucht. De verdachte is ingesloten en de agenten hebben aangifte gedaan.

Intens knokpartijtje in nieuwe God of War-beelden

Sony heeft op de Paris Games Week gisteren een nieuwe glimp laten zien van het op handen zijnde God Of War, waarin we Kratos opnieuw in actie zien met zoonlief aan zijn zijde. Het nieuwste deel uit de geliefde PlayStation-franchise moet begin volgend jaar verschijnen.

Hoewel Kratos in deze 'soft reboot' van God of War deels lijkt te concentreren op zijn rol als vaderfiguur, blijkt hij nog als vanouds zijn mannetje te staan. Met het grootste gemak en een aantal geweldige moves veegt hij de vloer aan met het helse tuig dat op hem afkomt. In tegenstelling tot de vorige delen van God of War speelt dit deel zich niet af rondom Griekse mythologie, maar de noordse mythologie. De stem van 'de noordse Kratos' wordt vertolkt door Stargate-acteur Christopher Judge. 

Immigratie beeldbepalend voor bevolkingsgroei

De bevolking van Nederland groeide in de eerste drie kwartalen van 2017 met ruim 80.000 inwoners. Het grootste deel van die groei was het gevolg van buitenlandse migratie. Het migratiesaldo kwam uit op 66.000. Daarnaast zijn er bijna 15.000 kinderen meer geboren dan er mensen zijn overleden. Dat meldt het CBS op basis van de meest recente bevolkingscijfers.

Tot en met het derde kwartaal van 2017 schreven 181.000 immigranten zich in bij een Nederlandse gemeente, vrijwel net zoveel als in de eerste negen maanden van vorig jaar. Ook het aantal emigranten bleef ongeveer gelijk: 115.000 mensen vertrokken uit Nederland.

Minder Syrische immigranten
De immigratie uit landen waar het onrustig is, zoals Syrië, is ten opzichte van de eerste drie kwartalen van vorig jaar gedaald. De grote aantallen die vanaf eind 2015 naar Nederland kwamen worden niet meer gehaald. Toch komen er per saldo nog altijd zo’n 1.000 Syriërs per maand bij. Zij vormen daarmee de grootste groep migranten.

Sovjet-Unie en Turkije
Uit andere landen is de immigratie juist toegenomen, vooral van mensen die geboren zijn in landen in Europa en op het Amerikaanse continent. Per saldo kwamen er bijvoorbeeld meer mensen uit de voormalige Soviet Unie, zoals Letland en Litouwen, maar ook meer mensen uit Turkije. Het vertrekoverschot - meer emigratie dan immigratie - van mensen die in Nederland geboren zijn is kleiner geworden. Het aantal Poolse migranten is nog altijd hoog, maar niet verder gegroeid.

Natuurlijke aanwas 
Het aantal geboorten ligt de laatste jaren op een relatief laag niveau. Ook in 2017 zijn tot nu toe weinig kinderen geboren, terwijl het aantal vrouwen in de vruchtbare leeftijd weer toeneemt. Ten opzichte van de eerste drie kwartalen van 2016 kregen vooral minder vrouwen van rond 30 jaar een kind.

Doordat tegelijkertijd de migratie hoog is, is een steeds kleiner deel van de bevolkingsgroei afkomstig van natuurlijke aanwas. In 2017 was het aandeel natuurlijke groei tot en met september nog geen vijfde, in 2008 was het nog twee derde van de groei in de eerste drie kwartalen.

Immigratie beeldbepalend voor bevolkingsgroei (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Immigratie beeldbepalend voor bevolkingsgroei (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)Immigratie beeldbepalend voor bevolkingsgroei (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Immigratie beeldbepalend voor bevolkingsgroei (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Snookergrootheid O'Sullivan van de tafel geveegd door Chinese tiener

Snookergrootheid Ronnie O'Sullivan heeft in de eerste ronde van het International Open in het Chinese Daqing een pijnlijke nederlaag geleden. De vijfvoudig wereldkampioen won een week eerder nog het English Open, maar ging in China in de eerste ronde onderuit tegen de 17-jarige Yan Bingtao.

In de laatste vier frames slaagde de Engelsman er zelfs niet in om ook maar één bal te potten, hoewel dat volgens Rocket Ronnie niet de voornaamste reden van zijn 6-1 nederlaag was. "Yan speelde echt ongelooflijk goed. Ik denk dat alleen Stephen Hendry en John Higgins ooit zo goed hebben gespeeld tegen mij", klonk het vol lof. "Zelf deed ik eigenlijk niet veel fout, op het missen van een paar ballen na."

O'Sullivan was dan ook niet bang de loftrompet te steken over de Chinese tiener. "Als Yan zo blijft spelen zal hij heel moeilijk te verslaan zijn dit toernooi. Als hij dit niveau consequent kan halen gaat hij heel veel toernooien winnen." Yan was zelf ook tevreden: "Ik deed het beter dan ik had gedacht. Ik denk dat ik iedereen kan verslaan, maar dan moet ik kalm en volwassen spelen. In mijn eerste jaar als prof heb ik heel veel geleerd, ik moet in controle blijven en consistent spelen. Nu kan ik nog het ene moment van een top-16-speler winnen en daarna weer verliezen."

Yan is zeker geen nieuwe naam in de snookerwereld. Oud-wereldkampioen Shaun Murphy verloor in 2015 al eens van de destijds 15-jarige Yan, die hij na afloop omschreef als een 'potentieel geweldige speler in de maak'. Vorig jaar versloeg de Chinees topspeler Mark Allen en eerder dit jaar moest wereldranglijstaanvoerder Mark Selby op de Welsh Open ook al eens zijn meerdere erkennen in het toptalent, inmiddels 53e op de wereldranglijst.

Yan komt dinsdagmiddag weer in actie in Daqing, dan tegen de Engelsman Ricky Walden. Voor de liefhebber: met een beetje geluk kiest Eurosport die wedstrijd uit om uit te zenden.

Gyan zit Fenerbahše dwars met late treffer

Fenerbahçe leek tegen Kayserispor optimaal te gaan profiteren van de nederlaag van Galatasaray. Ver in blessuretijd werd het echter nog gelijk: 3-3.

In het Sükrü Saracoglu Stadion wisten de bezoekers als eerste te scoren. Na een slordige pass van Roman Neustädter kwam Kayserispor in balbezit en uiteindelijk wist Umut Bulut met een harde uithaal de score te openen: 0-1. Ozan Tufan zorgde voor rust echter nog voor de gelijkmaker.

Fenerbahçe was goed op weg om de punten in het eerste kwartier na rust veilig te stellen. Neustädter kopte namelijk raak uit een hoekschop, waarmee hij zijn eigen fout bij de openingstreffer dus herstelde. Josef de Souza verdubbelde daarna de marge voor de gastheer door van dichtbij te scoren.

Toch ging het nog mis. Een eigen doelpunt van Neto bracht de spanning terug in de wedstrijd en in de vijfde minuut van de blessuretijd kwam Kayserispor via Asamoah Gyan op 3-3. Fenerbahçe staat daardoor nog zeven punten achter koploper Galatasaray, dat zondag met 2-1 van Trabzonspor verloor.

Bij Fener speelde Vincent Janssen overigens de hele wedstrijd. Robin van Persie was er niet bij, want hij is nog niet hersteld van een knieblessure.

Perisic knalt Internazionale naar zege in beste seizoensstart ooit

Internazionale is bezig aan de beste seizoensstart uit de clubhistorie. De Milanezen wisten maandagavond net van Hellas Verona te winnen.

Op bezoek bij de promovendus nam Inter zo'n tien minuten voor rust de leiding via Borja Valero. De Spanjaard kon van dichtbij simpel scoren na goed voorbereidend werk van Antonio Candreva. Inter, dat al vijftien duels ongeslagen was tegen Hellas, ging daardoor met een kleine voorsprong de rust in.

Na een uur voetballen kwam de thuisploeg echter op gelijke hoogte. Hellas kreeg een strafschop, omdat doelman Samir Handanovic een overtreding maakte op Alessio Cerci. Van elf meter zorgde Giampaolo Pazzini voor de 1-1.

Halverwege de tweede helft wist Inter toch weer de leiding te nemen. Ivan Perisic nam een afgeslagen hoekschop in één keer op de pantoffel vanaf de rand van het strafschopgebied: 1-2. Daardoor staat Inter nu op 29 punten uit elf duels, een verbetering van het clubrecord uit 2009/10 (28 punten). Koploper Napoli heeft nu twee punten meer.

Shadow of the Colossus-remake kan 60 fps op PS4 Pro

De remake van Shadow of the Colossus was een mooie verrassing op de E3 eerder dit jaar, waarbij zeer fraaie 4K-beelden getoond werden van de Sony-klassieker op de PlayStation 4 Pro. Nu blijkt uit een persdocument van Sony dat er op de Pro ook een mogelijkheid komt om de game in 60 frames per seconde te draaien.

Ten tijde van de aankondiging meldde Sony dat SotC op de PlayStation 4 Pro in 4K-resolutie zou draaien bij 30 fps, en op de gewone PS4 in 1080p-resolutie met dezelfde framerate. Uit bronnen blijkt nu dat de Pro daarnaast dus een 1080p60-optie krijgt.

Shadow of the Colossus, door critici vaak genoemd in lijstjes van beste games ooit gemaakt, kwam in 2005 uit voor PlayStation 2 en kampte ondanks zijn succes met behoorlijke framerate-problemen. In 2011 verscheen de Ico & Shadow of the Colossus Collection voor PlayStation 3 waarin een redelijk stabiele 30 fps te halen was. Hoewel de PS4-remake wordt voorzien van nieuwe hi-res assets en andere visuele toeters en bellen, wordt er inhoudelijk niet veel veranderd aan de game. Wel komt er een mogelijkheid om het controller-schema naar wens aan te passen. De SotC-remake verschijnt op 6 februari exclusief voor PlayStation 4.

FOK! Wat een weer: bewolkt

Na regen komt zonneschijn.

Welkom!

We hadden gisteren niet eens zo'n slechte dag. Het was wel vrij fris, maar de zon scheen op veel plaatsen wel één of meerdere uren achter elkaar. Droog bleef het echter niet, want er vielen ook nog enkele buien. Dit leverde soms fraaie regenbogen op. De meeste buien vielen in het noorden en westen. De buien losten bij het verder trekken naar het binnenland grotendeels op. De wind was vandaag nog wel redelijk aanwezig en kwam uit een meest noordwestelijke richting.

Afgelopen nacht nam de bewolking weer toe. Het bleef op de meeste plaatsen nog droog. De minima waren vrij laag doch vorst aan de grond was niet aan de orde. Het was tussen de 5 en 8 graden. Als het helder was geweest was het zeker wel tot lichte vorst gekomen. Maar goed, die vorst komt nog wel. De wind ruimt geleidelijk aan naar het zuidwesten.

Vandaag hebben we dan een overwegend bewolkte dag. Ik denk dat er maar weinig mensen zullen zijn die de zon te zien gaan krijgen. Als dat gebeurt, dan maakt het zuiden daar de meeste kans op. Daar blijft het dan ook overwegend droog. Hoe verder je naar het noorden gaat, hoe groter de kans op wat regen of motregen wordt. Dus met name Groningen, Drenthe, Friesland en deels Overijssel en Noord-Holland kunnen een zeer saaie en druilerige dag in de boeken schrijven. Bij dit alles wordt het ongeveer 12 graden. Er staat een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind.

Nederland
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Zon in het park (Foto: Stephan5)
Op één van de zeldzame mooie dagen van deze zomer bevond ik mij in het park van Haarlem en maakt dit Hollandse plaatje. (foto:Stephan5)

Vaker mensen ziek door tekenbeet

Het aantal gevallen van de ziekte van Lyme en andere ziekten die teken kunnen overbrengen neemt toe. Dit concluderen twee RIVM-onderzoekers die deze week promoveren met hun onderzoek naar teken en ziekteverwekkers die teken kunnen overdragen.

Jaarlijks lopen we in Nederland meer dan een miljoen tekenbeten op. Teken kunnen de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt (Borrelia burgdorferi) met zich meedragen, maar daarnaast ook allerlei andere bacteriën en virussen. Zo toonde Seta Jahfari voor het eerst het tekenencefalitisvirus en Borrelia miyamotoi in Nederland aan. Beide kunnen hersen(vlies)ontsteking veroorzaken. Jahfari concludeert in haar onderzoek dat ongeveer de helft van alle teken één of meerdere ziekteverwekkers met zich meedraagt.

Ziekteverwekkers
In het bloed van 2,5% van de mensen die een tekenbeet opliep, trof Jahfari, samen met haar collega Agnetha Hofhuis, sporen aan van één of meerdere ziekteverwekkers. De promovenda, die vrijdag aan het ErasmusMC promoveert, stelt daarnaast dat veel infecties door deze ziekteverwekkers in de kliniek niet goed onderscheiden kunnen worden. Veel van deze bacteriën, parasieten en virussen zorgen namelijk voor symptomen die ook onterecht voor de ziekte van Lyme kunnen worden aangezien.

Erythema migrans
Hofhuis laat met haar onderzoek zien dat het aantal gevallen van een rode vlek of ring – een zogenoemde erythema migrans – tussen 1994 en 2014 verviervoudigde. In 2014 leek voor het eerst een stabilisatie van het aantal gevallen op te treden. Hiernaast laat de promovenda, die donderdag aan de Universiteit Utrecht promoveert, zien dat de gemiddelde kans om de ziekte van Lyme te krijgen na een tekenbeet 2,6% is. Verder keek Hofhuis, in een onderzoek uitgevoerd via tekenradar.nl, of de kans op ziekte van Lyme groter wordt naarmate een teek meer volgezogen is met bloed. Uiteindelijk blijkt de kans om de ziekte van Lyme te krijgen van een volgezogen teek met de Lyme-bacterie maximaal 14,4% te zijn.

Co-infecties
Beide promovenda geven als aanbeveling mee dat behandelend artsen moeten letten op mogelijke co-infecties bij de verdenking op de ziekte van Lyme. Jahfari pleit voor aanvullend onderzoek bij patiënten die aanhoudende symptomen hebben na een tekenbeet of de ziekte van Lyme. Hierbij geeft ze mee dat antibiotica niet helpen bij virussen of infecties met protozoa (kleine eencellige organismen) die in teken voor kunnen komen. Hofhuis en Jahfari pleiten daarnaast beide voor de ontwikkeling en validatie van nieuwe laboratoriumtests om tekenoverdraagbare ziekten, anders dan de ziekte van Lyme, te kunnen identificeren.

Minder jongeren hebben jeugdhulp nodig

In het eerste half jaar van 2017 ontvingen ruim 311.000 jongeren tot 23 jaar jeugdhulp. 29 procent van hen had in de afgelopen vijf jaar al eerder hulp gekregen. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS. Het aantal jongeren dat jeugdhulp ontving is wel gedaald ten opzichte van 2016: toen stonden er 314.000 jongeren geregistreerd. Het gaat hierbij om hulp aan jongeren en hun ouders bij psychische problemen, een verstandelijke beperking of opvoedproblemen.

Demografische verschillen
Het verschil in ‘herhaalde jeugdhulp’ binnen de verschillende gemeenten is groot: van de 150.000 hulptrajecten die tussen 1 januari en 31 juni zijn gestart waren 43.500 jongeren eerder in aanraking gekomen met een vorm van jeugdhulp. Hierbij is teruggekeken naar de afgelopen vijf jaar. In Zuid-Limburg zijn er bijvoorbeeld gemeenten waarbij in meer dan 40% van de nieuwe trajecten, de jongere in de afgelopen vijf jaar al eerder in aanraking was geweest met een vorm van jeugdhulp. In gemeenten in Midden-Limburg lag dat percentage op minder dan 20%.

Over het algemeen wordt de meeste jeugdhulp aan huis verleend. Soms wordt de hulp ook verleend bij de jeugdhulpaanbieder. Men spreekt dan van hulp met verblijf. In het eerste half jaar van 2017 werden bijna 12.000 jongeren begeleid via een traject hulp met verblijf. Van die 12.000 jongeren was 21% al eens eerder in aanraking geweest met jeugdhulp. Van de 139.000 jongeren die thuis behandeld werden had 30% al eens eerder hulp ontvangen.

Jongens en basisschoolleerlingen
In de eerste helft van 2017 ontvingen veel meer jongens dan meisjes jeugdhulp. Dit gold zowel voor jeugdhulp met verblijf als voor jeugdhulp zonder verblijf. In totaal kregen 181.000 jongens tegenover slechts 130.000 meisjes jeugdhulp. Ongeveer de helft van alle jongeren met jeugdhulp was tussen de 4 en 11 jaar oud: 152.000 in het eerste halfjaar van 2017.

Dat komt overeen met 10,3 procent van alle kinderen in Nederland in deze leeftijdsklasse. Bij de jongste kinderen tot en met drie jaar lag dit aandeel met 2,6 procent flink lager. Bij de 12- tot en met 17-jarigen was het aandeel jongeren met jeugdhulp 10,6 procent en bij jongeren vanaf 18 jaar kwam jeugdhulp in veel mindere mate voor: slechts 1 procent. Over alle leeftijdsklassen tezamen was het aandeel jongeren met jeugdhulp 7 procent. 

Migratieachtergrond
In de eerste zes maanden van 2017 ontvingen bijna 53.000  jongeren met een nietwesterse migratieachtergrond jeugdhulp. Dit komt overeen met 6,8 procent van alle jongeren met een niet-westerse migratieachtergrond in Nederland. Bij jongeren met een westerse migratieachtergrond is dit aandeel 6,3 procent. Deze percentages zijn beide lager dan bij de jongeren met een Nederlandse achtergrond. Ruim 7,1 procent van hen ontving jeugdhulp.

Het CBS gaat in dit bericht alleen uit van de cijfers die bekend zijn over hulp in natura. Jongeren die jeugdhulp ontvangen via een PGB (persoonsgebonden budget) zijn niet meegeteld in de statistieken. In het eerste half jaar van 2017 ontvingen zo’n 9.000 jongeren jeugdhulp die volledig via het PGB betaald werd.

Minder jongeren hebben jeugdhulp nodig  (Foto: Centraal bureau voor de Statistiek)
Minder jongeren hebben jeugdhulp nodig (Foto: Centraal bureau voor de Statistiek)Minder jongeren hebben jeugdhulp nodig  (Foto: Centraal bureau voor de Statistiek)
Minder jongeren hebben jeugdhulp nodig (Foto: Centraal bureau voor de Statistiek)

Beschuldigde: Jelle Brandt Corstius liegt

De man die door Jelle Brandt Corstius van seksueel misbruik wordt beschuldigd, reageert maandagavond bij het televisieprogramma Pauw. Onduidelijk is of de man ook daadwerkelijk aanwezig is of dat hij op een andere manier z'n reactie geeft.

Hoewel Brandt Corstius tot op heden de naam van de man nooit heeft genoemd in het openbaar, bleek al snel dat het een collega van het programma Barend & Van Dorp was geweest die hem naar eigen zeggen tot orale seks had gedwongen.

De beschuldigde heeft advocaat Peter Plasman in de arm genomen. In de uitzending van maandagavond zal "de beschuldigde voor het eerst op de aantijgingen reageren", zo meldt Pauw. Plasman is in elk geval wel aanwezig in de studio.

In de uitzending Voetbal Inside stelde Johan Derksen maandagavond dat de dader "een voormalig RTL-man is. Die bekleedt nog steeds een hoge functie binnen het Mediapark." Verder zei Derksen dat hij de woedende reactie van Brandt Corstius op het fragment van Voetbal Inside waarin lachend werd gesproken over zijn verkrachting "overdreven"te vinden.

Update 1.10 uur

De man die door Jelle Brandt Corstius van seksueel misbruik wordt beschuldigd, is televisieproducent Gijs van Dam. Hij reageerde maandagavond in het programma Pauw op de aantijgingen van zijn voormalige collega.

Van Dam erkende dat hij seks met Brandt Corstius heeft gehad, maar dat er geen sprake was van dwang. Van Dam ontkent dat hij Brandt Corstius drugs heeft toegediend. "Ik ben standrechtelijk geëxecuteerd zonder enig vorm van proces op basis van een gelogen verhaal", zei Van Dam

Beschuldigde misbruik Brandt Corstius in Pauw
Beschuldigde misbruik Brandt Corstius in Pauw (Foto: BuzzE)

Miedema scoort eerste goal voor Arsenal, assist keepster Van Veenendaal

Vivianne Miedema heeft haar eerste goal gescoord in het shirt van Arsenal. De 21-jarige Nederlandse topspits trok na het gewonnen EK van afgelopen zomer van Bayern München naar Londen, waar ze door fysiek malheur nog niet echt indruk kon maken.

In het duel met Everton opende Miedema in de eerste helft echter op prima wijze de score, nadat Daniëlle van de Donk haar de bal gegeven had. Een kwartier voor tijd besliste Bethany Mead het duel met de 0-2, nota bene op aangeven van keepster Sari van Veenendaal. 

Naast het Oranje-trio, dat in de basis stond, zat Dominique Janssen op de bank, tot ze Miedema kort na de 0-2 verving. Siri Worm en Marthe Munsterman, beiden na jaren bij FC Twente overgekomen naar Engeland, mochten bij Everton invallen.

'Onmenselijke omstandigheden in terrorismecel'

Gedetineerden die in speciale terrorismeafdelingen zitten in De Schie en Vught worden daar onder inhumane omstandigheden vastgehouden. Dat stellen Amnesty International en het Open Society Justice Initiative (OSJI) in een rapport dat dinsdag wordt gepubliceerd.

,,Mensen worden buitensporig lang opgesloten in hun cel en moesten stelselmatig vernederende visitaties ondergaan", leest het rapport. De Nederlandse autoriteiten hebben beloofd enkele hervormingen door te voeren, maar deze zijn volgens de mensenrechtenorganisaties onvoldoende om de ,,ernstige mensenrechtenzorgen weg te nemen".

Amnesty en OSJI roepen op tot onmiddellijke, grondige, onafhankelijke en onpartijdige inspectie van, en sterker toezicht op, de terrorismeafdelingen. ,,Zo moet worden gezorgd dat de gedetineerden worden behandeld in overeenstemming met de internationale mensenrechtenverplichtingen van Nederland."

'Onmenselijke omstandigheden in terrorismecel'
'Onmenselijke omstandigheden in terrorismecel' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Mortal Kombat 1
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1056
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
special
Random Pics van de Dag #1053
©FOK.nl e.a.