Kuijken en Vastenburg twijfelen over bizar wereldrecord

Hardloopsters Jip Vastenburg en Susan Kuijken werden vrijdag in de olympische finale op de 10 kilometer volledig weggevaagd en kwamen slechts tot 28e en 14e plekken. Goud was er voor de Ethopische Almaz Ayana, die het 23 jaar oude en zeer dubieuze wereldrecord van de Chinese Wang Junxia verpulverde. Dat leek de Nederlandse dames niet helemaal lekker te zitten.

Gevraagd of Vastenburg een tijd van 29:17 minuten - het nieuwe wereldrecord - als onmogelijk zag antwoordde ze op opvallende wijze. "Nou ja, misschien denk ik nog steeds wel dat het onmogelijk is, maar ja, het gebeurt hier...ik weet het niet. Ik ga hier niet op tv zeggen dat ik er twijfels bij heb, maar het is wel heel hard, laat ik het zo zeggen", aldus Vastenburg.

"Nou, nee", antwoordde Kuijken duidelijk op de vraag of ze 29:17 voor mogelijk had gehouden. "Ik weet niet zo goed wat ik ervan moet denken, want ze hebben in Ethopië en Kenia natuurlijk niet de infrastructuur om al die atleten gewoon goed op doping te testen. Ik geef wél altijd op waar ik ben en ik kan wél op elk moment getest worden, maar daar gaat het anders. Dan krijg je 's avonds een belletje dat je de volgende dag getest wordt en kun je aan een of ander infuus gaan hangen om het allemaal weer schoon te maken. Je kunt niet iedereen verdenken, maar je weet ook niet zeker of ze schoon zijn."

Dat laatste geldt uiteraard voor sporters uit alle landen, hoewel die dan weer niet genoemd worden door het duo. Zo was er vorig jaar op het WK een niet nader te noemen Europese sprintster die de toptijden van tot aan de nok met doping volgespoten Oost-Duitse dames aan gort liep, zo mogelijk nog opvallender dan de tijd van Ayana op de 10 kilometer. Daar worden overigens niet openlijk twijfels over geuit door de Nederlandse atletes. 

Almaz Ayana liep naar het goud in een nieuw wereldrecord (Pro Shots / Action Images)
Almaz Ayana liep naar het goud in een nieuw wereldrecord (Pro Shots / Action Images)